Sport

Elfelejtették nevezni a versenyre a szegedi olimpikont

Elfelejtették nevezni a versenyre a szegedi olimpikont

2019. augusztus 31., szombat
Elfelejtették nevezni a versenyre a szegedi olimpikont

Nem először kerül kellemetlen helyzetbe Nagy Péter a súlyemelő szövetség miatt.

A szeptemberi, thaiföldi világbajnokságra készülő Nagy Péter erre a hétvégére egy németországi világkupa fordulót tervezett a felkészülésébe. Ha valaki mégis összefutna a Kárász utcán a szegedi súlyemelővel, akkor ne lepődjön meg túlságosan.

Nem értették hova készül

„A múlt héten érdeklődtem a szövetségben, hogy melyik edzővel és mikor megyek Németországba. Sokat megéltem már, de arra nekem is elkerekedett a szemem, amikor visszakérdeztek, hogy hova, meg minek megyek én.”- kezdte kálváriáját mesélni Nagy Péter. A németországi viadal duplán jól jött volna a szegedi olimpikonnak. Egyrészt az olimpiai kvalifikációhoz szükséges hat verseny egyikét letudtad volna és emellett a világbajnoki felkészülés hajrájában egy rangos versenyen mérhette volna le, hogy hol tart edzésekkel. „Májusba leadtuk a tervezetet az edzőtáborokról és a versenyekről. Innentől a szövetség dolga az ügyintézés lévén hogy kvalifikációs versenyről van szó, nem nevezhetnek a klubok csak a szövetség. Hogy hol akadt meg az ügy azt nem tudom mert senki nem mondott semmit, pedig találkoztam ezen a héten is a szövetség vezetőivel.”- ecsetelte az igen csak amatőrnek látszó állapotokat Nagy Péter.

Az elnök is csodálkozott

Megpróbáltunk utánajárni, hogy mi történhetett. Először Takács Máriát, a Magyar Súlyemelő Szövetség főtitkárát kerestük telefonon. A korábbi sokszoros vb- és Eb-érmes versenyző először nem értette, hogy milyen ügyről van szó, majd amikor újra elmondtuk, akkor a szövetség elnökéhez irányított. Közben megkerestük Gyurkovics Ferenc szövetségi kapitányt is, hogy mi történhetett, de ő is az elnökhöz irányított.

„Én is csodálkoztam rajta, hogy nem indul a versenyen Péter.”-kezdte Dobos Imre a Magyar Súlyemelő Szövetség elnöke.-”A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál (NOB) segítettünk a versenyzőnek anyagi támogatáshoz jutni, amit pont az ilyen versenyekre tudna használni. Péter nem keresett meg, bennünket, hogy erre akarja fordítani a támogatását. Valóban leadta a felkészülési programját, de az csak terv.”-fejtette ki hogy hol kerülhetett hiba a rendszerbe. Megkérdeztük, hogy ki hibázhatott, vagy hol csúsztak meg a nevezéshez szükséges lépések, nem kaptunk egyértelmű választ. „Nem mondom, hogy hibázott a versenyző, csak nem szólt nekünk a tervéről.”- tette hozzá Dobos Imre.

Hirtelen jött új szabályok

„A kvalifikációs versenyekre a szövetség nevezi a versenyzőket. Ennek a menete az volt eddig is, hogy mi leadtuk felkészülési tervet a kapitánynak, aki a szövetségnek továbbította, hogy milyen versenyeken tervezünk indulni. A szövetség pedig benevezett bennünket. Soha nem volt olyan, hogy külön kérni kellett egy-egy indulásra lehetőséget, amit korábban leadtunk időben.”- mondta Nagy Péter azután, hogy megkerestük a szövetségtől kapott információkkal. Külön hangsúlyozta, hogy a NOB támogatást nagyon szívesen felhasználta volna erre a versenyre is, de a nevezését csak a szövetség tudta volna elintézni. A szövetségnek nem ez az első finoman szólva is furcsa este a szegedi súlyemelővel. Tavaly, a szezon végén egy katari verseny előtt a semmiből hoztak egy szabályt, mely szerint a versenyzőnek vállalnia kell, hogy a világbajnoki eredményétől csak 1 százalékkal marad el- mondván nem szeretnék, ha nyaralni mennének ki az emelők. Ez a felkészülési időszakban már csak azért is véleményes, mert ezeken a versenyeken nem mindig a maximum közeli teljesítmény a cél. A magyar súlyemelősport férfi szakága a 2008-as olimpia óta egyetlen versenyzőt tudott és tud felmutatni, akinek reális esélye volt és van olimpiai kvótát szereznie. Nagy Péter a 2012-es és 2016-os olimpiára is nem kevés anyagi áldozatot hozva készült fel, a játékokon pedig rendszerint a legjobb eredményét hozta, vagy annak közelében emelt. Ennek tekintetében még furcsább, hogy a szövetség méltatlanul kevés figyelmet fordít az egyetlen férfi olimpikonjára...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.