Sport

Kikapcsoló 2. rész: Ketrecharc a medence mellett

Kikapcsoló 2. rész: Ketrecharc a medence mellett

2018. augusztus 5., vasárnap
Kikapcsoló 2. rész: Ketrecharc a medence mellett

Orvos és hentes is bunyózik a ketrecben a Szegedi Küzdősport Klub MMA szakosztályában. Van közöttük rákot legyőző nő, sokat tapasztalt öreg, és nagy reményű fiatal is. A sokszínű csapatnak igazán izgalmas története van.

Augusztus 4-én kezdődött el Szegedi Küzdősport Klub idei MMA edzőtábora a partfürdőn. A medence mellett egy hatalmas ketrecet állítottak fel, amibe bátor és férfiak és nők igazi modernkori gladiátorokként vonulnak be. Közelebbről megismerve őket mégis másik képet kapunk róluk.

Az legfiatalabb harcos a társaságban a 12 éves Gellért, aki élete felét a küzdősportok világában élte le.

„Anyának nem igazán tetszett, hogy az MMA-ra váltottam, mert ő ezt túl durvának tartja, de apa támogat.”

– mondta Gellért, a sportággal kapcsolatos szülői háttér kapcsán. A tábor és a klub szervezői fontosnak tartják, hogy a testedzés mellett a komoly szellemi felkészítést, erkölcsi és világnézeti normáikat is beépítsék az edzésekbe. Így a fiatalok nem csupán harcmodort tanulnak el, hanem azt is, hogy a hétköznapi életben hogyan kell viselkedniük.

„A problémák elől nem futunk el. Nem kezdeményezünk, de ha konfliktusba kerülünk biztosan megvédjük magunkat, a családunkat, és szeretteinket.”

– említette Lehoczky Csaba, a tábor egyik szervezője. Ahogyan korábban már említettem, a klub és a tábor összetétele rendkívül színes. A legfiatalabb után a másik véglet, a legidősebb tag is beszámolt eddigi élményeiről. Ő Erdélyi Endre, a 77 éves birkózó, aki Európai Bajnokságon a második helyig, világbajnokin pedig a 4. helyezésig jutott el sportolói karrierje során. A civil életben egyébként orvosként, pontosan endokrinológusként dolgozott, jelenleg pedig ő a csapat nem hivatalos „dokija”.

„7 éves korom óta birkózok. 70 év alatt rengeteg sérülésem volt már, azok mégsem tántorítanak el, mert a sport és a küzdelem ad erőt és energiát az élethez.”

– a hosszú egészséges életről Endre mondta el a tapasztalatait. Az életkori szélsőségek mellett egészen érdekes élettörténetekkel is lehet a sportolók között találkozni.

Az egyik legérdekesebb közölük a közgazdász végzettségű Bianka, aki korábban az egyik CBA üzletben dolgozott, mint kereskedelmi vezető. Bianka még a rákkal is sikeresen megküzdött. A kitartásárát jól szemlélteti az egyik története is.

„Már 20 perccel a műtétem után az edzőteremben voltam. Mondtam az orvosnak, hogy iparkodjon a rák kikapásával, mert nemsokára mennem kell edzeni. Azt hitte viccelek, de én tényleg röviddel a műtét után már újra edzettem.”

– mesélte Bianka. Azt, hogy mennyire összetartóak a sportklub tagjai még a köszönésük is jól mutatja. Az ökleiket ütik össze üdvözlés gyanánt, amit a be nem avatottak talán a sporthoz kötnek, ám közöttük még ennek is története van. Laczkó Balázs, aki a táborban és a klubban is edzőként van jelen elmondta, hogy az ilyenekről akár 5-6 órát is tudna mesélni. Az ökölpacsi például egy régi ismerősüktől származik, aki minden jó és rossz viccét öklözéssel zárt, amit végül ők köszönésnek vettek át. Balázs még azt is megemlítette, hogy a táborba minden mozogni és sportolni vágyót szeretettel várnak, mert ahogyan korábban is írtam, az MMA nem csak egymás szétveréséről szól, hanem a sport szeretetéről is. Borítókép: Juhász Gábor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.