Sport

Csoda Malmőben, középdöntőben a magyar válogatott

Csoda Malmőben, középdöntőben a magyar válogatott

2020. január 15., szerda
Csoda Malmőben, középdöntőben a magyar válogatott

Utolsó csoportmeccsén a továbbjutásért lépett pályára a magyar kézilabda-válogatott az Európa-bajnokság E-csoportjában Malmőben.

A képlet igen egyszerű volt. Ha a 60 perc végén nem vesztesen hagyja el a magyar válogatott a pályát, akkor biztosan folytathatja az Európa-bajnokságot és mai ellenfelével, Izlanddal együtt a középdöntőbe jut, Dánia pedig Oroszországgal karöltve mehet haza a kontinenstornáról. Magyar vereség esetén még egy kis izgalom maradhatott az estében, a csoport zárómeccsén a dánok oroszok elleni pontvesztése vagy veresége magyar továbbjutást jelentethetett. Látva az oroszok eddigi produkcióját, erre minimális a sansz.

Csak a kezdés volt álomszerű

Aron Palmarsson kapufája, Hornyák Péter szélsőgólja után Mikler Roland védte Arnor Thor Gunnarsson hétméteresét, majd Bánhidi Bence gólja igazán remek alaphangot adott a magyar válogatottnak. Az ötödik percig ráadásul Mikler Roland fogott mint a zöld festék, így sorozatban támadhatott válogatottunk a háromgólos előnyért, amit végül Balogh Zsolt hétméteresével a 6. percre össze is jött. Mindkét csapat nyitott védekezéssel próbálta semlegesíteni az ellenfél lövőit, ami mindkét oldalon pontatlanná tette a támadásokat. A 10. percre Izland felzárkózott és egy időkérés után Alexender Petersson egyenlített is, majd Aron Palmarsson góljával a vezetést is átvették. Megzavarta a magyarok játékát a gyors egymásután kapott két gól és némileg fejetlenül rohanni kezdtek, de eredménytelenül, így az izlandiak még kétszer betalálva elléptek három góllal. Jöhetett a magyar időkérés a 14. percben, 6-3-as izlandi vezetésnél. Aron Palmarssont nem lehetett tartani támadásban, az izlandi klasszis sorozatban dobta a gólokat - szerencsére Győri Mátyás kétszer is remekül tőrt be és szerzett gólt. Állandósult a 2-3 gólos izlandi előny és az is érződött, hogy ha Aron Palmarssonnal nem tud mit kezdeni a magyar védelem, és támadásban nem sikerül megnyugodni, akkor nagyon nehéz lesz közelebb lépni az ellenfélhez.

A 24. percre az újabb kimaradt magyar helyzetek miatt Izland 4 gólra növelte előnyét, s a bajt csak tetézte, hogy Balogh Zsolt kihagyott egy hétméterest, amit góllal büntetett az ellenfél, így a félidő hajrájára már 5 gólos izlandi előnnyel fordultak a csapatok. A ritmust továbbra sem találó válogatottunknak azonban nem adta fel és egy nagy levegőt véve, ha nem is hibátlan játékkal, de Bóka Bendegúz két góljával háromra csökkentette a hátrányt, így 12-9-nél mehettek pihenőre a csapatok.

Visszajött a válogatott a meccsbe

Továbbra sem ízlett és nehezen boldogultunk az izlandiak kemény, olykor túlzottan agresszív védekezésével, igaz láthatóan a magyarok is sokkal szorosabban és keményebben fogták az izlandi lövőket. Az előző két meccsen támadásban kevesebbet nyújtó Bánhidi Bence most hátára vette a csapatot és testi erejét kihasználva sorozatban lőtte a gólokat, amivel a 37. percre egy gólra zárkózott válogatottunk. A visszajött esély érezhetően önbizalmat adott a magyaroknak, és szívós játékkal a 42. percben Bánhidi Bence 7. góljával sikerült egyenlíteni. Egyértelműen összeszedettebb lett válogatottunk játéka nem csak védekezésben, de támadásban is, így a félidő felénél folyamatosan "ragadni" tudtak Izlandra - igaz, a vezetést nem sikerült átvenniük.

Erre a 48. percig kellett várni, amikor Mikler Roland védése után a fordulásból Szita Zoltán talált rést az izlandi falon és megszerezte a vezetést a magyaroknak. Bánhidi Bence második kiállítását kapta - mindkétszer igen elhamarkodottan fújtak a bírók -, de Izland nem tudott egyenlíteni, sőt, Szita Zoltán passzívnál emberhátrányból is gólt lőtt, ráadásul Bóka Bendegúz labdát szerzett és az 51. percben 20-17-es vezetésnél az izlandiaknak kellett időt kérniük.

Malmői csoda

Ami ezután történt, azt talán úgy emlegetik majd a jövőben, hogy a MALMŐI CSODA! Szita Zoltán megpattanó lövése után ugyan még lőtt egy gólt Izland az 53. percben, de többet már nem. Ellenben a magyar válogatott extázisban játszva még háromszor betalált és az utolsó 3 percben már csak az volt a kérdés, hogy mennyivel nyeri meg a mérkőzést. A végén 6 góllal, magabiztosan 24-18-ra nyert válogatottunk, a második félidőben mindössze 6 gólt kapva. A magyarok győzelme egyben azt is jelentette, hogy csoportelsőként mennek a középdöntőbe, ahova két pontot visznek magukkal. https://www.facebook.com/kezivalogatott/videos/2998797940144745/

Férfi kéuilabda Európa-bajnokság CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ

E-CSOPORT (Malmö)

MAGYARORSZÁG–IZLAND 24–18 (9–12)

Malmö, 7587

néző.

Vezette:

Marín, I. García (spanyolok)

MAGYARORSZÁG:

MIKLER – Hornyák P. 1, Máthé D., Sipos A., BÁNHIDI 8, Ligetvári 1, Győri 3.

Csere:

Székely M. (kapus) BÓKA 4, SZITA 4, Balogh Zs. 2(1), ifj.Rosta M., Nagy B. 1.

Szövetségi kapitány:

Gulyás István

IZLAND:

GÚSTAVSSON – Gunnarsson 1, Petersson 3, Jónsson, K. Kristjánsson 2, PÁLMARSSON 4, G. SIGURDSSON 4.

Csere:

Hallgrímsson (kapus), Y. Gíslason 1, Smárason 1, Gudjónsson, O. Gudmundsson 1, Thrastarson 1, Elísson, V. Kristjánsson.

Szövetségi kapitány:

Gudmundur Gudmundsson

Az eredmény alakulása.

6. perc: 3–0. 13. p.: 3–6. 16. p.: 4–6. 23. p.: 6–10. 25. p.: 6–11. 33. p.: 10–14. 38. p.: 13–14. 41. p.: 15–15. 48. p.: 18–17. 51. p.: 20–17. 53. p.: 21–18

Kiállítások:

8, ill. 8 perc

Hétméteresek:

3/1, ill. 4/0

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEI A KÖZÉPDÖNTŐBEN

Január 17., péntek:

Norvégia–Magyarország,

Január 19., vasárnap:

Szlovénia–Magyarország

Január 21., kedd:

Magyarország–Svédország

Január 22., szerda:

Portugália–Magyarország    

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.