Sport

Magyar edző is eljuthat BL csapat kispadjára

Magyar edző is eljuthat BL csapat kispadjára

2018. július 1., vasárnap
Magyar edző is eljuthat BL csapat kispadjára

Herbert Gábor tavaly a másodosztályú Algyőben fejezte be a kézilabda-pályafutását, majd a Pick Szeged utánpótlás igazgatója lett. egy év telt el azóta, a bajnoki aranyérmes klubnál remek munkát végzett és marad is a pozícióban, de visszatér Algyőre is. Igaz a két pozíció nagyban összefügg.

– Tavaly a Pick Szeged utánpótlás igazgatója lett, idén a „B” válogatott nyári összetartásán volt ott edzőként, múlt héten pedig bejelentették, hogy Ön lesz Algyőn a vezetőedző. Hogy fér össze ennyi minden?

– A Pick Szeged és az Algyő hosszasan egyeztetett egymással. Az Algyő szeretne erősebb csapat lenni, a Pick utánpótlásánál pedig szeretnénk lehetőséget adni a fiataloknak a másodosztályban. A Pick Szeged U20-as csapata kiesett a másodosztályból- rögtön hozzá kell tennem, hogy tavaly már nem U23-as csapattal szerepeltünk a bajnokságban, a 3-4 évvel fiatalabb játékosoknak még magas volt a másodosztály. Vannak viszont köztük olyan játékosok, akik megállják a helyüket ebben az osztályban. Ők lesznek azok, akik jövőre az Algyő színeiben játszanak majd.

– A jövőben szorosan együttműködik a két klub?

– Igen, ez egy együtt,működés a két klub között. A Pick Szegednél nekünk az a célunk, hogy az utánpótlásunkban játszóknak megfelelő lehetőséget adjunk a fejlődésre. Éppen ezért volt az a kérés az Algyő felé, hogy a szakmai munka irányítása az a Picknél legyen. Algyőn gondolkodtak edzőváltásban, így találkoztak a számításaink. Ezután döntött úgy a két klub, hogy én vezessem a csapatot Velky Péterrel. Ha most elkezdek gondolkodni, akkor csak Fekete Bálint neve jut eszembe, aki az utóbbi időben a Pick utánpótlásából a Bajnokok Ligájába jutott és ott rendszeresen pályára is lépett.

– Lesznek követői?

– Aki ki meri jelenteni, hogy a következő években az utánpótlásból biztosan lesz játékos a felnőtt csapatnál, az vagy hazudik, vagy jós. Természetesen azon dolgozunk, hogy így legyen és szeretnénk mindenkinek lehetőséget adni a fejlődésre. Azt látni kell, hogy ma a Bajnokok Ligájába a közvetlen utánpótlásból bekerülni szinte lehetetlen. Ez nem csak Magyarországon, külföldön is így van. Hatalmas lépés lenne ez egy fiatal játékosnak. De vannak olyan játékosok nálunk is- Sunajko Stefan, vagy Nagy Martin- aki már bemutatkozott a MOL Pick Szegedben, játszott már bajnokit és BL meccsen is pályára lépett. Én hiszek abban, hogy van Magyarországon is tehetséges játékos. Mást ne mondjak, éppen Bodó Richárd vagy Bánhidi Bence példája mutatja, hogy nem lehetetlen a magyar utánpótlásból meghatározó játékossá válni nemzetközi szinten is.

– A „B” válogatottal dolgozott nyáron, az elmondottakból úgy tűnik, hogy egy elhivatott edző ül majd az Algyő kispadján. Jól érzem, hogy nem csak beugrós edző lesz?

– Vannak ilyen ambícióim. Szeretnék jó edző lenni, nem véletlen végeztem el most egy kétéves képzést a Magyar Kézilabda Szövetség nemzetközi edzőképző központjában. Az utánpótlás szakmai igazgató pozíció egy olyan lehetőség volt tavaly, amire nem lehetett nem, komoly szakmai kihívás volt. De nem titkolt vágyam, hogy szeretnék jó edző lenni és ebbe a tervembe remekül illeszkedik, hogy egy másodosztályú felnőtt csapatot vezessek.

– Hogy fér meg az utánpótlás szakmai igazgató pozíció és a vezetőedzői poszt egymás mellett?

– Az Algyő egy félprofi csapat, így napi egy edzéssel készülünk majd, az edzések este lesznek. A Pick Szegednél délelőttönként az irodában dolgozok majd ahogy eddig, délután pedig az utánpótlás csapatok edzéseit látogatom. Eddig is fontosnak tartottam munkámnak ezt a részét és ezen a jövőben sem szeretnék változtatni. Szerencsére remek kollégákkal dolgozhatok, így gördülékenyen tudunk együtt dolgozni. A családom lesz, aki kevesebbet lát majd, de szerencsés vagyok, mert a feleségem mindenben támogat és a hátteret biztosítja ahhoz, hogy mindkét munkámat el tudjam látni. Ez most egy próbaév nekem is és remélem a végén nem az derül majd ki, hogy nagy volt a kabát és alkalmas vagyok erre a feladatra, esetleg még nagyobbakra is a jövőben.

– Egy fiatal, pályája elején járó ambiciózus edzőnek milyen lehetőségei vannak Magyarországon, amikor azt látjuk, hogy Magyarországon női és férfi vonalon is külföldi edzők ülnek sok kispadon?

– A kérdés jó, ezen én is sokat gondolkodtam. Női vonalon a Fradinál és a Győrnél magyar edző ül a padon a következő szezonban. De nem szabad sarkítani, hogy külföldi vagy magyar. A két férfi élcsapat kispadján BL győztes vagy világbajnok edző ül, hatalmas szakmai sikerek után jöttek Magyarországra, tehát nem is lehet kérdés, hogy helyük van itt. Ugyanakkor én bízom abban, hogy egyszer majd magyar edző is eljut erre a szintre és igen, ki merem mondani, hogy remélem én leszek az egyik edző, aki eljut erre a szintre.

Amikor egyeztettük az interjút, akkor azt mondta, hogy úgy találkozzunk, hogy a labdarúgó világbajnokság meccsét tudja nézni. – Kinek szurkol? – Valóban követem a világbajnokságot, igaz amikor még nem volt családom sokkal jobban képben voltam, de azért igyekszem most is mindenre figyelni. Hogy kinek szurkolok az nagyon nehéz kérdés. A magyarok ugye évtizedek óta nincsenek ott, én megrögzött olasz szurkoló vagyok, így nekik sem tudok szurkolni, cserébe a barátaimtól kapom az osztást rendesen. Ha választanom kell, akkor minden dél-ameriaki csapatnak szurkolok, kivéve Brazília.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.