Sport

Kajak-kenu vk: hét arany-, hat ezüst- és hét bronzérmet gyűjtöttek a magyarok + FOTÓK

Kajak-kenu vk: hét arany-, hat ezüst- és hét bronzérmet gyűjtöttek a magyarok + FOTÓK

2014. május 25., vasárnap
Kajak-kenu vk: hét arany-, hat ezüst- és hét bronzérmet gyűjtöttek a magyarok + FOTÓK
kajak_kenu vilagkupa_mj35

A magyar csapat hét arany-, hat ezüst- és hét bronzérmet gyűjtött Szegeden, a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség világkupa-sorozatának idei harmadik, egyben utolsó versenyén, amelynek vasárnap délutáni programjában hat dobogós hely, köztük egy első jutott a házigazdáknak.

A női kenu párosok 500 méteres döntője kettős magyar sikert hozott,

Lakatos Zsanett

és

Takács Kincső

nyert

Kovács Dorottya

és

Balla Virág

előtt, míg ugyancsak fél kilométeren a kajakos

Dombi Rudolf

és

Boros Gergely

második - mindössze hét századmásodperccel lemaradva az aranyéremről -, a kenus

Vasbányai Henrik

és

Mike Róbert

pedig harmadik lett. A leghosszabb távon, 5000 méteren a kenus

Vajda Attila

- aki szombaton, 1000 méteren másodikként ért a célba -, és a kajakos

Nagy Flóra

bronzérmet szerzett. A kenusoknál

Sarudi Pál

nyolcadik, a kajakosoknál

Csay Renát

a hetedik,

Petrovics Máté

13.,

Noé Milán

pedig 16. lett. A Maty-éri viadalon 54 ország versenyzői indultak. a magyar csapat - amely szinte minden számban két egységet indított - 59 fős volt.

Storcz Botond

vezetőedző előzetesen tíz érmet remélt az együttestől, ennek éppen a duplája lett a végeredmény, az olimpiai számokat tekintve pedig négy arany, két ezüst és egy bronz volt a mérleg. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna és Vad Ninetta négyes futott ki a vízre, mindhármójuknak voltak már négyes élményei a másikkal, de így együtt még sosem. Ehhez képest fantasztikus fölénnyel nyert a magyar hajó.

„Közös munka nem volt bennünk, hiszen itt a világkupán ültünk össze, teljes pályát nem is mentünk a lányokkal. Ennek ellenére olyan érzés volt a hajóban ülni, mintha mindig is ezt csináltuk volna”

- nyilatkozta Szabó Gabriella a verseny weboldalán.

kajak_kenu vilagkupa_mj52

„Jó volt a pálya, amit jöttünk, nem éreztem, hogy a többiek a közelünkben lettek volna. Talán a rajt után egy rövid ideig még együtt mentünk a többiekkel, de utána szépen elléptünk és egyáltalán nem volt szükség nagy indításokra, mert nem volt szoros a verseny”

- tette hozzá Kárász Anna.

„Nagyon erős ez a négyes, engem is meglepett, hogy ennyire egymásra voltunk hangolódva. Örülök nagyon ennek a sikernek”

- erősített rá a látottakra Vad Ninetta, aki nem sokkal később K-1 200 méter fináléjában is rajthoz állt, amelyben a negyedik helyet szerezte meg. A férfiaknál Dudás Miklós sporttörténelmi sikert aratott ugyanebben a számban, hiszen amióta az olimpiai programon szerepel a 200 méter nem nyert magyar sprinter világversenyt.

„Elmondhatatlan érzés ez, mert az olimpiai hatodik helyem után egy kéztörés miatt elég mélyről kellett visszakapaszkodnom. A 2013-as évem rá is ment erre a sérülésre, és nagyon szerettem volna bebizonyítani, hogy nem a véletlen műve volt az olimpiai hatodik helyem, hogy igenis képes vagyok nagy eredményre”

- fogalmazott. Kenuban fantasztikus éremkollekcióval térhet haza a győri kenusiskola, hiszen Szabados Krisztián tanítványai majd minden számban a dobogóra állhattak. Női C-1 200 méteren nyert Lakatos Zsanett és harmadik lett Balla Virág, C-2 200 méteren ezüstérmet vehetett át Lantos Ádám és Nagy Péter, míg C-1 500 méteren Sebastian Brendel és Mark Oldershaw mellé a dobogó harmadik fokára állhatott fel a tavaly még ifjúsági világbajnoki címet szerző Khaut Kristóf.

„Kiadtam mindent magamból, a célom az volt, hogy a dobogóra kerüljek, és ez sikerült is. Jó volt a pálya, az erőmet be tudtam osztani, a végén még egy kis tartalékot sikerült elővennem”

- mondta Khaut Kristóf. Nagy Péterék úgy végeztek a második helyen, hogy Lantos Ádám néhány perccel korábban még egyesben szerepelt.

„Pontosan ezért örülünk nagyon ennek az eredménynek. A világversenyen más lesz az időrend, így ott akár meg is tudjuk fogni a németeket”

- magyarázta Nagy Péter. Lakatos Zsanett is rendkívül büszke a győzelmére, bár ez a világkupa számára egy kicsit tesztverseny is volt.

