Sport

Szegedi sporttörténelem: a Szegedi Vízilabda Egyesület története III. rész

Szegedi sporttörténelem: a Szegedi Vízilabda Egyesület története III. rész

A középmezőny erős tagjává vált az együttes. Onnan fokozatos volt a fejlődés, ami egy történelmi szegedi sikerhez vezetett.

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. május 11., szombat
Szegedi sporttörténelem: a Szegedi Vízilabda Egyesület története III. rész

A Szegedi sporttörténelem című cikksorozatunkban a huszadik és a huszonegyedik század legjelentősebb és legemlékezetesebb sporteseményei, sportsikerei és Szeged legpatinásabb sportklubjai kerülnek terítékre. A sorozat következő része a szegedi vízilabda, a Szegedi Vízilabda Egylet további történetét göngyölíti fel. 

Fotó: Török Attila/MW

 

A sorozat előző része az ezredforduló környékén ért véget, innen vesszük fel a fonalat.

1999-2000-ben sajnálatos módon az OB l/b-t is megjárta a Szegedi VE, ebben az évben a felnőtt csapat bizonytalan helyzete miatt védve az utánpótlást, kivált, és új egyesületet alapítva (Lihótzky Károly vezetésével) folytatták a munkát. 

A mai napig a két klub közös munkája együttműködési szerződés formájában történik. A Szegedi Vízipóló Suli a Szegedi VE hivatalos utánpótlásbázisa. A szegedi utánpótlásképzés hozzáértését igazolja, az a közel egy tucat játékos, akik a korosztályos világversenyekre eljutott és onnan éremmel térhetett haza.

Ilyenek voltak (a teljesség igénye nélkül ) például: Szabó Zoltán, Török Tibor, Mód Péter, Fodor Rajmund, Dr. Molnár Tamás, Kiss Csaba, Varga Árpád

 

Ismét a legjobbak között

A 2000/2001-es kiírásban ismét az OB I. tagja volt a Tabán Trafik-Szegedi VE, amely az alapszakasz hatodik helyén végzett. Ezután a középszakasz csoportjában a hatodik pozícióban végzett. A következő kiírásban is a középmezőny élcsapatai között lehetett számon tartani a Szegedet.

2002-ben e rendkívül nehéz helyzetben lépett színre Körtvélyessy Péter, akinek munkássága a mai napig meghatározza az egyesület működését. Elnökként olyan stabil klubot épített fel, ami nagyon vonzóvá vált mind a hazai, mind a külföldi élvonalbeli, válogatott játékosok számára.

 

Újabb névváltás

A szezon végén elért helyezés nem, de a név változott. A szegedi együttes ettől az évtől kezdve a Tabán Trafik - Szegedi VE helyett, Szeged-Beton VE néven szerepelt. Az új nevén szereplő együttes 22 meccsből 14 megnyerve végzett az élvonal alapszakaszának 6. helyén. A következő évben ugyan kevesebb sikerrel, de szintén a hatodik pozíció állt a Beton neve mellett az idény végeztével.

Évről évre tapadtak az élmezőnyhöz a szegediek.

 

A következő évek előrelépései

A 2004/05-ös szezon jobb eredményeket hozott szegedi szempontból. Két helyet javítva a negyedik helyen zárt a Szeged, így a rájátszás során az 1-4. pozíciókért folytatódhatott a küzdelem. Az elődöntőben a Honvéd volt az ellenfél, amely ellen 6-3-ra és 10-5-re maradt alul a Tisza-parti gárda. Ezután a harmadik helyért folyt tovább a csata. A Vasassal szemben alulmaradó Eger állt a Szeged és a bronzérem között. Egy 12-8-as vereség után hazai pályán sikerült a fordítás, annak a meccsnek 10-5 lett a vége. Így elcsípte a dobogó harmadik fokát a Szegedi Beton-VE.

