Sport

Hazai horgászvizeken: beindul a szezon - ezeken a vizeken lehet érdemes szerencsét próbálni

Hazai horgászvizeken: beindul a szezon - ezeken a vizeken lehet érdemes szerencsét próbálni

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. február 17., szombat
Hazai horgászvizeken: beindul a szezon - ezeken a vizeken lehet érdemes szerencsét próbálni

Horgász cikksorozatunk e heti kiadásában az aktualitásé lenne a főszerep, hiszen napok óta a tavaszias időt élvezzük, amely egyre több horgászt vonz ki a vízpartokra. Miután mindenki leporolta felszerelését, felmerül egy fontos kérdés: de hol is lehet érdemes próbálkozni a horgászattal? Csongrád-Csanád vármegye szerencsére számos kiváló vízzel rendelkezik, a választási lehetőség megvan a vármegyei pecások előtt, hol is próbáljanak szerencsét. A cikkünkben néhány helyet mutatunk be opcióként, de természetesen számos további víz kecsegtet jó élménnyel.

Szegeden a Lencsés horgásztó igazi paradicsom a feeder horgászok számára. (Fotó: Haldorado)

 

Lencsés Horgásztó - Szeged

A tó a város szívében található, kertvárosi környezetben. A belváros megközelítőleg 3-4 kilométerre fekszik a horgászhelytől, ennek ellenére pihentető kikapcsolódást nyújt az itteni horgászat, köszönhetően a sok halnak és a vízpart ápoltságának.  Igen nagy reputációval rendelkezik a víz, számos rangos versenynek ad otthont évek óta. Maga a tó egy bányató, amely 7,5 hektáron terül el, az átlagos vízmélysége 2-2,5 méter.

A közeli vasútvonal töltésének anyagát bányászták itt anno. A tó ennek köszönhetően nem akadós, alja viszonylag egyenletes. 

A halállománya vegyes képet mutat: szép számmal megtalálhatók a pontyok, amúrok, kárászok, különböző keszegfélék, tokfélék, sőt a ragadozó halak közül a süllő és csuka is horogra akadhat. A keleti oldal úszózásra ajánlott a nádcsomók környékén, máshol inkább a fenekezés célravezető.

 

Zápor Horgásztó - Csanádpalota

Az Alföld déli részén, Csanádpalota belterületén található a mesterséges kialakított, 0,8 hektár területű tó, amely egy rendszeresen telepített, intenzív víz. Vármegye, de még országszerte, sőt a határon túlról (Nagylak révén közel a román határátkelő) is sokan érdeklődnek, és járnak ide előszeretettel.

A tó területe korábban egy termálfürdő volt.

Teljesen törpeharcsa mentes a víz, de nemes hallal annál jobban telepített, a területre vetített halmennyisége az egyik legjobb. Számos ponty, amúr él vizében, rengeteg kapitális példánnyal. Kárász, különböző keszegfélék, compó, süllő és csuka mind-mind fogható a tavon.

Az átlagmélység 1-2 méter között változik. Három részre osztható a területe: a legnagyobb tó mélysége 2 méter körüli, a további két kisebb része pedig 1,5 illetve 1 méteres. Rendezett környezet várja az ide látogatókat.

A maximális dobótáv 30 méter, így ideális a tó egy pörgős method feeder horgászatra, de rakós bottal is el lehet férni kényelmesen. A match botos horgászat sem elvetendő, ezzel a technikával is sikeresen lehet horgászni.

 

Íme egy régebbi felvétel (azóta számos innováció ment már végbe, szinte teljesen más a partjának infrastruktúrája) a tópartól, amikor az Energofish járt ott forgatni:

 

Sándor Horgásztó - Sándorfalva

A Sándor Horgásztó egy 60 hektáros vízgyűjtő terület közepén helyezkedik el, a tó területe 5,3 hektár, ebből a horgászható vízfelület jelenleg körülbelül. 3,9 hektár. A meder kemény és akadó mentes, átlag mélység körülbelül 1,5 méter, viszont sok helyen komolyabb törések is vannak, ahol a mélység elérheti a 3,5-4 métert is.