„Bizony, tegnap kaptam egy új lapátot, most próbáltam ki először, és egyből nyertem is vele. Délután pedig Takács Kincsővel új hajóban indulunk ötszáz méteren. Nagyon szeretem ezt a világkupát, és boldog vagyok, hogy ennyi néző előtt tudtam nyerni. Remélem ugyanilyen lesz a délutáni folytatás...”

Minden szempontból az lett! A vasárnap délutáni programot egy ezüstéremmel nyitották a magyarok: a K-2 1000 méteren Kökény Rolanddal olimpiai bajnok Dombi Rudolf most Boros Gergellyel szállt harcba a rövidebbik távon. És noha mindössze négy közös edzés van a fiúk mögött, így is ezüstérmet tudtak nyerni a szerb egység mögött.

„Egy kicsit billegős volt ez a döntő, nem tudjuk, hogy miért. Talán meglehetett volna az aranyérem is, ha végén nem billenünk meg, de igazából nagyon örülünk ennek az ezüstéremnek. Gerivel megbeszéltük, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetünk erre a számra, jövő héten rendelünk is egy hajót, mert bár jó ez a hétéves kajak, de ha valamit szeretnénk, akkor jobbra lenne szükségünk”

- mondta Dombi Rudolf.

kajak_kenu vilagkupa_mj27

Az éremgyártást a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros folytatta C-2 500 méteren, Oláh Tamás versenyzői az 1000 méteren nyert aranyérem mellé ezúttal egy bronzot tettek hozzá, a hölgyek versenyében pedig Lakatos Zsanett és Takács Kincső arany-, Balla Virág és Kovács Dorottya ezüstérmet vehetett át. A délutáni 5000 méterek során Vajda Attila nagy küzdelmet folytatott a Szegeden végül triplázó Sebastian Brendellel és a kanadai Mark Oldershaw-val és bár olykor-olykor fel tudott zárkózni riválisaikra, végül a bronzérmet szerezte meg. Ahogyan női K-1 5000 méteren Nagy Flóra is, aki kitartóan vezetett a versenyben, ám a britek két versenyzője az utolsó körben jól taktikázva megelőzte a magyar kajakost. Nagy Flóra nagyot hajrázott a finisben, és a milánói világkupához hasonlóan a bronzérmes pozícióban zárt.

„Izgultam a verseny alatt, mert voltak csaták a fordulókban és nem akartam beborulni. Úgy érzem, hogy jól bírtam a távot, de a brit lányok jobban tudtak robbantani, vagyis a végén még van mit javítanom. Megtetszett ez a táv, szóval biztos, hogy elindulok ötezer méteren a válogatón”

- mondta Nagy Flóra, akinek bronzérmével a magyar csapat húszra növelte érmeinek számát.

Korábban írtuk

A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta összetételű női kajaknégyes 500 méteren, a kajakos Dudás Miklós és a kenus Lakatos Zsanett pedig 200 méteren lett első. Az ezüstérmet is a legrövidebb távon szerezte a Lantos Ádám, Nagy Péter kenus duó, míg Khaut Kristóf 500 méteren, Balla Virág pedig 200 méteren zárt harmadikként a kenusoknál. Az első döntőben, férfi K-1 500 méteren nem volt magyar hajó, a következő számban, női K-4 500 méteren azonban a Szabó, Kozák, Kárász, Vad összetételű új kajaknégyes abszolút favoritnak számított. A többezres közönség nem is csalódott, a hazai egység magabiztosan győzött a németek előtt. "Közös munka nem volt bennünk, hiszen itt a világkupán ültünk össze, teljes pályát nem is mentünk a lányokkal. Ennek ellenére olyan érzés volt a hajóban ülni, mintha mindig is ezt csináltuk volna" - nyilatkozott a viadal honlapján Szabó Gabriella. A délelőtt utolsó 500 méteres fináléjában, C-1-ben ezúttal meglepetésre nem a szegedi kedvenc Vajda Attila szállította az érmet, hanem a fiatal Khaut, aki egy harmadik hellyel lepte meg magát pénteki 19. születésnapja után. A 200 méteres finálék nagy magyar sikerrel indultak, a férfi kajak egyesek versenyét ugyanis az olimpiai hatodik Dudás nyerte parádés teljesítménnyel, a szám másik hazai indulója, az ifjúsági olimpiai aranyérmes Tótka Sándor hetedik lett. A kenusoknál egyesben a milánói vk-n harmadik Lantos Ádám ezúttal nem fért fel a dobogóra, ötödik lett, de később Nagy Péterrel párosban vigasztalódott: másodikak lettek a vb-címvédő németek mögött. Utóbbi számban Khaut és Hajdu Jonatán duója hetedikként ért a célba, míg a férfi kajakosok hasonló távú versenyében Molnár Péter és Bán Kristóf nyolcadik lett. A nők 200 méteres döntőiben két érem jutott a magyaroknak, mindkettő a kenu egyesek hat hajót felvonultató fináléjában, ahol a vb-bronzérmes Lakatos magabiztos győzelmet aratott, Balla pedig kellemes meglepetést okozva befutott a harmadik helyre. "Tegnap kaptam egy új lapátot, most próbáltam ki először, és egyből nyertem is vele. Nagyon szeretem ezt a világkupát, és boldog vagyok, hogy ennyi néző előtt tudtam győzni." - fogalmazott az aranyérmes. Kajakban Vad Ninetta egyesben éppen lecsúszott a dobogóról, a negyedik helyen végzett, párosban a Hagymási testvérek, Anita és Réka kilencedikként zártak. A szombati döntőkben három arany-, három ezüst- és két bronzérmet szereztek a magyarok, akik így már összesen 14 éremnél és hat elsőségnél járnak. A vasárnapi zárónapon még hat döntőt rendeznek a Maty-éri pályán zajló vk-viadalon. A szombati döntőkről ide kattintva nézhetik meg összefoglalónak és képgalériánkat.

