Élő - Sport

Magyar éremmel kezdődött a szombati nap, Major Veronika olimpia bronzérmes

Magyar éremmel kezdődött a szombati nap, Major Veronika olimpia bronzérmes

Soha rosszabb reggelt

Kibédi Péter
2 órája
Fotó: Czeglédi Zsolt
Magyar éremmel kezdődött a szombati nap, Major Veronika olimpia bronzérmes

Minden magyar eredmény egy helyen az olimpia szombati versenynapjáról.

 

49 perce
Senánszky Petra lemaradt a középdöntőről

Az 50 méteres gyorsúszás előfutamában ugrott medencébe a magyar úszó.

 

Senánszky Petra a nyolcadik helyen csapott célba 25.21-el, ezzel nem jutott tovább, összesítésben 24. lett.

Fotó: Kovács Tamás

 

54 perce
Vereség a cselgáncs csapatversenyben Olaszországtól

A magyar válogatott 4-1-re kikapott Olaszországtól a cselgáncsozók ssapatversenyében, így kiesett. Magyarország először indulhatott a három-három férfi és női dzsúdóst felvonultató küzdelemben. Ez azután vált bizonyossá, hogy a nemzetközi szövetség (IJF) szabadkártyát adott Pongrácz Bencének, így hétfős lett a magyar válogatott, ami a csapatversenyben is részvételi jogot jelentett, mert az adott súlycsoportokban - férfi 73, 90 és +90 kg, női 57, 70, +70 kg - tudott versenyzőt kiállítani. A Mars-mező Arénában a 16 közé jutásért Olaszország volt az ellenfél, amelytől a májusi világbajnokságon 4-0-ra kikapott a magyar együttes és ott a hetedik helyen végzett.
Az első párban (+90 kg) Vég Zsombor az idei zágrábi Európa-bajnokságon bronzérmes Gennaro Pirellivel mérkőzött. A 22 éves magyar cselgáncsozó bátran támadta ellenfelét, aki azonban egy vazaarival jobbnak bizonyult. Következett a női 57 kg-ban Pupp Réka, aki ötödik helyével a magyar csapat legjobb eredményét érte el Párizsban. A kétszeres Európa-bajnoki harmadik Pupp és Veronica Toniolo összecsapása az aranypontig tartó hosszabbításba torkollott, ott pedig három perc elteltével az olasz versenyző egy szép dobásért ippont kapott.

Férfi 73 kg-ban Pongrácz Bence nem számított esélyesnek a kétszeres világbajnoki ezüstérmes Manuel Lombardo ellen, mégis váratlan véget ért a küzdelem. Az olasz dzsúdós egyik dobásánál Pongrácz a fejére esett, amit a bírók önveszélyes technikának minősítettek és leléptették. Női 70 kg-ban Özbas Szofira várt a feladat, hogy "meccsben tartsa" a csapatot. Ezt meg is tette, a hosszabbításban vazaarival győzött a holland születésű, de idén áprilistól már olaszként versenyző Kim Polling ellen. Férfi 90 kg-ban az olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián a nála egy fejjel magasabb Christian Parlatival találkozott és hiába űzte ellenfelét, ipponnal vereséget szenvedett. Ez azt jelentette, hogy Olaszország 4-1-re nyert, Magyarország kiesett. Az utolsó pár meccsét - női +70 kg: Gercsák Szabina-Asya Tavano - már nem rendezték meg.

57 perce
Pétervári-Molnár 16. helyen zárt férfi egypárevezésben

Pétervári-Molnár Bendegúz negyedik helyen csapott célba a férfi egypárevezősök szombati C döntőjében, ezzel 16. helyen zárta. Az olimpia egyetlen magyar evezőse, aki Rio de Janeiróban 14., Tokióban pedig 10. volt, kedden a negyeddöntője után úgy fogalmazott: túl régóta versenyez, túl sok rajta a stressz, ezért egy évet kihagy, hogy felfrissülve kezdhesse majd a felkészülést a Los Angeles-i játékokra.

