Sport

Az MLSZ átveszi az UEFA modelljét a sportszerűség védelmében

Az MLSZ átveszi az UEFA modelljét a sportszerűség védelmében

2013. március 1., péntek
Az MLSZ átveszi az UEFA modelljét a sportszerűség védelmében

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) az OTP Bank Liga mérkőzésein az európai szövetség (UEFA) háromlépcsős gyakorlatát vezeti be a stadionokban időről-időre tapasztalható tömeges, ismétlődő sportszerűtlen megnyilvánulásokkal szemben.

Az MLSZ honlapjának pénteki beszámolója szerint az UEFA irányelvének alkalmazása március 31-én indul, addig pedig a szövetség eljuttatja a klubok számára a pontos és részletes intézkedési tervet. "Áprilistól kezdődően, amennyiben a bajnoki mérkőzések lebonyolításáért felelős személyek sportszerűtlen szurkolói magatartást tapasztalnak, a játékvezetők első lépcsőben megszakítják a mérkőzést, majd - amennyiben a sportszerűtlen viselkedés folytatódik -, felfüggesztik, végül beszüntetik a játékot" - olvasható az MLSZ állásfoglalásában, amelyből kiderül, a beszüntetett mérkőzések ügyében a fegyelmi bizottság hoz döntést. A kiszabható szankció súlyos esetben - különösen tömeges és ismétlődő sportszerűtlen megnyilvánulások esetén - a mérkőzés 3-0-ás elveszítéséig vagy akár pontlevonásig terjedhet. Az MLSZ ugyanakkor leszögezte, a fegyelmi bizottság a március végéig tartó türelmi időszak lejárta előtt is szigorúbban ítéli meg a nézőtéri sportszerűtlenségeket, azaz az érintett klubok az eddigieknél "lényegesen súlyosabb" büntetésre számíthatnak. Hogy pontosan mi tartozik az üldözendő kategóriába, az MLSZ úgy fogalmazott: lényegében mindegy, hogy "az ellenfél játékosaira, a játékvezetőre vagy egy bizonyos társadalmi, politikai csoportra vonatkozik, az ilyen megnyilvánulások semmilyen formája nem illeszkedik a sportszerűség fogalmába". Az MLSZ kiemelte, az alapvető sportemberi tisztelet a stadionba látogató minden embert minden esetben megillet. "A klubfanatizmus, a lelkes drukkolás továbbra is szívesen látott összetevője a mérkőzéseknek, mint ahogy a szurkolók által fontosnak tartott, a sportszerűséggel összeegyeztethető jelképek használatát sem gátolja meg az MLSZ" - hangsúlyozta a szövetség, amely intézkedésével a gyűlöletet, a verbális erőszakot, a gyalázkodó rigmusokat, a mások provokálására, megsértésére alkalmas jelképek használatát akarja száműzni a stadionokból. Az MLSZ szerint sokan azért nem járnak bajnoki meccsekre, mert riasztja őket az ott tapasztalt sportszerűtlenség, gyűlölethullám, ezért a szövetség "eltökélt abban, hogy - a klubokkal közösen - olyan hangulatot teremtsen a magyar stadionokban, amely egy kisgyermek és édesanyja számára sem riasztó, de ahol a legszenvedélyesebb szurkoló is kimutathatja klubja iránti rajongását". A gyűlöletkeltő viselkedéssel szembeni szigorúbb és határozottabb fellépésről múlt hét csütörtöki ülésén határozott az MLSZ elnöksége.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.