Sport

Sikerrel mutatkoztak be a sportágválasztón a szegedi barantások + FOTÓK

Sikerrel mutatkoztak be a sportágválasztón a szegedi barantások + FOTÓK

2013. október 17., csütörtök
Sikerrel mutatkoztak be a sportágválasztón a szegedi barantások + FOTÓK
baranta_005_ia

A közelmúltbeli III. Szegedi Nagy Sportágválasztón nagy sikerrel mutatkoztak be a hagyományos magyar harcművészet helyi képviselői.

"A baranta régen harcra, hadjáratra való felkészülést jelentett. Létezett a honfoglalás korában a Baranta Had, amely kiváló harcosokból állt, akik erkölcsileg és morálisan is kitűnőek voltak - ők őrizték a törvényeket és az igazságot. Mai értelemben a baranta hagyományos magyar harcművészet, melynek mozgásanyaga a magyar kultúrából, például néptánc, eszközös tánc, képi és írott források stb. merít" - mutatta be a szeptember közepi sportágválasztón a nem mindennapi tevékenységet

Kerezsi Réka

, a

Kézér Dávid

vezette, 2010 óta működő Szeged Baranta Csapat tagja. Réka egyébként "civilben" gyógyszerész hallgató a Szegedi Tudományegyetemen, s a barantát mint meghirdetett egyetemi kurzust vette fel még két és fél évvel ezelőtt. "Nagyon megtetszett, azóta is foglalkozom vele. Korábban is érdekelt hasonló tevékenység, úgy érzem, ebben megtaláltam önmagam" - közölte érdeklődésünkre.

baranta_001_ia

A kisstadionbeli nagyszabású rendezvényen igen népszerűnek számított baranta, különböző korosztályok ismerkedtek egyes elemeivel. Miközben odébb bőszen pattogott a karikás ostor, addig elől gyerekhad ragadta meg a gyakorlószablyákat, s esett egymásnak szinte azonnal. "Nagyon népszerű a szablyás vívás, és a különböző csatajelenetek gyakorlása. A gyerekek felkapják a műanyag csőből készült szablyát és csépelik egymást azonnal" - mesélte a leendő gyógyszerész hölgy, de gyorsan hozzá is tette: szerencsére nem szokott sérülés történni, hiszen a gyerekek is vigyáznak egymásra. "A bemutatók mindig balesetvédelmi oktatással kezdődnek egyébként is, nem kapják csak úgy a kezükbe a szablyát a lurkók" - emelte ki.

baranta_004_ia

Nem csak a baranta összetett harcművészet, de az arzenál is változatos. "Harcolunk több hagyományos fegyverrel: szablya, kard, lándzsa, karikás ostor, s persze van íjászat is. Ráadásul mindez történhet gyalogosan vagy lovon, a baranta e két szakágának megfelelően" - közölte Kerezsi Réka, megjegyezve, a lovas birkózás különösen látványos tud lenni. Természetesen a hagyományőrzés nem olcsó mulatság, s a baranta, mint hagyományos harcművészet sem az. "Ha akad eredeti fegyver, azokkal bemutatózunk, de általában csak imitációkkal, hiszen az eredeti eszközök nem olcsók" - mutatja be a fegyverzetet egy fokos, szablya, csatabárd trió alkotta gúla szomszédságában a bordó fegyverkabátba öltözött barantás lány: a műanyagcső-szablyák mellett fa botok imitálják a kardokat - e kettő a legnépszerűbb - ám a háttérből jövő ostorpattogás kétségtelenül valódi.

baranta_007_ia

Szemléletmód, nem hagyományőrzés

"A fegyverkabát sem teljesen eredeti" - mutatta a tépőzárat Réka, de hamar kiderül, nem is az a cél, hogy a felszerelés teljesen autentikus legyen. "A baranta nem hagyományőrzés, nem törekszünk arra, hogy minél élethűbb és minél 'korhűbb' eszközöket használjunk - barantázni lehet három bottal is. A fegyverkabát is több kor jegyeit viseli magán, nem is kell autentikusnak lennie. Nem a komoly történelmi ruházat vagy a lovagi páncél a lényeg" - hívta fel a figyelmet. "Igyekszünk mindenki, minél szélesebb csoport számára elérhetővé tenni a barantát, hogy minél többen megismerkedhessenek vele. A célunk az, hogy a hagyományokat, népszokásokat tovább éltessük, vagy éppen újjáélesszük és továbbadjuk, kiegészítve a saját tapasztalatainkkal. Ránk az evolucionista - más szóhasználatban keleti - szemléletmód a jellemző, ellentétben a hagyományőrzők partikuláris (nyugati) szemléletével. A hagyományőrzők általában kiragadnak egy adott korszakot a történelemből, úgy öltöznek, úgy harcolnak, ahogy az le van írva a történelemkönyvekben. A keleti gondolkodásmód ennél sokkal életszerűbb, hiszen a hagyományt élőként kezeli, ami folyamatosan változik, alakul. Ezt a nézetet valljuk mi is, ezért láthatnak nálunk műanyag csőből készült szablyát és tépőzárat a fegyverkabáton az érdeklődők" - fejtette ki. Ha valaki kedvet érez a baranta kipróbálása iránt, érdeklődhet a Szeged Baranta Csapat vezetőjénél,

Kézér Dávidnál

lehet a kezer.david@gmail.com e-mail címen vagy a 06-30/622-25-11-es telefonszámon. A szegedi barantásokról további információk

honlapjukon

is elérhetők. Zajlik utánpótlás toborzása is! Folyamatban van a gyermekcsapat szervezése is, várják az érdeklődő gyerekek jelentkezését 7 éves kortól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.