Sport

Kézilabda: már nem Sipterné az edző Vásárhelyen

Kézilabda: már nem Sipterné az edző Vásárhelyen

2013. szeptember 7., szombat
Kézilabda: már nem Sipterné az edző Vásárhelyen
Sipterné

Változás történt az NB II-es női kézilabda bajnokság előző idényében újoncként remekül helytálló Hódmezővásárhelyi LKC felnőtt csapatának edzői posztján. A klub honlapján mindössze egy három soros közlemény tudatja, hogy Sipter Lajosné helyett a jövőben Gaál Adrienn játékos-edzőként felel a csapat irányításáért és szakmai munkájáért, míg Sipter Lajosné eddigi áldozatos edzői munkáját az egyesület ezúton is megköszöni.

Természetesen szerettük volna megtudni az okokat, hiszen a közelmúltban még

Áncsán István

ügyvezető és

Sipter Lajosné

edző is arról számolt be a SZEGEDma.hu-nak, hogy rendben folyik a felkészülés a 2013/2014-es bajnoki évre. A HLKC ügyvezetője elzárkózott a részletesebb indoklástól, mindössze annyit árult el, hogy nem szubjektív, hanem objektív okai voltak a váltásnak. Megkeresésünkre Sipterné - érezhetően elég elkeseredett hangon - elmondta, hogy vele a klub vezetése néhány nappal ezelőtt közölte, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség vonatkozó előírása szerint "D" licenccel rendelkező edzőként nem irányíthat NB II-es felnőttcsapatot, sőt a klubvezetés szerint más funkcióban - például segédedzőként - sem ülhet le a csapat kispadjára. Megnéztük az MKSZ 2013/2014-es bajnoki évre vonatkozó versenykiírását, amelynek VII. pontja szabályozza a képesítési előírásokat. A leírtak szerint NB II-es felnőtt bajnokságban szereplő csapatot valóban csak "A", "B", vagy "C" licenccel rendelkező edző irányíthat, így minden idők egyik legjobb vásárhelyi női kézilabdázójának - akinek szenzációs passzaiért és látványos góljaiért százak zarándokoltak ki a nyolcvanas-kilencvenes években a Porcelán Sportcsarnokban megrendezett NB I-es meccsekre - esélye sem maradt arra, hogy fantasztikus tudásából valamit is átadhasson a maiaknak. Sipterné ugyanis nem szerezheti meg legalább a "C" licencet, hiszen ahhoz vagy testnevelő tanári végzettség és kézilabda szakirányú képesítés, vagy úgynevezett régi típusú kétéves tanfolyam elvégzése kellene. A harmadik megoldás egy kézilabda edzői OKJ-s képzés lehetne (ami indul is a napokban Szegeden), de Sipterné már nem 22 év alatti, így erre a képzésre nem jogosult. Részt vehetne egy felnőttképzési tanfolyamon, de fiatalon nem szerzett érettségi bizonyítványt, így erre a képzésre sincs esélye. Marad tehát az utánpótlás vagy az elfordulás a szeretett sportágtól. Sajnálatos, hogy a tapasztaltak szerint jelenleg ez utóbbira van nagyobb esély, így egy olyan embert veszíthet el a kézilabda, akinek az egykoron eltörött kisujjában is több van a játék szépségeiből, mint akik azt tanítanák neki.

Borsándi István

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.