Sport

Olimpia: Risztov Éva olimpiai bajnok! (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Olimpia: Risztov Éva olimpiai bajnok! (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2012. augusztus 9., csütörtök
Olimpia: Risztov Éva olimpiai bajnok! (FRISSÍTVE) + FOTÓK

A hódmezővásárhelyi születésű debreceni hosszútávúszó Risztov Éva megnyerte a XXX. nyári olimpiai játékok 10 km-es hosszútávúszását, ezzel megszerezve a 8. magyar aranyérmet Londonban!

A Debreceni Sportcentrum három hét múlva 27. születésnapját ünneplő, hódmezővásárhelyi származású versenyzője a 25-ös rajtszámmal vágott neki a 25 maratonúszót felvonultató viadalnak a Hyde Park Serpentine nevű taván kijelölt, 1,6 km-es, nagyjából ovális pályán.

Risztov

- aki a múlt héten, medencében 800 méteren a 13., 400-on a 16., a 4x100-as gyorsváltóval pedig a 15. helyen végzett - nagyszerűen kezdett, rögtön az élbolyban helyezkedett el, s olykor valóságos közelharcot vívott a minél jobb pozícióért a legfőbb riválisokkal, így a kétszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes brit

Keri-Anne Payne-nel

, az Eb-aranyérmes olasz

Martina Grimaldival

és a németek négy évvel ezelőtti pekingi negyedik helyezettjével,

Angela Maurerrel

. Risztov állta a sarat derekasan, az első ellenőrzési pontnál már vezetett, a táv egyharmadánál harmadik volt, 5 kilométernél megint elsőként tempózott, s éllovasként fordult 6.7 kilométer megtételét követően is.

A hajrá izgalmait fokozandó Risztov, aki három hét múlva lesz 27 éves, kissé meglépett a többiektől, s bő testhossznyi előnyre tett szert másfél órányi úszás után. Az utolsó kört is a magyar lány vezette fel, egy ötös boly tagjaként. Egy kilométerrel a cél előtt robbantott, növelte az előnyét, s bár a célegyenesben az amerikai Haley Anderson már-már beérte, Risztov újítani tudott, s - mindössze négy tizedmásodperccel megelőzve tengerentúli riválisát - elsőként érte el a falat. Risztov 1 óra 57 perc 38,2 másodperces időeredménye közel 4 és fél perccel jobb, mint amit az idei székesfehérvári hosszútávúszó uszodai országos bajnokságon úszott győztes ideje. A 8. magyar londoni olimpiai bajnok, aki már pénteken utazik is haza, egy a verseny után adott rádióinterjúban elmondta, köszöni minden segítőjének és Debrecen városának, hogy befogadták. Hozzátette, óriási meglepetésére édesanyja is a helyszínen tekintette meg úszását a Hyde Parkban. "Tegnap érkezett meg teljesen titokban és számomra váratlanul, a debreceni polgármester, Kósa Lajos vezette csapat tagjaként, nagyon örültem betoppanásuknak. Igazság szerint már nagyon untam az ittlétet, haza akartam menni, úgyhogy a jövetelük valósággal felvillanyozott" - mesélte az MTI-nek Risztov Éva, aki több évi visszavonultság után jó három és fél esztendeje kezdte újra az úszást, méghozzá hosszú távon, bár később a medencés versenyúszáshoz is visszatért, s a brit fővárosban duplázott: előbb az 50-es uszodában próbált szerencsét, vagy gyűjtött inkább muníciót a mostani maratonihoz, hogy aztán parádés teljesítménnyel örvendeztesse meg a magyar tábort, az érte a helyszínen és odahaza szurkolókat egyaránt. "Nem úgy ébredtem, hogy győzni fogok, csak azt tudtam, hogy nagyon odateszem majd magam. Tavaly, a sanghaji világbajnokságon, amikor kizártak, érmet vettek el tőlem, én pedig szerettem volna itt bebizonyítani, hogy jogtalanul bántak el velem. Nagyon jó erőben éreztem magam, s hamar az élre mentem, hogy elkerüljem a lábvizezést, a könyökléseket, a bolyozást, és csak magamra ügyeljek. Végig tudtam, hogy áll a mezőny, s a cél előtt is láttam, hogy jön az amerikai lány, de végig kordában tartottam az erőmet, akadt még tartalék, hogy első legyek" - mondta. Risztov kitért rá, hogy az utóbbi három évben minden mást háttérbe szorított, minden az úszás mögé került a sorban, és roppant hálás mindazoknak, akik segítették, hogy ekkora eredményt érhessen el, mint amilyen az olimpiai győzelem. "Köszönöm a debrecenieknek, hogy három éve hittek bennem, hogy befogadtak, a városvezetésnek, élén a polgármester úrral, hogy végig kitartottak mellettem, s mögöttem álltak. Köszönöm a megterhelő edzéseket Széles Sándornak és edzői teamjének, de Gyurta Daniéknak is, akikkel együtt készülhettem. Dani a mai rajtom előtt csak annyit mondott: 'nyomjad!'. Megfogadtam a tanácsát."

Nyíltvízi úszás, női 10 km

Olimpiai bajnok: RISZTOV ÉVA 1:57:38.2 óra 2. Haley Anderson (Egyesült Államok) 1:57:38.6 3. Martina Grimaldi (Olaszország) 1:57:41.8

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.