Vasárnapi eredmények:

nők: C-2 500 m: 1. Lakatos Zsanett, Takács Kincső 2:08.223 p 2. Kovács Dorottya, Balla Virág 2:11.001 3. Taylor Nicole Potts, Megan Valerie Sibthorpe (kanadai) 2:13.419 K-1 5000 m: 1. Lani Belcher (brit) 22:22.671 p 2. Louisa Sawers (brit) 22:23.535 3. Nagy Flóra 22:23.601 ...7. Csay Renáta 22:55.077 férfiak:K-2 500 m: 1. Simo Boltic, Vladimir Torubarov (szerb) 1:30.525 p 2. Dombi Rudolf, Boros Gergely 1:30.597 3. Marcus Gross, Max Rendschmidt (német) 1:30.837 C-2 500 m: 1. Ilja Stokalov, Mihail Pavlov (orosz) 1:40.991 p 2. Liviu Alexandru Dumitrescu Lazar, Victor Mihalachi (román) 1:42.131 3. Vasbányai Henrik, Mike Róbert 1:42.923 K-1 5000 m: 1. Ken Wallace (ausztrál) 19:52.670 p 2. Max Hoff (német) 19:56.000 3. Daniel Dal Bo (argentin) 20:28.748 ...13. Petrovics Máté 21:20.948 ...16. Noé Milán 21:30.680 C-1 5000 m: 1. Sebastian Brendel (német) 23:14.260 p 2. Mark Oldershaw (kanadai) 23:15.040 3. Vajda Attila 23:23.026 ...8. Sarudi Pál 24:22.744

Korábban

nők:K-4 500 m: 1. Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta 1:32.497 p 2. Tina Dietze, Conny Wassmuth, Franziska Weber, Verena Hantl (német) 1:33.865 3. Rachel Cawthorn, Angela Hannah, Louisa Sawers, Jess Walker (brit) 1:35.413 K-1 200 m: 1. Karolina Naja (lengyel) 40.663 mp 2. Inna Klinova (kazah) 40.825 3. Marta Walczykiewicz (lengyel) 40.867 4. Vad Ninetta Vad 41.173 K-2 200 m: 1. Angela Hannah, Jess Walker (brit) 38.343 mp 2. Ivana Kmeťová, Martina Kohlová (szlovák) 38.625 3. Magdalena Krukowska, Agnieszka Kowalczyk (lengyel) 38.865 ...9. Hagymási Anita, Hagymási Réka 41.379 C-1 200 m: 1. Lakatos Zsanett 49.158 mp 2. Sztanilia Sztamenova (bolgár) 50.466 3. Balla Virág 50.598 férfiak:K-1 500 m: 1. René Holten Poulsen (dán) 1:40.015 p 2. Miroslav Kircsev (bolgár) 1:40.549 3. Adam Van Koeverden (kanadai) 1:40.987 K-1 200 m: 1. Dudás Miklós 34.957 mp 2. Mark De Jonge (kanadai) 35.125 3. Petter Menning (svéd) 35.329 ...7. Tótka Sándor 35.995 K-2 200 m: 1. Ronald Rauhe, Tom Liebscher (német) 31.774 mp 2. Liam Heath, Jonathan Schofield (brit) 32.236 3. Aurimas Lankas, Edvinas Ramanauskas (litván) 32.332 ...8. Molnár Péter, Bán Kristóf 33.154 C-1 500 m: 1. Sebastian Brendel (német) 1:50.915 p 2. Mark Oldershaw (kanadai) 1:51.281 3. Khaut Kristóf 1:53.261 ...6. Vajda Attila 1:55.223 C-1 200 m: 1. Alekszej Korovaskov (orosz) 39.983 mp 2. Jevgenyij Suklin (litván) 40.115 3. Szakamoto Naoja (japán) 40.625 ...5. Lantos Ádám 40.961 C-2 200 m: 1. Stefan Holtz, Robert Nuck (német) 37.175 mp 2. Lantos Ádám, Nagy Péter 37.595 3. Baez Avila Rolexis, Serguey Torres Madrigal (kubai) 37.691 ...7. Khaut Kristóf, Hajdu Jonatán 39.299

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.