Sport

Patrascu János: Dobogós helyre várjuk a csapatot!

Patrascu János: Dobogós helyre várjuk a csapatot!

2017. január 4., szerda
Patrascu János: Dobogós helyre várjuk a csapatot!
patrascu_vitos

Hagyományainkhoz híven ezúttal a Szeged 2011 négy kiemelt utánpótlás korosztályának edzői is mérleget vonnak az őszi idény végén. Az U14-esek (Kiss Balázs) ill. U15-ösök (Majó Ádám) értékelője után az idősebb korosztályokat először az U17-esek népszerű vezetőedzője, Vágó Mihály vette górcső alá, majd zárásként az U19-esek mestere, Patrascu János (fotónkon a szerző mellett balról) válaszolt a 2016-17. évi kiemelt bajnokság első félévét értékelő kérdéseinkre… - írja honlapján Vitos György, a szegedi futball krónikása.

- Mik voltak az idei bajnokság legfőbb célkitűzései az U19-es csapatnál?

- Mielőtt konkrétan rátérnék az U-19 -s korosztály őszi versenyidőszakának értékelésére - kezdte rutinosan Patrascu János - néhány fontos gondolat a felkészülési időszakról... Egy 6 hetes felkészülési program keretében kezdtük meg a közös munkát 2016 júliusának közepén az NB III-as bajnokságra. A nyáron jelentős személycserék történtek a csapatunk összetételében. Ezért az egyik fő célként az új és a régi játékosok összekovácsolását, a játékosok képességeinek legjobban megfelelő játékrendszer felépítését határoztuk meg! Másik nagyon fontos alapelvünk az volt, hogy ezek a fiatalok mind fizikálisan, mind taktikailag és technikailag, a felkészülési időszak végére a legoptimálisabb állapotba kerüljenek! Az augusztus első felében a Grosics Gyula Akadémián megtartott egyhetes gyulai edzőtábor is ezt a célt szolgálta, hiszen kiváló körülmények között dolgozhattak játékosaink!

- Konkrétan mik valósultak meg ezekből a célokból idén ősszel és melyek voltak a legjobb eredmények?

- A nemrég befejeződött őszi bajnokság tabellájára ha rátekintünk, a Szeged 2011 U19-es csapatának neve mellett a lejátszott 12 mérkőzésből 7 győzelem, egy döntetlen és 4 vereség szerepel. Ez pillanatnyilag csak az 5. helyet jelentette a tabellán, 43 - 18 -as gólkülönbséggel és 22 bajnoki pont megszerzésével. Sikerült azért legyőznünk a helyi rivális DAFC és az Orosháza csapatait kétszer is, valamint egyszer - egyszer a Mórahalmot, a Méhkeréket és a Makót. Egy igazi vérbeli rangadót játszva a Hódmezővásárhely elleni összecsapás eredményezte idehaza az egyetlen döntetlenünket, ez a színvonalas mérkőzés 1 - 1-re végződött! A soknak tűnő négy vereséget pedig a Mórahalom, a Makó, a Gyulai Thermál és a Békéscsaba ellen szenvedtük el! Az említett csapatok közül a Mórahalom és a Makó elleni vereségek még a szezon elején csúsztak be, akkor még érződött az összeszokottság hiánya... A Békéscsaba elleni idegenbeli meccsen pedig egy utolsó percben kapott góllal kaptunk ki úgy, hogy végig egyenrangú ellenfelei voltunk a hazaiaknak... Legyen mentség még ezekre a mérkőzésekre az is, hogy valójában az egész őszi szezont nagyon komoly kapusgondokkal küzdöttük végig... Az egyetlen kapusunk, Wilhelm Kristóf a szezon közben - iskolai keretek között - hosszabb ideig külföldön tartózkodott! Így ezeken a mérkőzéseken sajnos, mezőnyjátékosnak kellett pótolnia a kapuspozíciót...

-Ennyi probléma után végülis mi adhat okot a bizakodásra?

- Csapatunk fokozatosan, hétről - hétre egyre jobb teljesítményt nyújtva, az utolsó 5 fordulóban már négy mérkőzést is megnyert és a Vásárhely elleni rangadónkon elért döntetlen ugyancsak sikernek számított! Ez köszönhető volt annak is, hogy a játékosok vevők voltak a kemény és fegyelmezett edzésmunkára, amely igazából a szezon végére ért be! A játékosok egyéni teljesítményeiről röviden annyit , hogy a házi gólkirályi pozícióban 8-8 találattal Gyukics Norbert és Vass Attila áll az élen a 7 gólos Vitos Gergő előtt. A legtöbb edzés-látogatottsággal az U17-es Kiss Márkó mellett Márta Martin és a súlyos sérüléséből visszatért Vitos Gergő rendelkezik, de summázva különösen az előbb említett utolsó 5 fordulóban látottak alapján - az egész csapatot szeretném megdicsérni! Főként a csapategység, a csapatszellem, az agresszív, kemény és gyors játék, valamint a taktikai fegyelem terén mutatott fejlődés tekintetében!

- 2017 tavaszára milyen erősítések, változások várhatók az U19-es korosztálynál, s ezek függvényében kell-e módosítani az eredeti elképzeléseket?

- A jövőt illetően szeretnénk néhány játékost - különösképpen még egy kapust! - a téli átigazolási szezonban megszerezni, hogy tovább erősítsük a játékoskeretet. Január 10-én, kedden kezdjük meg a felkészülést a tavaszi szezonra heti négy edzéssel és egy edzőmérkőzéssel. Január második felében pedig egy teremtornát is szervezünk ennek a korosztálynak! Nem mondunk le eredeti célkitűzésünkről sem, vagyis az 1- 3. hely valamelyikének megszerzése, a dobogó elérése igen fontos lenne az U19-es korosztály számára - zárta őszi értékelőjét Patrascu mester, a Stadler FC ill. a Bp. Honvéd egykori NB I-es csapatainak vezetőedzője.

Vitos György

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.