Sport

Kettesfogathajtó-vb: Elstartolt a maratonhajtás

Kettesfogathajtó-vb: Elstartolt a maratonhajtás

2015. szeptember 12., szombat
Kettesfogathajtó-vb: Elstartolt a maratonhajtás
Hódi Károly

Az előzetes terveknek megfelelően rajtolt el a 16. Kettesfogathajtó Világbajnokság mezőnye a Kinizsi Parkban. Az eddigi legeredményesebb magyar hajtók délután kerülnek sorra, előbb ifj. Dobrovitz József indul nem sokkal 16 óra előtt, majd Lázár Zoltán, végül pedig Lázár Vilmos látható szombaton a maratonhajtó pályán. A mai verseny várhatóan délután öt óra után ér véget. Az óvási idő lejárta után, 18:30-kor tartanak sajtótájékoztatót a szám győzteseivel a Sajtóközpontban. A fábiáni fogathajtó VB legnagyobb érdeklődésre számot tartó kísérő programja is a ma este lesz, az este 7 órakor kezdődő Mága Zoltán koncert.

Még két nap van hátra a 16. Kettesfogathajtó Világbajnokság végeredményének kihirdetéséig, az összetett verseny végeredményébe a szombati maratonhajtás és a vasárnapi akadályhajtás pontszámai is beleszámítanak, mind az egyéni, mind pedig a csapatversenynél. A magyar hajtók annak ellenére, hogy jelenleg a második helyen állnak mindenképp éremesélyesek. Ha a házigazdák várakozásának megfelelő eredmény születik, az eddigi 6 egyéni világbajnoki aranyérem mellett magyar hajtó szerezheti meg Fábiánsebestyénben hazánk 7. egyéni aranyérmét, illetve a csapatversenyben a magyar válogatott tagjai bővíthetik az eddigi 5 aranyérem számát 6-ra a kettesfogathajtó világbajnokságok történetében. A verseny folyamatosan figyelemmel kísérhető

ITT

. A startlista ugyanezen a weboldalon a VB2015 menüpont Satrtlisták almenüjében található. Itt tekinthetők meg a folyamatosan frissített, élő eredménylisták is.

Munkát adott az eső, kisebb balesetek vannak a csúszások miatt

A szervezők az éjszaka folyamán rengeteget dolgoztak azon, hogy a kitartó esőzés miatt felázott maratonhajtó pályát és a nézők által használt utakat rendbe hozzák. A pálya A-szakaszát végig letakarították, ahol szükséges volt hengereltek, az akadályokba és a közlekedőutakra mulcsot szórtak - tudtuk meg a pályaépítő

Fintha Gábortól

, aki elmondta, hogy több száz köbméter fa darálék került a kritikus pontokra. Az időjárás kedvezett a maratonhajtó versenyen indulóknak. Délelőtt naposabbra fordult, így a mezőny végén helyet foglaló hajtók, - köztük több magyar - már szárazabb pályán teljesítheti gyakorlatát. Ez azért is pozitív hiszen kisebb elakadások, apróbb “balesetek”, kicsúszások nehezítették az eddigi indulók dolgát, de szerencsére sem a lovak, sem a hajtók nem sérültek.

Kísérő programban sincs hiány

A fogathajtó VB-n számos kísérő program várja az ideérkezőket. Ma eset

Mága Zoltán

és sztárvedégei, többek között

Malek Andrea

és

Sasvári Sándor

szórakoztatja a VB közönségét. Az Ízek utcájában, a Kézműves faluban és a vásározók között több mint 70 árús kínálja portákéját, ezek döntő többsége a környékből érkezett termelő, vagy dísztárgykészítő illetve iparművész. Az öt napos világverseny lebonyolításában közel háromszáz önkéntes segít.

A díjhajtás után két olasz egy magyar hajtó a dobogón

A kettesfogathajtó világbajnokság díjhajtó versenyszáma után egyéni versenyben a dobogón egy olasz és két magyar versenyző foglal helyet. Egyéniben negyedik helyen végzett

Lázár Zoltán

44.66 hibaponttal, harmadik lett

Dibák József

, 44. 12 hibaponttal, az olasz válogatott versenyzője. Második helyen zárta a versenyszámot

Lázár Vilmos

, 43.36 hibaponttal, és a díjhajtás győztese

Claudio Fumagalli

lett, 42.18 hibaponttal. A csapatversenyben az első két nap után az olaszok vezetnek a magyarok előtt, Németország jelenleg a harmadik.

Mocsai Lajos: lovaskultúra a Testnevelési Egyetemen is

Mocsai Lajos

is ellátogatott tegnap a 16. Kettesfogathajtó Világbajnokságra. A Testnevelési Egyetem rektora számára pozitív meglepetés volt Fábiánsebestyén. Mint elmondta, több világversenyt látott már, éppen ezért örült, hogy a Kinizsi Parkban magas színvonalú versenyrendezést tapasztalt. Hozzátette, az egyetemen is szeretnék a magyar lovas hagyományokra és a jelenlegi kiváló eredményekhez méltó módon elérhetővé tenni a lovaskultúrát A neves szakember elmondta azt is, ez a terület személy szerint neki is szívügye, hiszen családjában volt magyar bajnok hajtó, és gyermekei is lovagolnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.