Sport

Kajak-kenu: magabiztosan jutott ki a világbajnokságra Nagy Bianka

Kajak-kenu: magabiztosan jutott ki a világbajnokságra Nagy Bianka

2016. július 5., kedd
Kajak-kenu: magabiztosan jutott ki a világbajnokságra Nagy Bianka
nagy_bianka_kajak_kenu

Megismételte az első válogatón nyújtott teljesítményét az EDF Démász Szegedi VE tehetséges kenusa, Nagy Bianka, aki mindkét egyes számában, 200 és 500 méteren is kiemelkedett a mezőnyből, így július végén, a minszki világbajnokságon képviselheti Magyarországot.

Nem csak hogy megismételte, még nagyobb előnnyel nyerte meg mind a két távot egyesben az EDF Démász Szegedi VE kenusa,

Nagy Bianka

: a 16 éves kenus előbb hazai környezetben majd másfél másodperccel, majd a második válogatón közel 2 másodperccel verte a mezőnyt, míg a hosszabb távon, C1-500 méteren is közel két tizednyivel bizonyult jobbnak a második válogatón az első versenyen mutatott eredményekhez képest – összességében pedig kétség sem férhetett hozzá, hogy ezen a két távon nem volt nála jobb sportoló. „Persze, nem volt ez annyira könnyű, de úgy tudtam odaállni a versenyekhez, hogy előtte mindent megtettem. Nagyon jól sikerült a felkészülésem, magabiztos voltam, nem féltem annyira, mint az első válogató előtt, nem izgultam túl az egészet. Az a verseny is jól sikerült, de most sokkal magabiztosabb voltam. Ki tudtam magamból hozni a maximumot, a taktikám is bevált, ezzel együtt nehéz volt, de sikerült végigcsinálnom. Soha nem volt még ekkora különbség, hogy így meg tudjak lépni a mezőnytől” – mondta el portálunknak a Szolnokon lezajlott második válogatót követően Nagy Bianka. Hozzátette, a szolnoki versenyek előtt ez is volt a célja, hogy a két egyes számban nyerni tudjon, ezáltal ő indulhasson a világbajnokságon. „Abban biztos voltam, hogy az ellenfeleink a párosra készülnek, abban láttak reális esélyt, úgy voltam vele, ha egyesben mindent meg tudok csinálni, akkor az nem lehet, hogy nem jön össze. Párosban másodikak lettünk, de ez is egy szép eredmény” – nyilatkozta Nagy Bianka.

A két táv közül a szegedi születésű kenus elmondta, korábban az ötszáz méter állt hozzá közelebb, igaz, kora miatt nem is készülhetett 200 méterre, míg ebben az évben látták, hogy jól sikerült a felkészülés a 200-ra is, de az 500 áll még mindig közelebb hozzá, mert ahogy fogalmazott is: ebben a távban benne van a munka. „Persze a 200-ban is, de ott egy pici rontással, akár egy rossz rajttal elúszhat az egész. Ötszázon viszont ha megcsinálom azt a munkát, ami benne van, akkor biztos lehetek benne, hogy ha kiadok magamból mindent, akkor jól sikerül, míg 200-on benne van, hogyha valamit elrontok, akkor már nem úgy sikerül a futam, de igazából mindkettőt nagyon szeretem” – válaszolta Nagy Bianka. A szegedi klub sportolója ezzel kvalifikálta magát az ifjúsági és U23-as világbajnokságra, amit július 28-31. között rendeznek a fehéroroszországi Minszkben. „Még nem beszéltünk az edzőmmel a célokról, de tavaly ötödik voltam 200 méteren, hatodik voltam 500 méteren, ennél mindenképpen jobb eredményt szeretnék, jó lenne, ha egy harmadiktól-hatodik helyezésig végeznék. Ezen túl már bravúr, a dobogó is nagy szó lenne” – mondta a fiatal kenus. „Először még fel kellene fognom, hogy mi történt velem. Azt hittem, ha beérek, majd örülök és el sem hiszem – most még fel sem fogtam, hogy mit jelent az, hogy én nyertem. Vasárnap nem volt futamom, néztük a versenyeket, ez is egy kikapcsolódás volt, hétfőn pihentünk, kedden pedig már futni fogok a Maty-éren. Ezt követően belekezdünk az edzésekbe, hétvégén már a vidékbajnokság zajlik, és ha belefér, csütörtökön megnézzük az úszó Eb-t, egy picit pihenősebb hét, de utána belekezdünk a tréningbe” – összegezte világbajnokságig tartó programját Nagy Bianka.

Kiegyensúlyozott teljesítmény egész évben

A két világbajnoki indulási jogot szerző kenust

Kása Péter

edző készíti, készítette fel a versenyekre. A tehetséges sportoló trénere kifejtette, tanítványa nem csak ezen a hétvégén, hanem az egész évben is magabiztos volt. „A tájékozódási versenyen és az első válogatón is minden futamát magabiztosan nyerte egyesben. Úgy emelkedett ki ebből a mezőnyből, hogy utolsó éves serdülő versenyző. Nem szeretem ezt mondani, mert már sokszor elmondtuk ezt, de hozzátartozik az igazsághoz, hogy két évvel idősebb ellenfelekkel szemben kellett versenyeznie. Ami még biztató, az időket nézve gyakorlatilag a felnőtt kenu egyes harmadik versenyzője szintjén tart. Már a harmadik olyan verseny volt, amikor azt az időt evezte meg, amit Lakatos Zsanett, aki múlt héten még a felnőtt Európa-bajnokságon indult. Minden áron egy életkori sajátosságoknak megfelelő edzésmunkát készítettem el neki, így meg is vertek bennünket tavaly néhányszor, de mindig azt vallottam, hogy ez egy hosszú távú terv. A pici eredményekért nem szabad a jövőt feláldozni, nem bánkódunk azokon, ami nem jött ki, hanem megyünk tovább előre” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak Nagy Bianka edzője, Kása Péter. A világbajnokságra tehát háromhetes felkészülési ideje maradt az EDF Démász Szegedi VE kenusának, ez a periódus pedig már bevált az idény folyamán Nagy Bianka számára. „Változtatni mindig kell, mert ő is változik. Ebben az évben rátaláltunk arra az edzés mennyiségre és módszerekre, ami passzol hozzá, egy háromhetes ciklust fogunk újra megcsinálni, ugyanolyat, amit a két válogató között, vagy az első előtt is elvégeztünk, úgy néz ki, ezzel ő eredményes” - zárta Kása Péter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.