Fotó: MTI/AP/Lindsey Wasson

 

1 órája
Vereséggel zárta a csoportkört a negyeddöntős női kézilabda-válogatott

A már biztos negyeddöntős magyar női kézilabda-válogatott 30-26-ra kikapott Hollandiától az olimpia szombati versenynapján, a csoportkör utolsó fordulójában.

 

A szombati program első találkozóját megelőző este a magyar szakmai stáb két helyen is változtatott a kereten: a kapus Janurik Kinga helyére Szemerey Zsófia került, míg az irányító Debreczeni-Klivinyi Kingát a balátlövő Kácsor Gréta váltotta.

A korai kezdés kissé meglátszott a csapatokon, mindkét oldalon sok volt a technikai hiba, az eladott labda, a rossz lövés. Fej fej mellett haladtak a csapatok (5-5) - főként a szélsőjáték és a beálló-kapcsolat működött magyar oldalon -, amikor emberelőnybe került a magyar válogatott, de nem sikerült előnyt szereznie a két perc alatt.

A hollandok ezután pillanatok alatt elléptek, Golovin pedig időt kért és Böde-Bíró helyett Szemerey állt a kapuba, a játék képe azonban nem változott (8-12). Aztán a hollandok mégis gyorsan leadták biztos vezetésüket, két rossz passzt két ziccerrel büntettek a magyarok (12-13), Johansson pedig azonnal időt kért. Győri-Lukácsot küldték ki két percre a Bonaventura-ikrek, a különbség pedig visszaállt (14-18). Böde-Bíró visszatért a kapuba, és legfőképpen az ő védéseinek köszönhetően a rivális csak hárommal vezetett a szünetben.

 

A fordulást követően az első öt percben nem szerzett gólt a magyar csapat, Győri-Lukács két ziccert is elrontott, Kljuber büntetőből törte meg a rossz sorozatot. Mindeközben a hollandok is csúnyán beragadtak, a kapusok szinte mindent fogtak, a második játékrész egyharmadában mindössze négy gól született (18-21). Pásztor kiállítása után Böde-Bíró hetest védett, az emberhátrány alatt pedig szinte végig a magyarok támadtak, ráadásul egy hollandnak is ki kellett ülnie "pihenni". Kapus nélkül támadtak magyarok, de Klujber eladta a labdát és kapott gól lett belőle. Szöllősi-Schatzl egy percen belül kétszer is betalált a szélről (22-23), majd egy rövid időre megállt a játék, mert Albek ütközött szerencsétlenül össze a hollandok - Győrből elszerződő - kapusával, Duijndammal, aki a földön maradt és ápolásra szorult. A hollandok cserekapusa, Ten Holte sorozatban három védéssel érkezett meg a meccsbe, így a magyarok nem tudták kihasználni a rivális pillanatnyi megingását támadásban. Öt és fél perccel a vége előtt (24-26) Albeket kiállították, a hollandok pedig néggyel elléptek (24-28). A magyarok 125 másodperccel a befejezés előtt emberelőnybe kerültek, de a holland cserehálóőr újabb bravúrjával már az első zárkózási próbálkozás elhalt, így az utolsó percre már nem maradt esély az egyenlítésre.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese így a csoport harmadik vagy negyedik helyezettjeként kap ellenfelet, és Lille-ben a norvég, dán, svéd hármas valamelyikével szemben folytatja szereplését kedden. A magyarok előbb 31-28-ra kikaptak a címvédő, házigazda és világbajnok franciáktól, majd 25-24-re nyertek Brazília ellen, kedden 31-31-es döntetlent játszottak Angolával, csütörtökön pedig 27-24-re legyőzték a spanyolokat.

