Sport

Szeged legerősebb olimpikonja 10 tonnát mozgat meg egy edzésen - képgaléria!

Szeged legerősebb olimpikonja 10 tonnát mozgat meg egy edzésen - képgaléria!

2020. július 10., péntek
Szeged legerősebb olimpikonja 10 tonnát mozgat meg egy edzésen - képgaléria!

Nevében a termete: Nagy Péter, vagyis Szegeden inkább Nagy Peti. A szegedi óriás annak reményében edz nap mint nap, hogy jövő ilyenkor egy kvótával a zsebében éppen Tokióba készül, ahol akkor már kislánya is szurkolhat neki az olimpián. Sándor Judit fotósunk járt Peti egyik edzésén.

Nagy Péter 34 éves súlyemelő, a Szegedi Lelkesedés SE versenyzője. Hazánkat egyedüli emelőként képviselte 2012-ben Londonban és 2016-ban Rióban az olimpián. A rendkívül erős mezőnyben első nekifutásra a 11. helyet szerezte meg, majd négy évvel később javított egy pozíciót és 10. lett. Most Szegeden készül az egy évvel elhalasztott tokiói játékokra.

A 192 centi magas és 150 kilogrammos szegedi óriás az Etelka soron, az épülő uszoda mellett, egy kicsi, de direkt a súlyemelőknek fenntartott teremben edz. Az edzést minden esetben bemelegítéssel, nyújtással kezdi — azt halkan megjegyezte, hogy kicsit kevesebb időt tölt ezekkel a gyakorlatokkal, mint kellene.

A versenyek előtt is komoly szerepe van a bemelegítésnek, ott valamennyit változik a gyakorlatsor. A henger és a gumiszalag kimarad, de a vállak, combok és a törzs átmozgatásának ott is komoly szerepe van, a napi rutin része a súlyemelőnél.

Nagy Péter nem egyedül edz a teremben. Két tréner, Gajda Péter és Oláh Imre irányítja a munkát, Peti utóbbival dolgozik. Egy-egy csoportban hárman-négyen dolgoznak, így mindenkire elég figyelem jut. Mivel nem csak Szegeden, de az országban is Peti a legjobb súlyemelő, ezért ugyan a többiekkel edz, de más, erősebb munkát végez.

Született: 1986. január 16., Komárom. Sportága: súlyemelés. Súlycsoportja: +105 kg. Legjobb eredményei: olimpia: 10. (Rió, 2016, összetett); háromszoros Európa-bajnoki bronzérmes (2018, Bukarest összetett és szakítás, 2012 Antalya szakítás) U23-as Európa-bajnok (2009, Wladyslawowo, szakítás), Universiade-győztes (2011, Sencsen, összetett), főiskolai világbajnok (2010, Tajcsung és 2014, Csiangmaj, egyaránt összetett), 15-szörös magyar bajnok összetettben, az év magyar súlyemelője 9 alkalommal. A Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát. Idén tavasszal nősült, feleségével, Csillag Filoménával július végére várják kislányuk érkezését.

Bár nem számolja, de körülbelül 10 tonnát mozgat meg egy edzésen. Aki hirtelen nem tudna váltani, ez 10 000 kilogramm. Természetesen ezeket nem emeli meg minden edzésen, de a felkészülésnek vannak olyan fázisai, amikor "megmérik", hogy mi a maximum, amit meg tud emelni Peti.

A versenyeken nem egyszer előfordul, hogy egy gyakorlat után ismét pódiumra szólítják a versenyzőt és emelnie kell. Éppen ezért az edzések is igen intenzívek, egy-egy gyakorlat között maximum 2 percet pihen Peti. A folyadékpótlás télen is, de nyáron pláne fontos, izotóniás italt iszik az ásványi anyagok pótlására, és vizet a szomjoltásra. Egy-egy kulacs fogy el mindkettőből, ami összesen 1 liter folyadék.

A súlyemelő edzések mellett funkcionális edzésekre jár, amivel az állóképességét javítja. Emellett a gyógytorna is szerepet kap a felkészülési programjában - elsősorban a gerince miatt szükséges ez, de ha kisebb-nagyobb sérülések érik, akkor is jól jön az ilyen segítség. A súlyemelőedzések száma változó, természetesen egy komolyabb versenyre történő felkészülés során az edzések száma is nő. Igazi pihenő, leállás egy profi sportoló életében pedig nem sok akad.

Az edzések végén a levezetés és nyújtás szerepel a programban. Bár az edzések rendesen elfárasztják Petit, a tusolás után nem sokat időz a teremben, indul haza és egy vacsora után fáradtan dől az ágyba. Egyébként bármilyen komoly fizikai igénybevételnek van kitéve egy edzésen, nem eszi meg otthon a "hűtőszekrényt". A menü általában valamilyen saláta és 2-3 szelet hús.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.