Sport

Szegedi Sporttörténelem a Szegedi Vízilabda Egyesület története IV. rész.

Szegedi Sporttörténelem  a Szegedi Vízilabda Egyesület története IV. rész.

Sorozatosan jöttek a dobogók a hazai porondon. Több trófea is került a szegedi csapat vitrinjébe.

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. május 18., szombat
Szegedi Sporttörténelem  a Szegedi Vízilabda Egyesület története IV. rész.

A Szegedi sporttörténelem című cikksorozatunkban a huszadik és a huszonegyedik század legjelentősebb és legemlékezetesebb sporteseményei, sportsikerei és Szeged legpatinásabb sportklubjai kerülnek terítékre. A sorozat következő része a Szegedi Vízilabda Egyesület további történetét viszi tovább és zárja le.

A szegediek ünnepelhettek a 2011-es Magyar Kupa finálé után. (Fotó: Czerkl Gábor)

 

A sorozat előző része a szegedi klub történetének legnagyobb sikerével, a LEN-kupagyőzelemmel zárt. Innen folytatjuk a történetet.

 

Egymást követő dobogós helyezések

Az alapszakasz harmadik helyén végzett a Szeged Beton, a 20 meccsből 14 megnyerve. A szegediek előtt az Eger és a Vasas végzett, amely két csapattal a korábbi években is ádáz csatát vívtak. A Ferencváros ezúttal a negyedik pozíciót kaparintotta meg. A rájátszás során a Vasas mind a három találkozón a Szeged fölé kerekedett, így a harmadik hely volt már a tét. A Fradi ellen nyerte két hazai meccsét a Beton, így belefért egy 12-11-es fővárosi vereség is. 

Bronzot szerzett a Tisza-parti gárda.

A következő szezonban sikerült űberelni az előző kiírás alapszakasz helyezését, méghozzá nem is akármilyen játékkal, egy híján 300 gólt szerezve. A Beton 20 meccset nyerve, zárt a második helyen. Mindössze egy döntetlen és három vereség csúszott be.

A rájátszás elődöntőjét ismét elveszítették a szegediek, ismét a Vasas ellen. A bronzmeccset pedig sikerrel vették, így ismét a bronz volt a Szeged Beton színe.

2011/12-ben újabb alapszakasz második hely és újabb bajnoki bronz a végén, már harmadik alkalommal. Évről évre a legjobbak között, a végjátékban szerepelt a Szeged, de az áttörés nem sikerült.

 

A tragédia, ami által sokkal szegényebb lett a szegedi vízipóló

2011-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt Körtvélyessy Péter, akivel az egyesület nem csupán elhivatott vezetőjét, hanem szívét-lelkét, valódi mozgatórugóját veszítette el. Özvegye, Cserhalmi Julianna a mai napig, Péter hagyományait követve komoly erőfeszítések árán segíti a klubot, és minden igyekezetével azon van, hogy megőrizze a klub működőképességét.

Nyolc éven keresztül Európa legjobb csapatai között szerepelhetett a klub, rendszeres résztvevője volt a Bajnokok Ligája sorozatnak. A klub ontotta a tehetségeket: olimpia-, világ-, Európa-bajnok és Universiadé-győztes játékosokat nevelt.

Rövid, súlyos betegség után, életének 61. évében hunyt el Körtvélyessy Péter.

 

Az első kupasiker

A Szeged nyerte meg a férfi vízilabda Magyar Kupa döntőjét, miután hatalmas csatában, 9–8-ra győzött a címvédő Honvéd ellen a Szőnyi úton, így története első Magyar Kupa-sikerét ünnepelhette. Az utolsó negyedet 3-1-re behúzva sikerült biztosítani az aranyat.

Biztos volt bennünk drukk, én is ideges voltam, izgultam, de nem is szabad másként. Történelmi jelentőségű döntő volt, hiszen a Szegednek még nem volt magyar bajnoki vagy kupaaranya. Most sikerült megszerezni. Három hat után védekezést váltottunk, a támadásokat koncentráltabban fejeztük be, az utolsó gól pedig szinte az év találata volt – legalábbis a Szegednek

- értékelt anno a siker után Vincze Balázs.

A kupagyőztes csapat: Baksa László, Molnár Dávid (kapusok), Török Béla, Turzai Gábor, Varga Péter, Joseph Kayes, Kiss Csaba, Hegedüs Gábor, Aljosa Kunac, Molnár Tamás, Juhász Zsolt, Aaron Younger, Somogyi Balázs, Bálint Gergő, Lehmann István. Vezetőedző: Vincze Balázs.

