Sport

Szegedi sakk sikerek: továbbjutottak a nemzetközi versenyre a Meritumos gyerekek

Szegedi sakk sikerek: továbbjutottak a nemzetközi versenyre a Meritumos gyerekek

2023. július 3., hétfő
Szegedi sakk sikerek: továbbjutottak a nemzetközi versenyre a Meritumos gyerekek

Az idei Országos Bajnokságot Bükön rendezték meg, június 19 és 25 között. Az év legfontosabb hazai ifjúsági és gyermek sakkversenyére öt versenyzővel utazott a Meritumos csapat, ami eleve kiváló teljesítményre utal, hiszen az U8-U10-U12-U14 korcsoportos fiúk esetében a bejutás feltétele diákolimpia, rapid országos bajnokság, vagy Olimpiai Reménységek Tornája versenyen elért eredmények alapján lehetséges: korosztályonként a legjobb 10 gyerek indulhatott a mostani bajnoki döntőn. Az U16 és az U18 korosztályban pedig az ÉLŐ-pontok alapján legmagasabban rangsorolt 10 fiú kerülhetett a bajnokság mezőnyébe.

Az U8 - U10 - U12 - U14 - U16 - U18 korcsoportokban külön versenyeztek a fiúk és a lányok.
Naponta egy, ámde hosszú partikat játszottak a gyerekek: a 90 perc/játékos gondolkodási időt a
lépésenkénti 30 mp bónuszidővel megtoldva négy és fél órás partik is előfordultak a verseny során. A nagyobb létszámú csoportokban két olyan nap is volt, amikor kettő partit kellett játszani a végeredmény kialakulásához. A lányoknál nyílt versenyt rendeztek, mert kevesebb lány sakkozik. A tét óriási volt, hiszen a korosztályos bajnokok és a második helyezettek jogosultságot szereztek ifjúsági világ- vagy Európa bajnokságon képviselni Magyarországot.
A szabályok szerint az 1. helyezett választhat, melyik nemzetközi versenyre megy, a
második a másikra mehet.

Az eredmények büszkeségre adnak okot, hiszen a szegedi Mészáros-Csonka Dávid, a fiú U12 -es korcsoportban 1. helyezett lett. Dávid 4 éve sakkozik, a Tisza-parti Általános Iskolában kezdte, napi több órát gyakorol mert profi sakkozó szeretne lenni. A mostani győzelme nagy előrelépést jelent, hiszen a tavalyi OB-n az U10-es korosztályban 4. lett.

A lányok között Vadkerti Anna remekelt: az U10-es mezőnyben indulva 2. helyezést ért el. Anna
óvodás korában tanulta és ezzel együtt meg is szerette a sakkot, bátyja és nővére is
versenysakkoznak. Ő három éve játszik versenyszerűen. A tavalyi OB-n harmadik lett, akkor még az U8-as korosztályban. Teljesítményére felfigyelt az utánpótlás nevelés, mert a 2022/2023-as tanévben korábbi eredményei alapján meghívták a Maróczy Géza Utánpótlás Központ sakktáboraiba.

Herpai József Mátyás az U16 korcsoportban 6. helyezést ért el. Mátyás sakkozó család
tagja, édesapja Herpai József sakkedző, nővére Papp Petra női nagymester, sógora Sergey Grigoriants nagymester. Ő is néhány éve sakkozik komolyan, azóta fejlődése töretlen, folyamatosan kerül egyre előrébb a korosztályos ranglistákon.

Magyarországot az őszi korosztályos nemzetközi versenyeken Dávid és Anna képviselheti, a jelenlegi állapot szerint mindketten októberben a világbajnokságon vesznek rész, amit idén Egyiptomban rendeznek meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.