Sport

Amerikai futball: bronzérem után pihenő vár a Szeged Batsre

Amerikai futball: bronzérem után pihenő vár a Szeged Batsre

2015. január 14., szerda
Amerikai futball: bronzérem után pihenő vár a Szeged Batsre
szeged_bats_4

Bronzéremmel búcsúzott a 2014-es évtől a Szeged Bats amerikai futball csapata. A Denevérek a két napos tornán remekül teljesítettek, a harmadik helyet pedig a házigazda Szekszárd elleni győzelemmel szerezték meg. A csapat azonban a nagypályás játékot továbbra sem tudja versenyszerűen űzni.

A szokásos évbúcsúztató két napos tornán kilenc csapat vett részt, az első nap után a Szeged Bats a hetedik helyen állt négy mérkőzésen elért két győzelmével és két vereségével, és csak rosszabb pontkülönbsége miatt került a hetedik helyre. A második nap kiváló védekezést hozott a csapat, és egészen az elődöntőig jutott, ahol azonban az Eger Heroes 12-0-ra nyert a szegediek ellen. A bronzmeccsen a Szekszárd Bad Bones ellen azonban egy nagy fordítással, 9-6-ra sikerült megverniük a házigazda csapatot a Tisza-partiaknak, így bronzéremmel térhettek haza az Aréna Kupáról. „Jelenleg kvázi vegetatív állapotban vagyunk, nincsenek edzéseink. Az év végén mintegy két hónapig készültünk a szekszárdi Aréna kupára, azóta szünetelnek az edzések. Bajnokságban továbbra sem vagyunk, az anyagi feltételek mellett jelenleg személyi állományunk sincs hozzá, így most egy ilyen hobbifoci jelleggel működünk, néha összejövünk focizni a törökkanizsai srácokkal. Nincs most jelenleg akkora állományunk, hogy edzéseket tartsunk, e miatt sem veszünk rész most bajnokságban.” – mondta el a jelenlegi helyzettel kapcsolatban

Papp Zoltán

, a Szeged Bats szakosztályvezetője. Hazánkban nem a Denevérek az egyetlen olyan csapat, amely nem tud benevezni a honi bajnokságba, ezért a szövetség már dolgozik a megoldáson annak érdekében, hogy a sportágat űzők közül minél kevesebben morzsolódjanak le, ezzel a problémával küzd a Szeged Bats is. „Tervben van egy Aréna Kupa-sorozat megrendezése, amely lehetőséget adna a kisebb csapatok versenyeztetésére. Ez az ötlet azért is jött a szövetség részéről, mert egyre több önszerveződő aréna bajnokság van az országban, megpróbálják ezeket összefogni. A következő most február hetedikén lesz, erre most kivételesen nem megyünk el csapat szinten, de néhány játékosunk részt fog venni rajta” – vázolta az egyik megoldási lehetőséget Papp Zoltán.

Az aréna futball lehet a megoldás

Miközben a Bats nem a fentebb taglalt okok miatt nem tud elindulni a magyar bajnokságban, addig azért akadnak szegedi sikerek: legutóbb bajnoki címet ünnepelhetett a két csapatból egyesült Budapest Cowbells színeiben a szegedi testvérpár,

Németh Bence

és

Németh Márton

, a szintén a szegedi csapatból induló

Menczel Dániel

pedig spanyol bajnoki címet szerzett a Barcelonával a közelmúltban. A szakosztályvezető úgy véli, a legfőbb probléma, hogy nincs egy erős vezetőségi háttér a Szeged Bats mögött, ami összefogná a csapatot.„Bár kicsit furán hangzik, de azok, akik elkezdték, elkezdtük ezt a dolgot, kezdünk megöregedni úgymond, a családjukkal töltik az idejüket, és időszűkében vannak. Nem gondolkoztunk előre az utánpótlással kapcsolatban, ezért most ezt most kell megszerveznünk, viszont a 22-es csapdájában vagyunk, mert nincs, aki ezt csinálná. A legfőbb probléma, hogy nincs utánpótlás, akik pedig eddig jártak, ők nagyon hektikusan tudnak csak járni a munka és a család miatt” – részletezte a problémát Papp Zoltán. Ha nagypályán nem is, de aréna bajnokságban mindenképp gondolkoznak a jövőben a Denevéreknél, azonban ezzel kapcsolatban még nincs hivatalos döntés a magyar szövetség részéről. „Arról szóltak a hírek, hogy az Aréna bajnokság a füves bajnokság után kezdődne, azaz ősz végétől tavaszig tartana. Ezen dolgozik most a szövetség, ha ez beindul, akkor ezen mindenképpen szeretnénk részt venni. Azt vettük észre, hogy egy kisebb aréna csapatot össze tudunk szedni, rendszeres edzéssel, leginkább a nagypályára való 20-30 fős állománnyal van problémánk. Hogyha beindul az aréna, akkor oda 15 embert össze tudunk szedni, hiszen egyrészt teljesen más a játék is, sokkal pörgősebb, rövidebb ideig is tart. A tervek szerint egy nap több meccset is lebonyolítanának ezeken a fordulókon, ez talán inspirálóbb lehet az újak, a fiatalok számára. Ez pedig akár egy jó alapot adna a nagypályára is, hiszen ezáltal lehet, hogy lennének annyian, akikkel ki tudnánk állni. Ezzel a szövetség is az újonnan alakult csapatokat is támogatná, amelyeknek nincs meg sem az anyagi, sem a személyi feltétele ahhoz, hogy elinduljanak a magyar bajnokságban. Viszont ezzel sok a lemorzsolódás, hiszen nincs inspiráció, mert annak nem sok értelme van, hogy folyamatosan csak edzésre járunk, nincs meccs, így egy játékos elgondolkozik, hogy minek ruházzon be felszerelésre, ha úgy sem tudja megmérettetni magát. Bár nálunk van olyan srác, aki megmondta, hogy ő csak edzeni szeretne nálunk” – tette hozzá a Szeged Bats szakosztályvezetője. Papp Zoltán elmondta, az amerikai futball nem az a hobbisport, amelyet megmérettetés nélkül lehetne űzni, ezért is lenne fontos, ha valóban elindulna az aréna bajnokság, amelynek Budapesten lenne a döntője a tervek szerint, a szezonban pedig több városban rendeznének fordulót, és egyfajta pontrendszer alapján rangsorolnák a csapatokat. A Bats szakosztályvezetőjét megkérdeztük a hamarosan záruló idei NFL-ről is, Papp Zoltán elmondta, bár a Green Bay Packers csapatát pártolja, de nem tartja Super Bowl-esélyesnek a gárdát. „Láttuk itt a rájátszásban, hogy egy nüansznyi dolog is elég ahhoz, hogy boruljon a papírforma, így nem bocsátkoznék jóslásokba, kiderül majd február első hétvégéjén, hogy ki nyeri a bajnokságot” – zárta Papp Zoltán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.