Sport

Új termékek, komoly ambíciók, infrastrukturális lefedettség – idénynyitó interjú Nógrádi Tibor megyei futballigazgatóval

Új termékek, komoly ambíciók, infrastrukturális lefedettség – idénynyitó interjú Nógrádi Tibor megyei futballigazgatóval

2017. augusztus 19., szombat
Új termékek, komoly ambíciók, infrastrukturális lefedettség – idénynyitó interjú Nógrádi Tibor megyei futballigazgatóval
muszakiatadas_szentmihaly03_gs

Bár a megye nemzeti bajnokságokban szereplő csapatai már belecsaptak a bajnoki küzdelmekbe, Csongrád megye futballélete e hétvégétől indul be igazán. A megyei futballrajt előtt Nógrádi Tiborral, az MLSZ Csongrád megyei területi igazgatójával vontunk mérleget.

- Az ünnepi hétvégén megkezdődik a csongrádi futballidény, elrajtolnak a megyei bajnokságok. Mit lehet tudni a rajt előtti teendőkről?

- Jogelődjeinkkel együtt ez a 106. bajnokság, amit most indítunk (alapítás: 1912. november), elnökünk,

Kiss-Rigó László

püspök úr vezetésével. A Magyar Labdarúgó Szövetség után ez a második legnagyobb patinával bíró intézmény, erre büszkék vagyunk. Az utóbbi évek infrastruktúra-átadásokról, fejlesztési elképzelésekről szólnak. Az elmúlt öt évben Csongrád megye fejlesztette legintenzívebben az infrastruktúráját. A napokban adtuk át a műfüves kispályát Maroslelén, Kiszomboron és Csanádpalotán. Augusztus 20-án ünnepélyes keretek között Mindszenten lesz átadás, nincs még időpont Magyarcsanádon, szeptember elején pedig átadjuk a makói stadiont, amit joggal nevezhetünk stadionnak, mert egy olyan öltözőkomplexum készült a megfelelő kiszolgáló egységekkel együtt, ami hosszú távon, a mostaninál jóval magasabb szintű mérkőzést, akár válogatott meccseket is ki tud szolgálni. Így megvalósul Csongrád megye területi lefedettsége: van dél-keleten egy kiváló létesítmény Makón, dél-nyugaton ugyanezt tudja Mórahalom. A kettő között Szegeden épül meg az új stadion, a vásárhelyi beruházások is egy komoly létesítményt eredményeztek, Csongrád pedig most pályázott lelátóbővítésre és öltözőépítésre, ott nem rég adtuk át a műfüves nagypályát, illetve Szentesen is megépül egy öltözőkomplexum, valamint rendelkezésre áll a műfüves pálya is.

Optimális infrastruktúrahelyzet alakult ki, tíz-húsz év múlva ezeknek az éveknek ez lesz a legnagyobb eredménye, hosszú távon meghatározza ez a megyei labdarúgás lehetőségeit és eredményeit.

Rengeteg polgármesterrel találkoztam az elmúlt időben, sok megbeszélés és munka van az eredmények, mind az önkormányzatok, mind az igazgatóság és jómagam részéről, Szeged kivételével minden településsel egy korrekt, kiváló kapcsolatot sikerült kialakítani. Itt köszönöm meg a képviselő-testületek, polgármesterek segítségét és munkáját, nagyra értékelem azt, amit a településekért tesznek.

- Rátérve a bajnoki rendszerre, a tavalyihoz hasonlóan idén is 15 csapat indulhat a megyeegyben, viszont a Makó sikeres osztályozójának köszönhetően négy harmadosztályú csapata is van megyénknek, emellett ott a másodosztályú Szeged 2011-Grosics Akadémia. Terveztek-e változást az osztályok beosztását, lebonyolítását illetően? Az utánpótlás tekintetében milyen trend tapasztalható, hogyan áll a megye hátországa?

