Sport

Női labdarúgás: Cserenkó Szabolcsék célja a bajnoki cím, de elégedett az őszi szerepléssel

Női labdarúgás: Cserenkó Szabolcsék célja a bajnoki cím, de elégedett az őszi szerepléssel

2016. december 2., péntek
Női labdarúgás: Cserenkó Szabolcsék célja a bajnoki cím, de elégedett az őszi szerepléssel
szent_mihaly-gyor005kf

Zsinórban aratott három győzelemmel zárták az őszi szezont a Szent Mihály lányai, így a bajnokság első felén túl a tabella második helyén várhatják a tavaszi folytatást. Nyáron nagy változások történtek a csapat háza táján, öt év után először kellett az NB II-es bajnokságnak nekivágnia a szegedi alakulatnak. A csapat edzőjével, Cserenkó Szabolccsal értékeltük az elmúlt félszezont.

Fél évtized első osztályú szereplés után esett ki a tavalyi szezonban az NB I-ből a Szegedi AK, majd nyáron egy fúziónak köszönhetően Szent Mihály néven vágtak neki a számukra kissé ismeretlen bajnokságnak. A szezon egy Monor elleni kupadiadallal kezdődött, majd ezt követte három, tükörsima bajnoki siker, úgy tűnt tehát, hogy a lányokat nem viselte meg se az osztályváltozás, se az új csapatnév. „Igyekeztük úgy megoldani ezt a folyamatot, hogy a lányok ebből a változásból minél kevesebbet vegyenek észre” - kezdte értékelését

Cserenkó Szabolcs

, a csapat vezetőedzője. „Ez jól sikerült, ugyanis senki nem foglalkozott ezzel a dologgal különösebben, ezenfelül minden maradt a régiben. Ugyanúgy és ugyanott kezdtük meg az edzéseket mint korábban és az is sokat számított, hogy a kiesést követően nem távozott senki a csapatból.” Az első bajnokin rögtön 11 rúgott góllal jelezte az ASE ellen a Szent Mihály, hogy velük bizony komolyan számolni kell a feljutásért folytatott küzdelemben, majd a Balatonfüred kapuját is féltucat góllal terhelték Szalai Ágnesék. Négy forduló után négy győzelemmel és 26-2-es gólkülönbséggel állt a szegedi csapat. „Tudtuk hogy nagy lesz a különbség az első osztály és a második vonal között, főleg úgy, hogy az első három fordulóban két olyan csapattal is játszottunk (ASE, Balatonfüred – a szerk.), akik most neveztek először nemzeti bajnokságba. Sejtettük tehát, hogy könnyű győzelmekkel rajtolhatunk, hiszen ezek a csapatok még nagyon az út elején járnak. A Pécs elleni mérkőzés aztán személy szerint engem nagyon meglepett, mert a PMFC jó névnek számít a női labdarúgásban, évek óta stabil másodosztályú szereplők, elég jó helyezéseket is értek el, itthon mégis simán, 4-0-ra tudtunk nyerni ellenük. A sikerek kulcsa mindezek mellett az volt, hogy nagyon jó alapozást végeztünk nyáron, jól sikerült a felkészülés, sőt sikerült olyan játékosokat igazolnunk, akik még inkább megerősítették a keretet” -emlékezett vissza a vezetőedző a szezon kezdetére.

szent_mihaly-sopron007kf

Az viszonylag hamar körvonalazódott a bajnokságban, hogy az első helyért két csapat versenyezhet komolyabban: a szegedi együttes legnagyobb riválisává a DVTK lépett elő. „Amíg nem utaztunk el Diósgyőrbe, nem igazán ismertük az ottani közeget és a körülményeket. Néhány játékosukról szereztünk előzetes információt, illetve a mai napig jó viszonyt ápolok

