Sport

Rövidpályás gyorskorcsolya vk - Jászapáti elődöntős 1500 méteren

Rövidpályás gyorskorcsolya vk - Jászapáti elődöntős 1500 méteren

2017. szeptember 28., csütörtök
Rövidpályás gyorskorcsolya vk - Jászapáti elődöntős 1500 méteren

A magyarok közül Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Jászapáti Petra jutott elődöntőbe az 1500 méteres táv csütörtöki selejtezőjéből a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpia kvalifikációs világkupa-sorozatának BOK Csarnokban zajló első állomásán.

A férfiaknál a hét futam első három-három helyezettje lépett az elődöntőbe. A 21 éves Liu Shaolin Sándorra az első fordulóban aratott győzelme után sokkal nehezebb feladat várt, mivel egy hatosban szerepelt a világ- és Európa-bajnok holland Sjinkie Knegttel és a szintén vb-aranyérmes amerikai JR Celskivel. A szám világcsúcstartójaként Knegt pár körrel a vége előtt élre állt, az 500-on világbajnok Liu Shaolin pedig Celskivel küzdött mögötte, s végül a tengerentúli versenyző ért másodikként célba, a továbbjutást azonban így sem fenyegette veszély. Liu Shaolin 19 esztendős öccse, Liu Shaoang szinte végig az élcsoportban haladt, egyszer visszaesett a negyedik pozícióba, de akkor begyorsított. Az utolsó kanyart már másodikként kezdte, a hazai közönség előtt azonban nyerni akart, így nem engedett ki az utolsó méterre sem, aminek köszönhetően jobb lábbenyújtásával megelőzte a japán Jokojama Hirokit is. A harmadik magyar, Burján Csaba meglepetésre már a selejtező első fordulójában kiesett, a második kör legváratlanabb eredménye pedig, hogy a dél-koreaiból orosszá lett, hatszoros olimpiai bajnok Victor An szintén búcsúzott. A nőknél a tíz futamból a legjobb kettő mellett a leggyorsabb harmadik jutott a szombati folytatásba. A magyarok közül Heidum Bernadettet szólították elsőként jégre. Hétfős futamában a harmadik helyért csatázott az orosz Jevgenyija Zaharovával, de egy sikertelen manővernél ritmust vesztett, onnantól pedig nem volt esélye előrébb lépni, így negyedikként zárt. Hasonlóképpen járt a rendkívül erős hatosba sorsolt Kónya Zsófia is. A világ- és Európa-bajnok olasz Arianna Fontana, illetve az olimpiai és vb-érmes kanadai Valerie Maltais ellen nem volt esélye a magyar gyorskorcsolyázónak, aki így a kínai Li Csin-jüvel csatázott a harmadik pozícióért. A két versenyző egyszer összeakadt, ebből Kónya jött ki rosszul, mert kissé lemaradt, ami azt eredményezte, hogy negyedikként haladt át a célvonalon. A 18 éves Jászapáti viszont rendkívül magabiztosan lépett - a két bírói továbbjuttatással - 23 korcsolyázót felvonultató elődöntőbe. A hajráig a mezőny közepén helyezkedett, majd amikor ritmust váltott, akkora sebességkülönbséget ért el, hogy az egyik manővernél egyszerre két ellenfelét előzte meg, a másiknál pedig egy kanyarban kívülről körbekorcsolyázta a német Bianca Waltert, azaz futamgyőzelemmel mutatkozott be a vk-n. Csütörtökön a 15.05-kor kezdődő délutáni programban mindkét nemben az 500 méter kétfordulós selejtezőjét rendezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.