Megközelítése Sándorfalva város központjából, a Dózsa György utcán haladva a műút végétől körülbelül 500 méterre található, az út rossz idő esetén is járható.

A tóban több halfaj is található, csak úgy mint a ponty, amúr, csuka, süllő, keszegfélék, csapósügér, compó, különleges spanyol mintás pontyok, továbbá tokhalak, amelyek között a legkisebb példány is legalább 6 kilogrammos.

Említésre méltó, hogy a tóban lévő legkisebb pontyok mérete 2kilogramm körül van és a nagyobbak pedig elérhetik a 15-20kg-os súlyt is, valamint
számos 15kg-os amúr is megtalálható a vízben.

Fotó: Sándor horgásztó Facebook oldala

 

Vályogos-tó - Kiszombor

A 1993 őszén a kiszombori Vályogos az aszály miatt szinte teljesen kiszáradt, reménytelen helyzet alakult ki, és a halakat, ami még a gereblyézők hada mellett megmaradt, áttelepítették a makói Téglagyári tóba. Akkor a helyi horgászok maroknyi csoportja arról álmodozott, de jó lenne önálló egyesületet alapítani, és gondját viselni a tónak. Az álmot tett követte, s így megalakult a Kiszombori Sporthorgász Egyesület. Az alakuló ülés jelenléti ívén 54 horgász neve szerepelt. Ők hitték, akkor víz és halnélküli tóból egyszer valódi horgászparadicsomot teremthetnek.

A kiszombori Vályogosról sokan jó véleménnyel vannak, amit kiemelnek, hogy nem "kocka-tó", 7 hektáros mérete ellenére igazi vadvíz. 1-3 méter átlagmélységű, a fenék homokos, néhol akadós. Harcsa, ponty, amúr, süllő, compó, kárász mind-mind fogható itt.

Nádasok, torzsások díszítik és teszik változatossá, egyáltalán nem egysíkú, és nem "unalmas" víz.

Sok minden változott a nagy aszály óta. (Fotó: HECSMSZ)

 

Földeáki Horgásztó - Földeák

A Földeáki Horgászegyesület 1997-ben alakult azzal a céllal, hogy a horgászsportot népszerűsítse, fejlessze. A szervezet céljai között szerepelt még a természet és halállomány védelme, a horgászszakismeret terjesztése, oktatás, horgászversenyek és horgásztalálkozók, horgászközélet szervezése, a Száraz-ér folyamatos élővízzel való ellátásának elősegítése, saját kezelésű horgászvíz megteremtése - írják a honlapjukon.

2002-ben az Egyesület a Vidékfejlesztési Célelőirányzat támogatásával a Száraz-ér meder-rehabilitációjával 0,8 ha-os horgásztavat hozott létre. A tó, mely Földeák belterületének északi oldalán, az úgynevezett száraz-éri „nagy híd” mellett található, a horgászok és az idelátogatók körében nagy népszerűségnek örvend. A horgászok sajátjukénak érzik a tavat, de sokan kilátogatnak pihenés, kikapcsolódás végett a tópartra „kerülni egyet”.

Az egyesület jelenlegi taglétszáma 125 felnőtt és 18 gyerek, akik Földeákon, a kistérség településein (Óföldeák, Maroslele, Makó), vagy egyéb helyen (Békéssámsonon, Szikáncson, Hódmezővásárhelyen vagy pl. Budapesten) élnek.

A víz rendszeresen telepített, több versenyt rendez, amikre a vidék többi településeiről is érkeznek. A víz átlag mélysége 1 méter. Fogható halfajok: a ponty, kárász, busa és harcsa.

Jelen a fiatalság. (Fotó: HECSMSZ)


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.