Női kézilabda, olimpiai torna, csoportkör, 5. (utolsó) forduló
Hollandia-Magyarország 30-26 (19-16)

Dél-párizsi 6-os Aréna, v.: C. Bonaventura, J. Bonaventura (franciák)
Magyarország: Böde-Bíró - Szöllősi-Schatzl 4, Kuczora 2, Vámos 1, Füzi-Tóvizi 2, Klujber 5, Győri-Lukács 5, cserék: Simon 3, Márton, Papp, Kácsor, Pásztor 3, Albek 1, Szemerey
a holland csapat gólszerzői: Abbingh 7, Malestein 6, Van der Heijden, Van der Vliet 4-4, Polman, Housheer 3-3, Van Wetering 2, Nusser 1

 lövések/gólok: 45/30, illetve 53/26
gólok hétméteresből: 4/2, illetve 2/2
 kiállítások: 6, illetve 8 perc



    

2 órája
Major Veronika bronzérmes női sportpisztolyban

Major Veronika bronzérmet nyert a női sportpisztolyosok szombati fináléjában.

MAJOR Veronika
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt


A keszthelyi sportlövő a pénteki alapversenyből olimpiai csúcsbeállítással első helyen jutott döntőbe, majd a szombati fináléban ismét fantasztikusan teljesített és 31 ponttal szerezte meg a harmadik helyet. Major Veronika húsz év után, Igaly Diána (skeet) athéni aranyát követően nyert olimpiai érmet magyar sportlövőként, egyúttal a párizsi magyar csapat hatodik dobogós helyét szerezte meg.
 

2 órája
A magyarok szombati programja a párizsi olimpián

ATLÉTIKA (Stade de France)
19.50: NŐI 100 M elődöntő (Takács Boglárka), DÖNTŐ

CSELGÁNCS (Mars-mező Aréna)
8.00: csapatverseny (Pongrácz Bence, Ungvári Attila, Tóth Krisztián, Vég Zsombor, Pupp Réka, Özbas Szofi, Gercsák Szabina) - mérkőzések az elődöntőig, vigaszág
16.00: CSAPATVERSENY - BRONZMÉRKŐZÉSEK, DÖNTŐ

EVEZÉS (Vaires-sur-Marne-i evezős pálya)
 9.42: C DÖNTŐ - FÉRFI EGYPÁR (Pétervári-Molnár Bendegúz)

KERÉKPÁR, ORSZÁGÚTI (Trocadéro)
11.00: FÉRFI MEZŐNYVERSENY (Valter Attila)

KÉZILABDA (Dél-párizsi 6-os Aréna)
női csoportmérkőzés, B csoport, 5. (utolsó) forduló:
 9.00: MAGYARORSZÁG-Hollandia

ÖKÖLVÍVÁS (Észak-párizsi Aréna)
17.22: női 66 kg, negyeddöntő, Hámori Luca-Iman Helif (algériai)
 

SPORTLÖVÉSZET (Chateauroux-i Lőtér)
 9.30: NŐI SPORTPISZTOLY, DÖNTŐ (Major Veronika)

ÚSZÁS (Paris La Défense Aréna)
11.00: előfutamok - női 50 m gyors (Senánszky Petra), férfi 1500 m gyors (Betlehem Dávid, Sárkány Zalán)
20.30: elődöntők, döntők - FÉRFI 100 M PILLANGÓ (Milák Kristóf), női 50 m gyors (ed, Senánszky Petra?)

VITORLÁZÁS (Marseille-i yachtkikötő)
11.00: ILCA 6 (Érdi Mária), ILCA 7 (Vadnai Jonatán) - futamok

VÍVÁS (Nagy Palota)
13.00: női kard csapat, negyeddöntő (Magyarország-Japán)
14.30: mérkőzések az 5-8. helyért
15.20: elődöntő
16.10: mérkőzés a 7. és az 5. helyért
19.00: NŐI KARD CSAPAT, BRONZMÉRKŐZÉS
20.00: NŐI KARD CSAPAT, DÖNTŐ

VÍZILABDA (Vizes Központ)
férfi csoportmérkőzés, B csoport, 4. forduló:
15.00: Ausztrália-MAGYARORSZÁG
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.