Sport

Kettesfogathajtó-vb: eddig két magyar a dobogón (FRISSÍTVE)

Kettesfogathajtó-vb: eddig két magyar a dobogón (FRISSÍTVE)

2015. szeptember 11., péntek
Kettesfogathajtó-vb: eddig két magyar a dobogón (FRISSÍTVE)
Lázár Vilmos

Díjhajtással folytatódott pénteken a 16. Kettesfogathajtó Világbajnokság Fábiánsebestyénben. A Kinizsi Parkban osztrák, olasz, svéd, szlovák, német, francia, finn, holland, orosz, portugál, lengyel, cseh, osztrák, szlovén, svájci, dán, belga, spanyol, amerikai és természetesen magyar hajtók programját láthatja a közönség, köztük pályára lép Lázár Vilmos, Galambos Nándor és Lázár Zoltán.

A csütörtöki esős verseny után pénteken is borús időben folytatódott a díjhajtás programja, többek között a címvédő Lázár–testvérekkel, és a magyarok közül az egyéni induló

Galambos Nándorral

. Ma láthatják a nézők az előző világbajnoki ezüstérmesét, a német

Sebastian Warnecket

és az ugyancsak vb-ezüstérmes

Beat Schenket

is. A hollandok világbajnoka,

Harrie Verstappen

visszalépett a bajnokságtól, mivel azonban az orvosi vizsgálat miatt kényszerült erre, volt mód újabb fogat nevezésére, ezért a hollandok teljes csapattal folytathatják a versenyt.

Lázár Vilmos és a magyar csapat második a Díjhajtás után

Az olasz Fumagalli vezetett az első nap után díjhajtásban, ifjabb Dobrovitz előtt. Péntek délelőtt Lázár Vilmos beékelődött közéjük. Délután a magyar-olasz Dibak József pedig a két magyar közé, és már látszott: a két nemzet között dől el a XVI. Kettesfogathajtó Világbajnokságon a Díjhajtás csapataranyának sorsa. Az ugyancsak favorit németek betliztek, hiába hajtott Warneck 50 hibapont alatt. Utolsóként a hétszeres világbajnok Lázár Zoltán hajtott a négyszögbe. Úgy érezte jól futottak lovai az egyre nehezebb pályán, ám, ha minimális különbséggel is, de a negyedik helyen végzett. Olasz, magyar, olasz, magyar a legjobb négy sorrendje. Lázár Vilmos és a magyar csapat a második helyen áll az első szám után. Szombaton a Maraton-, vasárnap az Akadályhajtást rendezik. XVI. Kettesfogathajtó VB, Fábiánsebestyén, Díjhajtás, állás 45 versenyző után. Összesen 65-en indultak: 1. Fumagalli (olasz) 42.18 hibapont 2. Lázár Vilmos 43.36 hibapont 3. Dibák József (olasz) 44.12 hibapont 4. Lázár Zoltán 44.66 hibapont

Újabb olasz siker

A díjhajtás versenyszám nem hivatalos eredményei szerint egyéniben negyedik helyen végzett Lázár Zoltán 44.66 hibaponttal, harmadik lett Dibak József, 44. 12 hibaponttal, az olasz válogatott versenyzője. Második helyen zárta a versenyszámot Lázár Vilmos, 43.36 hibaponttal, és a díjhajtás győztese Claudio Fumagalli lett, 42.18 hibaponttal Csapatversenyben az olaszok vezetnek a magyarok előtt a díjhajtás után A harmadik helyen németek állnak.

Lázár Vilmos kevesebb hibapontra számított

A világbajnoki cím védője, a magyar csapat éremesélyese a díjhatás után elmondta: a mai versenyzőknek nehezebb dolguk volt, mint a tegnapi hajtóknak, hiszen a pálya talaja mélyebb. A gyakorlat bemutatásakor éppen ezért arra ügyelt, hogy ne hibázzon. A 43.36 hibapont láttán úgy nyilatkozott, teljesítménye a szakértők szerint jobb eredményt érdemelt volna.

Ma feladatokat adhat az időjárás

Fintha Gábor

pályaépítő ma reggel arról tájékoztatta a verseny szervezőket, hogy a tegnapi esőzés után a maratonhajtó pályán várhatóan meg kell erősíteni akadályok talaját, hiszen újabb nagy mennyiségű eső esetén az akadályokba faforgács kerül. A külső pálya talaja jó állapotban van, az akadályoknál azonban várhatóan dolgozniuk kell. A díjhajtó négyszög talaját szintén az időjárás függvényében könnyebb hengerrel áthengereltetik, azonban az már bizonyos, hogy a csütörtöki esőzés miatt a díjhajtó négyszög bejáratánál felázott, sáros talajt fahánccsal, mulccsal borítják. A pályaépítő hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a ma versenyző kettesfogatok hasonló pályafeltételekkel tudják teljesíteni a díjhajtást, mint a tegnapi versenyzők.

Ifj. Dobrovitz József kiküszöbölte eddigi hibáit

Csütörtökön a magyar csapat tagjai közül 6 versenyző mutatta be gyakorlatát, közülük a legjobb eredményt a csapatversenyben is számító

ifj. Dobrovitz József

érte el 49.91 hibaponttal. Ifj. Dobrovitz József elmondta, hogy szerinte a lovak nagyon jó voltak, neki is sikerült nagyon pontosan hajtania. Egész évben hibázott a hajlításoknál, de szerinte most ezek is rendben voltak, a két lépése végén az egyik lova azonban mindig bedöcögött. Ezt rótta fel nagyobb hibának díjhajtás gyakorlatában.

Ijsbrand Chardon: Példaértékű a világbajnokság szervezése

Ijsbrand Chardon

négyesfogathajtó világbajnok szerint példaértékű a világbajnokság szervezése a jövőbeni világversenyek rendezői számára. A többszörös világbajnok szerint gyönyörű a pálya és a legmagasabb szintű a szervezés. Ijsbrand Chardon az esélyeket latolgatva elmondta, hogy erős a mezőny a 16. Kettesfogathajtó Világbajnokságon és nagyon erősek a magyar hajtók. A németek kiegyensúlyozott teljesítményt mutattak, s az olasz versenyző,

Claudio Fumagalli

magasra tette a mércét a díjhajtás első versenynapján. A hollandoktól nem várható el nagyon eredményes szereplés, hiszen van olyan hajtó, akinek a lovát kizárták a versengésből. Hozzátette: A szombat és a vasárnap, azaz a maratonhajtás és az akadályhajtás igazi csemege lesz a közönség számára.

Két magyar áll eddig a dobogón a fábiánsebestyéni kettesfogathajtó-világbajnokságon - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=568544

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 11.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.