Sport

Az órával is meg kellett küzdenie a Bakó Botond által irányított női strandkézilabda-válogatottnak

Az órával is meg kellett küzdenie a Bakó Botond által irányított női strandkézilabda-válogatottnak

2017. június 27., kedd
Az órával is meg kellett küzdenie a Bakó Botond által irányított női strandkézilabda-válogatottnak
beach_handball_fb_hun

Tizedik helyen végzett az átalakult magyar női strandkézilabda-válogatott az Európa-bajnokságon: a nemzeti csapatot a PC Trade Szeged KKSE vezetőedzője, Bakó Botond irányította, akivel a horvátországi tornát értékeltük.

Tizedikként végzett a Zágrábban vasárnap befejeződött strandkézilabda Európa-bajnokságon a PC Trade Szeged KKSE vezetőedzője,

Bakó Botond

által irányított női válogatott. A mieink a csoportjukban lejátszott négy meccsből a németek ellen tudtak nyerni, e mellett három vereséget szenvedtek, így a csoportkör zárultával a 9-12. helyért játszhattak, ahol az urkánokat és az olaszokat is le tudták győzni, viszont a kilencedik helyről döntő mérkőzésen kikaptak a horvátoktól. A magyar csapatban nem csak az SZKKSE edzője miatt volt szegedi vonatkozás, hiszen a keret tagja volt

Berta Nikolett

és

Bárány Krisztina

is. Mint azt Bakó Botond kifejtette, a szövetség egy teljesen új koncepciót indított el, így egy hosszútávú, eredményes rendszert szeretnének felépíteni, amelyben a terem és a strandkézilabda közelebb kerül egymáshoz, valamint szeretnék megértetni és elfogadtatni a teremkézilabdában dolgozó edzőkkel, hogy a sportág strand szakága kiválóan együtt tud működni a teremben zajló kézilabdával, és sok előnye is származhat a játékosoknak, ha a homokon is labdát ragadnak. "Az idei egy átmeneti év volt, mert nagyon rövid volt az idő arra, hogy komoly válogatottat lehessen építeni, pár hét alatt ez nem is kivitelezhető. A strandkézilabdában napok, jó esetben hetek állnak rendelkezésre egy-egy világverseny felkészülésére. Teljesen kicserélődött a játékosállomány, több olyan játékost akartunk behozni, akik most is NB I-ben szerepelnek, vagy komoly élvonalbeli múlttal rendelkeznek. Szempont volt, hogy meghatározó strandkézilabdázókat ugyanúgy behívjunk a keretbe, mint eddig, illetve a juniorválogatottakat is szerettünk volna megnézni. Nagyon későn derült ki, hogy én leszek a szövetségi kapitány, így sok játékosnak már kötött programja volt az Eb idejére. Rengetegen vagy befejezték a tanulmányaikat, vagy épp most jelentkeztek a felsőoktatásba, ez pedig annyiban jelentett problémát, hogy mivel nem a szokott, júliusi időpontban rendezték az Eb-t, így a torna egybeesett a vizsgaidőszakkal, így sok játékos számára az államvizsga is közbeszólt. Négy olyan kerettagunk volt, akik gyakorlatilag pár napnyi strandkézilabdás múlttal jöttek velünk az Európa-bajnokságra, így Bárány Krisztina két napot, Tápai Szabina négy napot volt a csapattal, Kovács Gréta pedig komolyabb múlttal bírt, de az államvizsgája miatt csak az utolsó napokban tudott csatlakozni. Sipeki Flóra és Berta Nikolett ugyan végigdolgozták a kilencnapos felkészülést, de előtte sosem szerepeltek még strandkézi csapatban sem, nemhogy válogatottban. Felkészültünk arra, hogy nem leszünk nagyon erősek, de azt is napirenden tartottuk, hogy meglepetést okozva a legjobb nyolcba kerüljünk" - fejtette ki Bakó Botond, aki úgy véli, mindent figyelembe véve reális eredményt értek el Horvátországban, két meccset leszámítva nem szenvedtek nagy arányú vereségeket. Mi több, a későbbi Európa-bajnok Norvégiával szemben csak egy elrontott időntúli büntető miatt nem harcolták ki a szétlövést. A francia válogatott elleni vereség volt a torna egyik kulcspontja, hiszen mint Bakó Botond kitért rá, igen érdekes körülmények között maradtak alul a gallokkal szemben - ez pedig döntőnek bizonyult a legjobb nyolcba kerülést illetően is. "Az első szettet elbuktuk 11-10-re, majd a másodikat öt ponttal nyertük, így szétlövés döntött, ahol alulmaradtunk. Az első szettben ugyanakkor tíz másodperccel a vége előtt időt kértem, majd kétpontos gólt szereztünk, amivel megnyertük volna a szettet.

