Sport

A botrányos produkciók miatt többen kiakadtak a párizsi olimpia megnyitója után

A botrányos produkciók miatt többen kiakadtak a párizsi olimpia megnyitója után

2 órája
Fotó: Képernyőkép
A botrányos produkciók miatt többen kiakadtak a párizsi olimpia megnyitója után

Péntek este megnyitották Párizsban a XXXIII. nyári olimpiai játékokat. Már most forrnak az indulatok a megosztó show-műsor után. A botrányos produkciók alatt a közmédia kommentátorai is elnémultak.

Fotó: Képernyőkép. 

A rendezők gyakorlatilag leöntötték az egész megnyitót egy rózsaszínű, LMBTQ-ideológiával vastagon átitatott Eurovíziós Dalfesztivál-feelinggel. Amiből természetesen nem maradhatott ki a kereszténység menetrendszerű gyalázása sem. 

Az esemény alatt megjelentek a kritikus hangok, volt, aki a keresztények elleni provokációnak minősítette Az utolsó vacsora című da Vinci-festmény drag queen paródiáját, de a szakállas szőke nők sem nyerték el sokak tetszését. Szerencsére vannak azért józan gondolkodású francia politikusok is. A Mandiner szúrta ki, hogy Marion Maréchal francia EP-képviselő közösségi oldalán megjegyezte, kikéri magának a látottakat:

Tisztában vagyok vele, hogy nem Franciaország, csak egy baloldali kisebbség nézőpontját tükrözik a show-ban látott elemek. Készek minden provokációra

 

 

Elon Musk is nagyon felháborodott azon, amit Párizsban bemutattak:

„Ez rendkívül tiszteletlen volt a keresztényekkel szemben” – írta a milliárdos az X-en.

 

A nemzetközi sajtó el volt ragadtatva a megnyitótól

A küldöttségek a Szajna hat kilométeres szakaszán hajókon vonultak fel, a part mentén több mint 300 ezren figyelték az eseményeket, a művészi produkciókat, a ceremónia hivatalos részére pedig az Eiffel-torony mellett a Trocadéro kertben került sor. Az ünnepség alatt szinte végig esett az eső, ami a felvonulóknak és a közreműködőknek is megnehezítette a dolgát, továbbá a nézőknek is kellemetlenséget okozott, ennek ellenére jó hangulatban zajlott le a megnyitó. A France 2 csatorna közvetítés után sok nézőt megszólított, mindegyik nagy lelkesedéssel számolt be az élményeiről.

Egy fáklyavivő átadja az olimpiai lángot Zinedine Zidane egykori francia futballistánaka nyitóünnepségen
Fotó: Oli Scarff / Forrás: AFP

 

A nemzetközi sajtó is nagyra értékelte a franciák erőfeszítését, vállalását és az egyedülálló lebonyolítást.

A New York Times tudósítója arról írt, hogy 

a franciák évek óta készültek a kiemelt eseményre, amely végül történelmi utalásokkal, meglepetésekkel, giccsel, sporttal, művészettel és divattal fűszerezett remekmű lett - mindezt a mintegy 7000 sportolót szállító hajók hatalmas felvonulása tette teljessé, megkoronázva Lady Gaga és Céline Dion alakításával.

A Guardian újságírója úgy fogalmazott: 

„Franciaország azt ígérte, hogy a megnyitó ünnepség a világ legnagyobb szabadtéri előadása lesz. Több mint 300 000 ember nézte a folyópartról és hidakról - további több százan az ablakokból és az erkélyekről - ahogy a tánc, az élő zene és az akrobatika kibontakozott több mint hat kilométeren keresztül az Austerlitz hídtól az Eiffel-toronyig”.

A BBC úgy összegzett: „ragyogóan frenetikus előadás, különleges stílus”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.