Fórizs Sándorral

(a diósgyőri vezetőedző – a szerk.), aki körbe is vezetett minket, amikor náluk vendégeskedtünk, és megmutatta, hogy milyen körülmények között dolgoznak, mondhatni bevezetett minket a diósgyőri női futballéletbe. Úgy gondolom, ez egy nagyon példaértékű történet a magyar női labdarúgás jelenlegi viszonyai között. Azt láttuk Miskolcon, hogy a diósgyőri lányoknak tényleg csak a futballra kell koncentrálniuk, mindent megadnak nekik a sikeres felkészüléshez, sokat edzenek kiváló körülmények között” - elevenítette fel Cserenkó Szabolcs a diósgyőri látogatást. Az ősz közepére mintha kissé alábbhagyott volna a Szent Mihály lendülete, ezt jól jelezte a Videoton ellen becsúszott váratlan döntetlen, majd a sima miskolci vereség. „A fehérváriak elleni hazai iksz egyértelműen nem volt bekalkulálva előzetesen. Elég rossz játékkal csak egy 1-1-es döntetlenre voltunk képesek egy nálunk gyengébb csapat ellen. Valószínűleg elfogyott a lendületünk, mással nem tudom ezt magyarázni, mert ugyanúgy edzettünk, ugyanúgy készültünk akkor is, mint előtte. A sorsolás úgy alakította a programunkat, hogy a szezon elején jöttek a könnyebb meccsek, később pedig a nehezebb feladatok. A DVTK azt hiszem jelenleg semmilyen szinten nincs egy súlycsoportban sem velünk, sem a többi csapattal, de ez nem jelenti azt, hogy ne szeretnénk nekik majd visszavágni hazai pályán tavasszal” -értékelte az ősz közepén érkező hullámvölgyet a vezetőedző.

szent_mihaly-monor006kf

A miskolci vereséget egy kupakiesés követte, bár a Győr ellen aligha számított esélyesnek a Szent Mihály. „A kupameccsen Magyarország harmadik-negyedik legjobb gárdája ellen léptünk pályára, s bár küzdöttünk becsülettel, beigazolódott a papírforma. Győrben is profi körülmények között futballozhatnak a lányok, teljesen mások a lehetőségeik, mint mondjuk nekünk, elég ha csak az ETO Parkra gondolunk.” A Videoton elleni döntetlen és a diósgyőri vereség azt jelentette, hogy öt pont hátrányt szedett össze a Szent Mihály a listavezetővel szemben, és úgy vághatott neki az őszi szezon záró etapjának, hogy kisebb nyomás került a szegedi lányok vállára. „Tudtuk jól, hogy ha el akarjuk érni a kitűzött céljainkat, akkor az utolsó meccseken már nem hibázhatunk. A realitások talaján maradva ez a cél a második hely megszerzése volt. A Sopron elleni mérkőzés után – ahol sikerült hátrányból fordítanunk – egy nagyon kemény csatát vívtunk Kelenföldön, ahol sikerült végül 2-1-re nyernünk. Azt gondolom, hogy ez a győzelem adott újra lendületet a csapatnak. A Monor ellen aztán ki-ki derbit játszottunk, amit szintén sikerült 1-0-ra megnyernünk

Szalai Ágnes

góljával, majd jött az utolsó, ZTE elleni siker” - emelte ki a szakember.

szent_mihaly-monor003kf

Összességében a Szent Mihály kilenc győzelemmel zárta az őszi szezont, egy döntetlen és egy vereség mellett, a folytatást pedig a tabella második helyéről várhatja. Az új kiírásnak köszönhetően, az előző évekkel ellentétben már csak egy NB II-es csoport van, ahonnan az első helyezett a szezon végén automatikusan feljut az első osztályba, míg a második egy oda-visszavágós párharcot vívhat az NB I hetedik helyezettjével az első osztályú tagságért. „Annyit tudni kell a másodosztályú bajnokságról, hogy gyengébb, mint az NB I. Ennek ellenére tudtunk erősíteni a nyáron, jól edzettek a lányok, és teljesen más szemléletben is készültek, hiszen tudták, hogy ebben a vonalban több sikerélmény éri majd őket, így ők is másképp álltak a dolgokhoz” - mondta portálunknak Cserenkó Szabolcs. Az NB II-es bajnokság majd csak márciusban folytatódik, így most van lehetősége szusszanni egyet a csapatoknak. A Szent Mihály majd januárban kezdi meg a felkészülést, de a vezetőedző szívesen látna néhány apró változást a téli szünetben a keretben. „Örülnék neki, ha tudnánk télen két-három játékost igazolni, elsősorban ballábas lányokra gondolok. Nem tudom, hogy van-e egyáltalán olyan klub Magyarországon, amelyiknek a keretében egy ballábas játékos sem focizik. Eddig ugyan sikerült megoldanunk ezt az oldalt is, de mindenképpen szeretnénk ballábas játékost igazolni télen. Természetesen szeretnénk megtartani tavasszal ezt a második helyet is, de nem titkolt célom, hogy a dobogó legfelső fokára vezessem a csapatot, még akkor is, ha a Diósgyőr jelenleg egy jobb csapat, mint a miénk. Rengeteg időnk van a folytatásig, úgyhogy a lányok kapnak egy kis pihenőt, aztán januárban megújult erővel folytatjuk a munkát” - összegezte Cserenkó Szabolcs.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.