- Az elmúlt öt év bajnokaiból csak a Tápénak nem sikerült feljutnia: tavaly a Makó, előtte a Mórahalom, 2015-ben a Hódmezővásárhely, 2014-ben a Tisza Volán, 2013-ban a Tápé, 2012-ben pedig a Mórahalom nyert a megyében. Ez egy olyan sorozat, amelyet a korábbiakban soha nem produkáltunk, az előző tíz évben hosszú ideig nem is akart a nemzeti bajnokságba feljutni csapat. Így kialakult egy nagyon sok megye által irigyelt NB-s struktúránk: a Szeged 2011 személyében NB II-es csapatunk, mellette pedig négy NB III-as csapatunk van. A Csongrád megyei bajnokságban pedig van ambíció további feljutásra. Sajnos ennek is az eredménye, hogy átmenetileg 15 csapatos megyeegyet indítunk. Itt 5-6 csapat nagy ambíciókkal vág neki a szezonnak, nagy harc lehet a bajnoki címért. A megyeegy alatti osztályok ambícióit látva a létszám valóban átmeneti lehet. Ha a sikerekről beszélünk, akkor a veszteség rovatot is említsük meg. Nagy szívfájdalom és veszteség a Tápé, Újszentiván és Kistelek elvesztése. Ezeknek a településeknek a megyeegyben, de legrosszabb esetben a megyekettőben lenne a helye, e helyett Tápén és Újszentivánon nincs labdarúgás, Kisteleken pedig egy tehetséges utánpótlás mellett a megyenégyből felkerült csapat adja a felnőtt futballt. Két, sok időt a megyeegyben töltő csapat viszont visszajött a minőségi labdarúgásba, Csanádpalota és Röszke az idéntől a megyekettőben játszhat, örülünk nekik, annak, hogy vállalták az osztályváltást. Kiegyensúlyozott mezőny jött össze a megyei II. osztályban, rendkívül élvezetes és változatos bajnoki mérkőzések sorozatát várjuk. Bajnoki struktúránk hosszú távú, egyedül a megye III-ban történt egy kisebb korrekció, ott hosszú távon 14-14 csapatos csoportokat működtetünk a továbbra is kétcsoportos megyenégy mellett. Az U19-es ifjúsági csapatok száma 28, ez pont megegyezik az előző idénnyel. Az U16-osok esetében 17 helyett 23 csapat indul, U14-ben pedig három csoportban 31 csapat indul a tavalyi 27-hez képest. Ha Csongrád megye összes csapatszámát nézzük, akkor bővülés volt, mert amit a férfi felnőtteknél elveszítettünk, azt a nőknél és az utánpótlásban visszanyertük.

ulles_palyaavato_ulles_csengele_merkozes06_gs

- A bajnoki küzdelmeket megelőzően a Magyar Kupa országos főtáblájára való selejtezőkkel kezdődött el a megyei tétmérkőzések sora: mennyiben írta át ez a változás a megyei futball naptárat?

- Tavaly a Magyar Kupa rendszere megváltozott, az országos főtáblás meccseket már szeptemberben játsszák, így augusztusban le kell játszani az összes meccset megyei szinten. Örömhír, hogy a remek főtáblás szereplés okán az eddigi kettő helyett három csapatot adhat a megye a főtáblára az NB-s csapatok mellett. Augusztus harmincadikán lesz a kettőbe jutás, akik ott nyernek, ők már főtáblások, a két vesztes pedig egymás ellen játszik a főtábláért.

Mivel a megyei kupák megszűntek, ezzel egy űr keletkezett, erre egy új terméket fejlesztettünk a Téli Kupa és a megyei Magyar Kupa helyett. Februárban négyes csoportokban, maximum 32 csapatos versenyrendszerben, pénzdíjas kupamérkőzéseket játszanak a csapatok műfüvön, a csoportokból kettő jut tovább, majd áprilisban, májusban és júniusban kieséses formával folytatódik a sorozat a döntőig.

A csoportkörből kiesettek 20 ezer forintot kapnak, a győztes pedig 200 ezer forintos díjazásban részesül. Nagy népszerűségnek örvend ez a kupa, már 16 csapat nevezett, ez az idén piacra kerülő bajnokság érdekli a csapatokat.

- Komoly női futballélet is van a megyében, hiszen a nagypályás bajnokságokra a környező megyékből is érkezett nevezés. A női bajnokságok sorsa miképp alakul a következő idényben? Sajnos a St. Mihálynak nem sikerült visszakerülnie az NB I-be.

