Sport

Labdarúgás: Búrány Zoltán tavaszra már százszázalékos formába lendülne

Labdarúgás: Búrány Zoltán tavaszra már százszázalékos formába lendülne

2013. december 29., vasárnap
Labdarúgás: Búrány Zoltán tavaszra már százszázalékos formába lendülne
burany_zoltan02_gs

Pénteken nevelőegyesülete, a Tisza Volán SC karácsonyi ünnepségére volt hivatalos Búrány Zoltán, az NB I-ben szereplő Mezőkövesd-Zsóry labdarúgója. Szegedi látogatása alkalmával a SZEGEDma.hu rövid interjút készített a tehetséges védekező középpályással.

A játékos 2008 nyarán hagyta el a várost, az Edda zenekar híressé vált dalában foglaltakkal ellentétben éppen Miskolcra szerződött, az első osztályban vitézkedő DVTK csapatához. Később megfordult a Szolnoki MÁV-nál (így már ellenfélként visszatérve élhette át, amint a Tisza Volán hatalmas bravúrt végrehajtva

kiejtette

magasabban jegyzett új kenyéradóját a Magyar Kupából) és a Szombathelyi Haladásnál, az idei szezonban pedig már Mezőkövesden kergeti a labdát, aktuális csapata tizenhét fordulót követően a 12. helyen áll a 16 gárdát számláló élvonalban. A még mindig csak huszonnégy éves

Búrány Zoltán

öt év alatt 110 alkalommal lépett pályára az NB I-ben, a mértékadó transfermarkt.de 200 ezer euróra becsüli játékospiaci értékét. Pályafutása méltó példa lehet a szegedi utánpótlásban pallérozódó tehetségek előtt.

- Újoncként nem szerepelt rosszul a Mezőkövesd az ősszel. Véleménye szerint mennyire reális a csapat tabellán elfoglalt pozíciója?

- Elég nehezen indultunk, hiszen amikor elkezdtük a felkészülést, nem volt még teljes a keret. Ebből kifolyólag több idő kellett, hogy összeálljon a csapat, így a szezon elején sok pontot veszítettünk. Úgy gondolom, az utolsó három mérkőzésünkre nagyjából kialakult az, amit a szakmai stáb eltervezett. Azt hiszem, a Mezőkövesd abszolút nem kiesőjelölt csapat, hiába hangoztatták ezt többen is a szezonkezdetkor. Sok helyütt olvastam, hogy a tavalyi Egerhez hasonlítottak minket, de meglátásom szerint teljesen más körülmények és hozzáállás jellemeznek minket. Szerintem joggal bízhatunk a bennmaradásban.

- Mennyire elégedett a saját teljesítményével?

- Ami engem illet, el kell mondanom, hogy talán életem legrosszabb félszezonját tudom a hátam mögött, aminek legfőbb oka egy sajnálatos sérülés. Mint utólag kiderült, a bal combhajlítóm beszakadt, ezért hosszú pihenőre kényszerültem. Nagyon bízom benne, hogy a felkészülés, illetve a tavaszi fordulók alatt ennek már nem lesz nyoma, így képes leszek a maximumot kihozni magamból jövőre.

- Eddigi pályafutása során több csapatban is megfordult már, ezért talán testhezálló lehet a kérdés: mennyire jellemző, vagy tartható a mai futballban, hogy egy labdarúgó hosszú ideig egyetlen együttesnél szerepeljen?

- Mindig is irigyeltem azokat a játékosokat, akik egy klubnál hosszabb időt el tudtak tölteni, különösen akkor, hogyha otthon tehették mindezt. Nagyon jó lenne, ha Szegeden lenne egy NB I-es klubcsapat, de sajnos még messze vagyunk ettől. A gyakori klubváltásomról úgy gondolom, hogy számtalan tényező befolyásolja egy labdarúgó karrierútját. Az ember nyilván látja, hogy például az edzője mennyire számol vele, ebből kifolyólag valamelyest tud tervezni a jövőre vonatkozóan. Ugyanakkor a fociban nem könnyű előrelátni a dolgokat, és sok minden közrejátszik egy-egy csapatváltásban - esetleges szerződéshosszabbítások, egyéni motiváció, vezetőségi elképzelések, és kár tagadni, ennek az egésznek van egy anyagi vonzata is.

- Bár, mint mondta, nehéz előretervezni, elképzelhető-e mégis, hogy egyszer újra Szegeden futballozzon, akár karrierje végén?

- Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem játszottam még el a gondolattal. Persze, messze van ez még. Egyelőre nem tudok erre a kérdésre választ adni. Ígérgetni nem akarok felelőtlenül, de el kell ismernem, hogy szép dolog lenne, ha itthon fejezhetném be a labdarúgó pályafutásom, illetve tudnám segíteni az itt folyó munkát.

- Milyen érzésekkel tölti el, ha a Tisza Volán karácsonya kapcsán újra Szegedre látogathat?

- Nagyon jó érzések vannak ilyenkor bennem, ezért is fogadom el minden évben

Pali bácsi

(

Halkó Pál, a Tisza Volán SC szakosztályvezetője, ügyvezetője - a szerk.

) meghívását. Látva ezt a rengeteg gyermeket, óhatatlanul eszembe jut, hogy annak idején én magam is itt álltam a csapattársakkal, és együtt izgultunk, ki kapja majd a különböző kupákat, díjakat. Megnyugtató és boldog érzésekkel tölt el egy-egy ilyen látogatás idehaza.

- A legkisebb ma résztvevő korosztály tagjai 2007-ben születtek, mit tudna nekik és idősebb társaiknak tanácsolni a jövőre vonatkozóan, hogyan válhat belőlük is komoly futballista?

- Talán ilyen pici gyerekeknek nem is szabad még igazán komoly gondolatokat megfogalmazni, számukra egyelőre az a legfontosabb, hogy szeressék meg a labdarúgást, szeressék, amit csinálnak. Ne a számítógép előtt üljenek, hanem járjanak össze minél többször focizni, és alakuljon ki köztük egy egészséges csapatszellem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.