A következő szezonban ismét a negyedik pozíciót sikerült megkaparintani, és a rájátszás elődöntőjében ismét a Honvéd volt az ellenfél. A fővárosi csapat ezúttal sem kegyelmezett, 10-3, 11-5 lett a két összecsapás vége. Deja Vu érzés lehetett, hiszen a bronzmeccs is ugyanúgy alakult mint egy évvel korábban: a Vasas ellen kikapó Eger következett. Az egriek a három meccsen jobbnak bizonyultak: 10-6, 5-6 és 14-10 lett a találkozók vége.

2006/07-ben az alapszakasz harmadik helyén végzett a Szegedi Beton-VE, így a rájátszás során most kicsit felcserélődtek a szerepek: Vasas-Szeged elődöntő volt. A párharc négy meccsen át tartott, végül az angyalföldiek kerültek a döntőben és szállhattak harcba az aranyért. A bronzmeccsen ismét az Eger várt a szegediekre, ezúttal simán, két meccsen jobbnak bizonyultak az egriek.

Nem igazán tartogatott nagy meglepetéseket a magyar férfi elsőosztályú vízilabda, újra és újra a Honvéd, Eger, Vasas és a Szeged zárt a tabella első négy helyén. Más volt a leosztás: a már hagyományosnak mondható Eger-Szeged párharc, már az elődöntőben következett, a végén egri öröm volt. A bronzmeccsen a Honvéd két meccsen lerendezte a kérdést, 13-10-re és 12-6-ra maradt alul a Szeged.

Az elmúlt években nagynevű, jó szakembernek tartott, de szegedi kötődéssel nem rendelkező edzők irányították a szakmai munkát.

 

 

A nap, ami aranybetűkkel íródott be a szegedi vízilabda történelemkönyvébe

A 2009-es évre a bajnokságban történt egy kis lecsúszás, az ötödik hely lett meg, az FTC előzte be a Szegedet. Az 5-8. helyekért vívott harcban, az UTE, a Pécs és a BVSC mellett meglett az ötödik pozíció.

Viszont a szezon végén mégis hangorkántól volt hangos az újszegedi sportuszoda: a Szeged Beton megnyerte a LEN-kupát, Szeged város első nagy nemzetközi sikerét aratva. 2009. április 22. aranybetűkkel íródott be a szegedi férfi vízilabda történelemkönyvébe.

A LEN-Európa-kupa az Európai Úszószövetség (LEN) évenként megrendezett versenysorozata férfi vízilabdacsapatok számára. A sorozat 1992-ben LEN-kupa-ként indult, majd a 2011–12-es idénytől kezdődően rendezik ezen a néven.

 „Szép volt, fiúk!”

 – zengte több mint ezer szegedi szurkoló. Miként fértek be ennyien a sátor alá, ez azóta is rejtély marad. Csordultig telt a spori, és emlékezetes pillanatokat élt át mindenki, ami örökre emlékezetes marad.

A görög Panioniosz 8-6-ra nyerte az első meccset, és a szegedi visszavágó elején is vezetett. De hihetetlen elszántsággal küzdöttek a szegediek, előbb egyenlítettek, majd két góllal megléptek. Jöhetett a hosszabbítás, amelyben minden elúszni látszott, de egy nagy hajrával 13-11-re fordult a kocka. Döntetlen volt összesítésben, következett a büntetőpárbaj. Ebben viszont nem hibázott a Szeged, minden játékos betalált, míg a görögök kettőt is elrontottak, így kezdődhetett az ünneplés, a fieszta.

A LEN-kupagyőztes csapat: 

  • Baksa László,
  • Juhász Zsolt,
  • Komlósi Péter,
  • Mihajlo Korolija,
  • Milos Korolija,
  • Kuncz Tamás,
  • Lehmann István,
  • Török Béla,
  • Varga Péter,
  • Varga Tamás,
  • Vojiszlav Vejzagics,
  • Weszelovszky László,
  • Éles Vilmos,
  • Molnár Péter. 

Vezetőedző: Kásás Zoltán. Elnök. Körtvélyessy Péter.

A győzelemnek köszönhetően a LEN-szuperkupában is szerepelhetett a Szeged, ahol az ezüst lett meg a Bajnokok Ligája győztesével szemben.

Fotó: Török Attila/MW

 

A sorozat következő része innen folytatódik.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.