Bulvár

Jogerős ítélet a csempészettel is vádolt rendőrök és határőr ügyében

Jogerős ítélet a csempészettel is vádolt rendőrök és határőr ügyében

2008. december 12., péntek
Jogerős ítélet a csempészettel is vádolt rendőrök és határőr ügyében

Jogerős ítéletében megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az első fokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság döntését a másodrendű és a nyolcadrendű vádlott esetében pénteken abban a perben, amely csempészet és más bűncselekmények miatt indult több ember, köztük egykori rendőrök és egy határőr ellen.

A Szegedi Ítélőtábla a cigarettakereskedéssel összefüggő cselekményeket folytatólagosan elkövetett, jövedékkel visszaélés bűntettének minősítette, ezt a nyolcadrendű vádlott az ítélet szerint bűnsegédként követte el. A jövedéki adóhiányt a táblabíróság 12,7 millió forintban állapította meg. A büntetési tétel nem változott: a másodrendű vádlottat, K. Ferencet egy év négy hónap börtönbüntetésre és lefokozásra, míg a nyolcadrendű vádlottat, Sz. Jánost hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és százezer forint pénzbüntetésre ítélték. A Csongrád Megyei Bíróságon csempészet és más bűncselekmények miatt Sz. Zoltán és nyolc társa ellen indult eljárás, az első fokú ítélet 2007. november 22-én született meg. A vádlottakat letöltendő, vagy végrehajtásában felfüggesztett börtönre, illetve pénzbüntetésre ítélték. A Szegedi Ítélőtábla csak a másodrendű és a nyolcadrendű vádlott ügyét tárgyalta, ők felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést; a többi vádlott esetében a korábbi döntés jogerőre emelkedett. Az ítélet indoklása szerint a makói rendőrkapitányságon 2002-2003-ban dolgozó, baráti viszonyban levő első- és másodrendű vádlott megismerkedett az Orosházi Határőr Igazgatóság Nagylaki Határforgalmi Kirendeltségén szerződéses járőrként szolgálatot teljesítő harmadrendű vádlottal. Jó viszonyt alakítottak ki további öt magyar férfival és egy román állampolgárral is. A csoport tagjai megegyezett abban, hogy a magyar-román "zöldhatáron" Romániából magyar zárjegy nélküli cigarettát csempésznek át, és azt Magyarországon értékesítik. A feladatokat szétosztották: egyesek a vásárlást, mások a szállítást intézték, a többiek az útvonalak biztosításában, az áru kísérésében, értékesítésében, tárolásában vettek részt. A vádlottak legalább hatezer karton cigarettát csempésztek be, amelynek jövedéki értéke csaknem 21 millió forint. A vádlottak két esetben is további határőröket akartak bevonni az üzletbe, több százezer forintot ígérve alkalmanként a határőrizeti információkért, de mindkét határőr jelentette az esetet elöljáróinak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.