Sport

Idén 30 milliárd megy a focira – afrikai országok többet költenek?

Idén 30 milliárd megy a focira – afrikai országok többet költenek?

2013. január 11., péntek
Idén 30 milliárd megy a focira – afrikai országok többet költenek?

Az mfor.hu összeadta a kormányzat labdarúgással kapcsolatos összes kiadását 2013-ban, ami így mintegy 29 milliárd forint. A MLSZ Csongrád megyei igazgatója szerint ez a költségvetési hibahatár alatti összeg, és afrikai országok költenek lényegesen többet a sportágra.

Idén 1,71 milliárd forintot szán a kormány az MLSZ utánpótlás-neveléssel összefüggő feladatainak támogatására, emellett jelentős összeg jut még a debreceni stadion rekonstrukciójára is – írja az

mfor.hu

. A teljes 12,5 milliárd forintos projektköltségből idén összesen 9,187 milliárd forint van elkülönítve a költségvetésből. Mindez

Balog Zoltán

, emberi erőforrások miniszterének a parlament honlapján megjelent írásbeli válaszából derül ki.

Oláh József

országgyűlési képviselő érdeklődött az összegről, amivel az Orbán-kormány az idei évben támogatja a labdarúgást, illetve amit arra és stadionokra fordított fejlesztésekre költ.

Épül egy 65 ezer férőhelyes nemzeti stadion

Balog Zoltán

a fentebb már említett két összeg mellett megemlítette a Stadionbiztonsági Projektet is, melynek keretében az MLSZ versenyrendszerében szervezett mérkőzéseknek helyt adó sportlétesítmények műszaki, infrastrukturális és biztonságtechnikai fejlesztése zajlik. Erre a célra a kormány idén 864 millió forintot szán, melyből a miniszter szerint az NB II-es stadionok biztonságtechnikai fejlesztése valósul meg. Emellett jelentős tételt jelenthet még a budapesti Istvánmező rekonstrukciós programja, melynek keretén belül egy új, 65 ezer férőhelyes, az UEFA minősítési rendszerében legmagasabb kategóriájú stadion és a hozzá tartozó parkok épülnek, illetve a mostani Puskás Ferenc Stadion felújítása történik majd meg. Balog Zoltán válasza szerint az ehhez szükséges összeg a Nemzeti Sportközpontok rendelkezésére áll, bár a válaszában nem nevesít összeget. A 2013. évi végleges költségvetésből viszont kiderül, hogy az intézmény beruházásokra idén 4,82 milliárd forintot költhet. 2012-ben egyébként ennek csupán a harmada állt rendelkezésre. A portál szerint ha összeadjuk a sporttevékenységekkel összefüggésben álló kiadásokat, akkor ez összesen 29,1 milliárd forint, ami a 2012. évinél közel 13 milliárddal magasabb összeg.

Minden magyar emberre 3500 forint „focipénz” jut

„Jellemző, hogy az országban mindent és mindig kritizálnak, így van ez a labdarúgásra költött pénzzel is. A jogos észrevételeket meg kell fontolni, de amely kritika mögött elfogultság és mögöttes érdek húzódik, azt a helyén is kell kezelni. Ma Magyarországon a költségvetési hibahatár alatti összeget fordít a kormány a labdarúgásra. Ha ehhez az összeghez a szponzori pénzeket is hozzáadjuk, akkor hozzávetőlegesen évi 35 milliárd forint folyik be a sportágba, minden magyar emberre tehát évi 3500 forint jut. Meg lehetne tenni, hogy ezt szétosztjuk az emberek között, de ettől nem lesz gazdagabb az ország, viszont ma 150 ezer igazol labdarúgó sportol focipályákon, óvja egészségét, és nagyobb részben utánpótláskorú. E mellett mintegy 500 ezer ember kötődik a sportághoz, jár el baráti társaságokkal focizni, vagy szurkol a gyermekének a lelátón. És az, hogy tucatjával épülnek új pályák az országban, hasznosabb dolog a sport, a gyerekek mentális, fizikai egészségének tekintetében, az egész társadalom vonatkozásában, mintha ezt a pénzt szétosztaná a kormány” – nyilatkozta portálunk

Nógrádi Tibor

. Az MLSZ Csongrád megyei területi igazgatója kiemelte, hogy nálunk kissé szegényebb, afrikai országok költenek nagyságrendekkel többet a labdarúgásra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.