A zsűritől azonban közbeszóltak, mivel nem indították el az órát az eredményjelzőn, így újra kellett játszani a tíz másodpercet, ahol már nem tudtunk gólt lőni, így elvesztettük azt a szettet. Amennyiben ott az idő elindul, akkor hozzuk azt a meccset, és bent vagyunk a legjobb nyolc között.

Sajnos a szerencse nem volt velünk, például ezen is múlott, hogy nem jutottunk be a nyolc közé. Az ezt követő görögök elleni meccsen ez látszott is a lányokon, egy gyengébb játékerőt képviselő csapat ellen simán kikaptunk. A francia vereség mentálisan megtörte a lányokat, egyrészt mert tudtuk, hogy az a meccs mienk volt 2-0-ra, másrészt pedig a szétlövést is elveszítettük. A következő napra össze tudtuk szedni magunkat, megvertük az ukránokat és az olaszokat, a norvégoktól egy szoros meccsen kaptunk ki. A lányok mindent megtettek a sikerért, ami hiányzott, azt nem lehet egyik napról a másikra pótolni" - emlékezett vissza az igen balszerencsés mérkőzésre a szövetségi kapitány.

szkkse-hajdunanas003kf

Az utolsó mérkőzést a horvátok már simán nyerték, így nem sikerült elérni a kilencedik helyet, de mint az SZKKSE mestere elmondta, csapatából sokat kivett az, hogy a meg nem lévő tudást pótolják, ez pedig extra koncentrációt és energiamozgósítást igényelt. Ugyanakkor úgy látja, voltak pozitív jelek az Eb-n, amik azt mutatják, hogy van perspektíva a válogatottban, jövőre pedig várhatóan erősebb csapattal készülhetnek majd, kiegészülve például azokkal a játékosokkal, akik a már említett vizsgaidőszak miatt nem tudták vállalni a szereplést. A nemzeti csapat célja, hogy a következő, portugáliai Európa-bajnokságon kiharcolja a világbajnoki részvételt, ezáltal esélye legyen a világjátékokra való kvalifikációra - ehhez várhatóan az első négy hely valamelyikén kell majd végezni a következő, két év múlva esedékes Eb-n. A csapat tagjai visszatérnek a klubjaikhoz, és elkezdik a felkészülést a termi szezonra, a következő összetartás várhatóan január-február környékén zajlik majd egy fedett pályán. A tervek szerint egy mintegy 40 fős keretből állna fel a jövő válogatottja. Bakó Botond megállapodása a következő világjátékokig, azaz egy négy évre szóló periódusig szól a válogatottnál, a célokat, azaz a világjátékokon való részvételt az Eb-n látott erőviszonyok alapján reális célként értékelte a szövetségi kapitány, akinek így csupán az Eb-t követően ért véget a szezon, azonban július 17-én már klubcsapatával, a PC Trade Szeged KKSE-nél folytatja a munkát, amellyel elkezdi a felkészülést a következő bajnoki idényre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.