Sport

60 éves a Szegedi Vízitelep

60 éves a Szegedi Vízitelep

2019. június 29., szombat
60 éves a Szegedi Vízitelep

1959 júniusában városi összefogással jött létre a Szegedi Vízitelep, amely az elmúlt évtizedekben több klub otthonául is szolgált, jelenleg az NKM Szegedi VE tulajdonában áll. A vízisport egyesület nagyszabású rendezvényt szervez a jubileumi 60. évforduló alkalmából.

– Az 1950-es évek második felében több evezős és kajak-kenu klub is felvetette az ötletet, hogy legyen egy közös, nagy vízitelep a városban – kezdte a múltidézést Petrovics Kálmán, az NKM Szegedi VE igazgatója. – A Szegedi Vízitelepet végül 1959 júniusának végén adták át hivatalosan – folytatta. Petrovics elmondta, eleinte négy egyesület otthonául szolgált, időközben azonban a Szegedi Vízisport Egyesület tulajdonába került a létesítmény, amely először csak egy épületből állt, a későbbiekben az olajipari vállalt jóvoltából átépítették és egy focipályát, valamint egy teniszpályát is kialakítottak a területen. Az 1990-es évek végén evezős csónaktárolóval és egy műhellyel bővült a komplexum. 2011-ben az állami sportágfejlesztésnek köszönhetően energetikai és komfortosítási beruházásokat hajtottak végre, ennek köszönhetően ma már korszerű létesítmény várja a vízi sportok szerelmeseit a Tisza-parton. Az NKM Szegedi VE a létesítmény átadásának 60. évfordulója alkalmából nagyszabású ünnepséget szervez június 29-én. A jubileumi eseményen az egyesület vendégül látja a klub élő legendáit, a szegedi vízi sport ikonjait, valamint több száz fotón keresztül bemutatja a telep történetét. – Összesen harminc tablón fogjuk bemutatni a képeket az elmúlt évekből – fogalmazott az igazgató. Hozzátette, nem csupán az eredményeket, de a sportág fejlődését is szeretnék ismertetni a rendezvény során. – A szegedi vízi sport szerelmeseinek ez a második otthona. Rengeteg sportoló számára ez az összekötő kapocs. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, aki szeretné megosztani emlékeit a sporttársaival – mondta.

Villamossal a vízitelepre

A Szegedi Vízitelep helyszínének kiválasztásakor döntő szerepet játszhatott az akkori 2-es villamos, amelynek végállomása a Felső Tisza-parton, az Irinyi utca végén volt. A villamosvonalat 1977. február 28-án, a Bertalan híd építési munkálatainak megkezdése miatt felszámolták.

(Fotó: Peter Haseldine)

Az ünnepi nap reggel 8 órakor, a 27. Hanzók Örs Emlékversennyel indul, amely a régió egyik legfontosabb utánpótlásversenye. Délután 13 óra 30 perctől sárkányhajó- és kajakpóló bemutatót tartanak. 18 órától pedig az elmúlt hónapokban összegyűjtött relikviákból és fényképekből szerveznek kiállítást, amely bemutatja a telep teljes történetét.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.