- Rossz hír, hogy saját magunknak teremtettük meg a csökkentett és a nagypálya közötti konkurenciát. Sajnos nem sikerült kiírni a tavaly jól szereplő nagypályát, és szintén sajnálatos, hogy adminisztratív okokból az MLSZ nem fogadta el a Nagymágocs nagypályás NB II-es nevezését. Nagyon kellene egy másodosztályú női csapat Észak-Csongrádba, reméljük, hogy ez nem okoz nagy törést a mágocsiak életében, és vissza tud térni a helyi női labdarúgás arra a pályára, amelyet megérdemel. 17 csapat jelentkezett a csökkentett pályára, ez is mutatja, hogy a megyénk piacvezető Magyarországon női labdarúgásban. Csongrád megye mellett csak Budapesten van komolyabb bajnokság, Szolnok és Békés megyei csapatok is igyekeznek nevezni hozzánk. A 2018-19-es idényt is előrevetítem: jövőre csak nagypályás bajnokságot írunk ki, aki nem fér be ide, az 20x40-es kiskapura való, tornarendszerű mérkőzésekre nevezhet, erre a csapatoknak lesz egy év felkészülési idejük. Szeretnénk, ha az az érték, ami megvan a Csongrád megyei női labdarúgásban, valóban meg is mutatná magát. U17-es és U14-es női utánpótlás bajnokságaink vannak élénk érdeklődés mellett, tizenhét, illetve tizenkettő nevező csapattal. Szintén vezető szerepünk van a kiegészítőnek tartott, de számunkra fő termékként kezelt futsal- és strandlabdarúgó-bajnokságainkban, jóval több mint száz csapat nevezett mindkettőbe, s ennek hatására megkaptuk a területi férfi futsalbajnokság szervezését, mely NB III-as szint. Nagy izgalommal várjuk októberben a bajnokság bemutatkozását.

- NB-s bajnokságban szereplő férfi futsal csapata ugyan nincs a megyének, de a női nemzeti teremlabdarúgó-bajnokságnak, valamint a strandfoci élvonalának is van szegedi, megyei résztvevője.

-Sokan kisegítő sportágnak tekintik a strandlabdarúgást és a futsalt, mi nem. Az idei strandnyár több mint 100 csapat versengését hozta a női és a férfiágat tekintve, a 11 évesektől a felnőttekig. Az előző évekhez képest ez további emelkedést jelent. Itt köszönném meg a Sun City tulajdonosának azt a mérhetetlen sok segítséget, amit a helyszín biztosítását illetően adott, komoly értéket képvisel a Sun City strandszezonja, bízunk benne, hogy Mórahalom is fel tud nőni környezetben és szolgáltatásban erre a szintre. Az elmúlt évek futsal hagyományai miatt megkaptuk a területi bajnokság rendezését, ami három megyét, Csongrád mellett Békést és Bács-Kiskunt érinti. Egy nyolccsapatos, izgalmas bajnokság indul, öt szegedi csapat mellett Mórahalom és Apátfalva, és Kelebia a résztvevő, Békésből és Bácsból is ennél nagyobb aktivitást váltunk. Nem írtuk még ki a téli futsal bajnokságokat, de hasonló részvételi számok várhatóak, mint az előző években, komoly élet jellemzi a Csongrád megyei decembereket, januárokat, decembereket, ennek a koronája lesz ez a regionális, NB III-as bajnokság. A Csongrád megyei labdarúgó-családot folyamatos létszámemelkedés jellemzi, 11 ezer játékos, 350-400 sportvezetőt, és mintegy 110 játékvezetőt foglal keretbe ez a csodálatos játék megyei szinten. Bízunk benne, hogy két-háromszor ennyi szurkolóról beszélhetünk. Nagy a család, s mint jól tudjuk, nagy családban jó élni, ezen gondolatokkal kívánok minden labdarúgást szerető Csongrád megyei embernek, játékosnak, vezetőnek, játékvezetőnek, szurkolónak nagyon sok örömet a 2017/18-as szezonra!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.