 

Ismét változott a csapat neve

A klub történetében nem egyedüli eset volt, hogy pár szezon alatt ismét nevet vált a csapat. A Szeged Beton elnevezés helyett már az A-Híd Szeged Beton nevet viselte az együttes. Új név, régi, eredményes játék. Újabb lépcsőfokot mászott meg a szegedi alakulat: sikerült megnyerni a bajnokság alapszakaszát, mindössze egy döntetlen és egy vereség csúfította az eredménysort.

A Szolnok ellen az elődöntőben azonban elvérzett a csapat, így ismét nem lett meg a bajnoki döntős szereplés, tehát az esély sem a bajnoki cím megszerzésére. A harmadik helyen zártak ismét a Tisza-partiak, a TEVA-Vasas oda-vissza legyőzésével.

 

Címvédés a kupában

A bajnoki bronz mellett egy kupa arannyal gazdagodott ismét a szegedi vízipóló.

A címvédő Szeged szerezte meg a 2012-es férfi vízilabda Theodora Magyar Kupát, miután a vasárnapi döntőben hosszabbítás után egy góllal legyőzte a Szolnokot a Komjádi uszodában.

A szegediek háromszoros olimpiai bajnok centerének, Molnár Tamásnak a góljával kezdődött az összecsapás. Szoros meccsen, 6-4-ről indulhatott neki a második félidőnek a Szeged. Nem volt döntés a maradék két negyedben, így jöhetett a hosszabbítás. Az első három percben az Európa-bajnok szerb Milan Aleksic büntetőből juttatta 8-7-es előnyhöz a Szolnokot, ugyancsak ötméteresből egyenlített Molnár (8-8). Majd Török Béla kapufás gólt lőtt (9-8), ami kupagyőzelmet és címvédést ért a szegedieknek.

 

Sorozatban harmadszor

A 2012-13-as idény már sorozatban a harmadik volt a Szegednél, amely két érmet is hozott a vitrinbe. A bajnokság harmadik helyét úgy tűnt kibérelte magának a Szeged. Viszont ami igazán nagyot durrant, az az, hogy ismét sikerült a címvédés a Magyar Kupában.

Az utóbbi két fináléhoz hasonlatosan a szegediek sikerét hozta az első alkalommal 1923-ban kiírt férfi vízilabda Magyar Kupa idei döntője: a Tisza-partiak, akárcsak 2012-ben, most is a Szolnok fölött aratott diadallal lettek elsők. Az első negyedben szerzett 5-1-es előny korán megalapozta a 9-5-ös győzelmet.

A döntős szegedi gólok a következőképpen oszlottak el: Kiss Cs., Szivós 3-3, Juhász, Kunac, Molnár 1-1

 

Változás a névben, majd a vezetőedzői poszton is

A 2013-14-es idényt már DIAPOLO Szeged néven kezdte az együttes, és zárt a bajnokság harmadik helyén, ismét érmet szerezve.

2014. július 1-től Varga Péter vette át a csapat irányítását, aki egész pályafutása alatt a Szeged színeiben játszott. Először játékosként, majd másodedzőként volt lehetősége elsajátítani a szakma legapróbb fortélyait neves elődeitől.

A későbbiekben Szabó Zoltán és Kiss Csaba irányította a Szegedet.

 

Visszaesés a korábbi évekhez képest

Egy év múlva már a Tiszavirág Szeged Diapolo néven futott a csapat, amely évek után először érem nélkül végzett, egész pontosan az ötödik helyen. Ezt követte egy hatodik és hetedik hely a CONTITECH Szeged DIAPÓLÓ csapatától.

Később sem sikerült a visszakapaszkodás, sőt odáig mélyült a szakadék, hogy a CONTITECH Szeged elvesztette osztályozóját és búcsúzott az élvonaltól. A visszajutás azonnal sikerült a következő évadban. Az alsóházi rájátszás küzdelmeiben volt érdekelt a szegedi gárda a felkerülést követően. 2020-21-ben az utolsó biztos bennmaradó helyet csípték meg a szegediek.

 

Évtizedes álmok valósultak meg

2021. január 29-én átadták a Tiszavirág Sportuszodát. A megnyitó ez év február 20-án volt.

Az új szegedi uszoda átadása egy közel fél évszázados történet végére tett pontot. A fedett létesítményt a hetvenes évek elejére tervezték átadni Szegeden, azonban az eredeti tervek helyett végül sportcsarnokká kellett alakítani. A százszázalékos kormányzati támogatásnak köszönhetően egy modern, minden igényt kielégítő, versenysportra és szabadidősportra alkalmas létesítményt kaptak a szegediek.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.