Sport

Újabb győzelmével karnyújtásnyira van az újabb Eb-részvételtől a magyar válogatott

Újabb győzelmével karnyújtásnyira van az újabb Eb-részvételtől a magyar válogatott

2023. október 14., szombat
Újabb győzelmével karnyújtásnyira van az újabb Eb-részvételtől a magyar válogatott

Bő egy hónappal ezelőtt Belgrádban kőkemény mérkőzésen 2-1-re nyert a magyar válogatott Szerbia ellen, ami egyszersmind azt is jelentette, hogy a legnehezebb csoportellenfelünkkel szemben lépéselőnybe került nemzeti csapatunk a továbbjutást illetően. A „visszavágó” előtt továbbra is ott lebeghetett a magyarok szeme előtt, hogy 1976 óta először történne olyan, hogy veretlenül zár egy naptári évet nemzeti csapatunk. Tegyük hozzá, hogy a nyolcmeccses veretlenségi sorozattal egy 22 éves szériát már sikerült beállítani. Mindenesetre jó azt leírni: a magyar labdarúgó-válogatott 2022 szeptembere, az olaszok ellen hazai pályán elveszített Nemzetek Ligája meccs óta nem kapott ki.

A magyar szurkolók ismét kitettek magukért Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A telt házas Puskás Arénában a szurkolók igazán „betyáros” élőképpel várták a pályára vonuló csapatokat. Az első percek tapogatózó játéka után a szerbek harcoltak ki egy kisebb fölényt, szemre is tetszetősebben játszottak a vendégek. A kapuk nagyon komoly veszélyben nem forogtak, Dibusz Dénesnek egyszer kellett komolyabban játékba avatkoznia, a túloldalon Loic Nego okozott némi veszélyt a kapu előtt. A 21. percben Sallai Roland egészen a kezdőkörig ment vissza labdáért, amit mesterien tálalt Loic Nego elé, ő laposan középre tette az érkező Varga Barnabás elé. A Ferencváros gólzsákja 11 méterről, minden igazítás nélkül lőtt a kapuba. (1-0)

Varga Barnabás a Fradiban és a magyar válogatottban is szórja a gólokat Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A gól után marad az enyhe szerb mezőnyfölény, a vendégek ahogy azt ígérték, és az első meccsen is tették, igyekeztek már magasan letámadni a magyarokat, így próbálva nyomás alatt tartani őket, de a védők a 33. percig nem hibáztak. Akkor viszont Nemanja Gudelj szögletére Strahinja Pavlovic érkezett és két magyar védőt túlugorva a magyar kapuba csúszatott, Dibusznak esélye sem volt védeni. (1-1)

Dibusz Dénesnek nem volt esélye védeni a szerbek egyenlító góljánál Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Rendesen megünnepelni sem tudták a gólt a szerbek, amikor jött a magyar válasz. A 34. percben ismét Loic Nego adott jó labdát, Sallai Roland volt akit megtalált a beadással, a Freiburg támadója egy kis igazítás után 20 méterről, ballal lőtt a kapu jobb oldalába. A szerb kapusnak esélye sem volt hárítani. (2-1)

Sallai Roland joggal ünnepelt, hatalmas gólt szerzett Fotó: MTI/Kovács Tamás

A félidő utolsó 10 perce kiegyenlített játékot hozott, így magyar előnnyel mehettek pihenőre a csapatok.

A szerbek két helyen is változtattak a szünetben, emellett felpaprikázva, elszántan jöttek ki az öltözőből. Ennek jeleként a félidő első 10 percében kétszer is betaláltak a magyar kapuba, de a francia játékvezető mindkét gólt érvénytelenítette, miután asszisztense egyértelműen jelezte: lesről talált a kapuba Szerbia.

Minden labdáért hatalmas küzdelem volt a pályán Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A szerbek ugyan ismét mezőnyfölényben játszottak, de két lesgól után rendezte sorait a magyar válogatott és jól védekezett. Kevés lehetősége volt támadni a mieinknek, de amikor tudtak, szép akciókat vezettek és többször is veszélyeztették a szerb kaput. De a vendégeknek is volt esélyük az egyenlítésre, a 71. percben egy szöglet után egymás után kétszer is a kapufát találták el közvetlen közelről.

A hajrában a magyaroknak is akadt lehetősége a gólszerzésre, de a védekezésre kellett komoly hangsúlyt fektetniük Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A 73. percben jött a válasz a túloldalon, Szoboszlai Dominik passzolt Sallai Rolandhoz, aki a legjobb ütemben indított a védők mögül kilépő Bolla Bendegúzt, ő a kapus mellett elgurította a labdát, de néhány centit tévedett, és a kapufa mellett hagyta el a pályát a játékszer. Egy perccel később ismét Sallai Roland volt a feladó, de a középre nyesett labdájáról centiméterekkel maradt le a védőjéről leváló Varga Barnabás.

Dibusz Dénesnek kétszer is hatalmasat kellett mentenie a második félidő hosszabításában Fotó: MTI/Kovács Tamás

A hajrában sokkal kiegyenlítettebb volt a játék, mindkét oldalon szép számmal akadt esély a gólszerzésre, de újabb gól nem született. A lafújás után Kalmár Zsoltnak akadt némi nézeteltérése a szerb kapussal, ami után a játékvezető kiállította, kár volt ezért...

Az újabb magyar győzelem azt jelenti, hogy válogatottunk három fordulóval a selejtezősorozat vége előtt 13 ponttal áll a csoport élén, 3 ponttal megelőzve Szerbiát és 5 ponttal előzve Montenegrót. Amennyiben a magyarok kedden idegenben nyernek Litvánia ellen és a szerbek hazai pályán elverik Montenegrót, akkor nemzeti csapatunk sorozatban harmadszor is kijut az Európa bajnokságra.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, 7. FORDULÓ, G-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–SZERBIA 2–1 (2–1)
Budapest, 
Puskás Aréna. Vezette: Francois Letexier (Cyril Mugnier, Mehdi Rahmouni) – franciák
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Fiola (Botka, 74.), Lang, Szalai A. – Nego (Bolla, 63.), Nagy Á., Styles (Kalmár Zs., 63.), Kerkez – Sallai R. (Kata, 74.), Szoboszlai – Varga B. (Ádám, 84.) Szövetségi kapitány: Marco Rossi
SZERBIA: V. Milinkovics-Szavics – Erakovics (Tadics, a szünetben), Milenkovics, Pavlovics – Zsivkovics (Radonjics, 74.), Gudelj, Sz. Milinkovics-Szavics, Terzics (Kosztics, a szünetben) – Lukics, A. (Ratkov, 84.) Mitrovics, Gacsinovics (Djuricsics, 67.). Szövetségi kapitány: Dragan Sztojkovics
Gólszerző: Varga B. (20.), Sallai R. (34.), ill. Pavlovics (33.) 
Kiállítva: Kalmár (a lefújást követően)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.