Sport

Olimpia: Pars Krisztián olimpiai bajnok! (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Olimpia: Pars Krisztián olimpiai bajnok! (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2012. augusztus 5., vasárnap
Olimpia: Pars Krisztián olimpiai bajnok! (FRISSÍTVE) + FOTÓK

A kalapácsvető Pars Krisztián aranyérmet nyert vasárnap a londoni olimpián. A magyar atléta a döntőben egyedüliként dobott 80 méter fölött.

Az idén Európa-bajnok, tavaly világbajnoki ezüstérmes szombathelyi dobó számított a döntő esélyesének. Idei tíz versenyéből kilencet megnyert, s ebben az évben csupán az a fehérorosz

Ivan Tyihon

dobott nála nagyobbat, akit 2004-es és 2005-ös doppingmintáinak újraellenőrzése miatt visszaléptettek a selejtező előtt. A fináléba került kalapácsvetők közül a 82,28 méteres idei legjobbal rendelkező Parson kívül csak az orosz

Kirill Ikonnyikov

tudott a szezonban 80 méter fölé kerülni (80,71 m). A selejtezőben nyújtott teljesítmény és a korábbi eredmények alapján azonban nem Ikonnyikov, hanem a címvédő szlovén

Primoz Kozmus

és az athéni olimpiai bajnok japán

Murofusi Kodzsi

ígérkezett - a döntőbe a legjobb dobással (79,37 m) bejutott -

Pars

legnagyobb ellenfelének. Mindketten csak néhány versenyen indultak idén, így nem derülhetett ki, milyen formában vannak, a selejtezőben azonban biztosan dobták túl a 78 méteres szintet. Az ezúttal is teltházas Olimpiai Stadionban a 30 éves Pars 79,14 méterrel mutatkozott be, ezzel az első sorozat után az élen állt. Kozmus volt a második (78,97 m), Murofusi kilépett.

Második dobásánál alaposan megváratták a magyar kalapácsvetőt, mivel előtte Kozmus a hálóba vágta a szert, s a pályabírók sokáig tanakodtak, mennyire sérült meg a ketrec. Pars már levetkőzött, majd visszaöltözött. A közjáték miatt húsz percig állt a verseny, ez megzavarhatta a szombathelyi dobót, 78,33-mal folytatta. Utána a magyar felmenőkkel is rendelkező Murofusi 78,16-tal a harmadik helyre jött fel. Parsnak harmadszorra sikerült túldobnia a 80 méteres vonalat, 80,59 méterre repítette a 7,26 kg-os kalapácsot. Kozmus rontott, a 37 éves Murofusi 78,71-re javított. A verseny felénél az utolsó négy búcsúzott, a legjobb nyolc pedig a helyezési számával fordított sorrendben következett, azaz Pars lett az utolsó dobó. A negyedik körben üldözői nem tudtak közelebb kerülni hozzá, a 32 éves Kozmus megint megrongálta a dobóketrecet. Pars pedig 79,70-nel következett. Nem változott a sorrend az ötödik fordulóban sem, Kozmus 79,36-tal megerősítette második helyét. A magyar nehézatléta 79,28-at dobott. Az utolsó sorozatban aztán már nem tudott Pars két nagy riválisa javítani, így ő már olimpiai bajnokként léphetett a dobókörbe, s 78,88-cal búcsúzott a 80 ezres közönségtől. Pars a magyar atlétika tizedik aranyérmét szerezte, ebből az ötödiket kalapácsvetésben. A szám sikersorozata éppen Londonban kezdődött az 1948-as játékokon, amikor Németh Imre diadalmaskodott. A mostanit megelőző aranyérmet pedig 1996-ban szerezte Kiss Balázs. "Nagyon boldog vagyok, egyelőre nehéz felfogni, ami történt" - nyilatkozta a versenyét követően Pars Krisztián. "Szeretném megköszönni mindenkinek otthon a szurkolást, köszönöm anyukámnak, apukámnak és a barátnőmnek, aki a nehéz pillanatokban is velem volt. Németh Pálnak, volt nevelőedzőmnek és mesteremnek is sokat köszönhetek, sajnálom hogy nem élte meg ezt az eredményt. Ugyanakkor a fia, Németh Zsolt mellettem van és sokat segít. Fantasztikus volt ebben a stadionban versenyezni. Egy kicsit bennem van, hogy nem dobtam igazán úgy, ahogy szerettem volna. A többiek eredménye nem úgy alakult, ahogyan azt vártuk, kicsi hiányérzet is maradt bennem, hogy nem vittek előre ebben a versenyben. Mindig meg kell érezni egy győzelmet, ez megvolt az Európa-bajnokságon. Most úgy tudtam odaállni, hogy nem kapkodok. Nagyon jó volt, hogy 79 méter fölött kezdtem." "Krisztián nagyon megérdemelte ezt a győzelmet, évek óta bizonyítja, hogy ennek a kalapácsvető mezőnynek az elején a helye" - értékelt Dornbach Ildikó, a sportági szövetség szakmai igazgatója. "Elképesztő fegyelemmel dolgozott ebben az évben. Soha olyan lelkiismeretesen nem csinálta végig a regenerációt és nem figyelt úgy oda magára, mint idén. A mai versenyen, amikor mások megremegtek, ő oda tudta tenni magát. Végig vezetett, kétséget nem hagyott afelől, hogy ő a legjobb."

Férfi kalapácsvetés:

Olimpiai bajnok: PARS KRISZTIÁN 80,59 m 2. Primoz Kozmus (Szlovénia) 79,36 3. Murofusi Kodzsi (Japán) 78,71

A magyar kalapácsvetés sikersorozata

Londonban, az 1948-as ötkarikás játékokon kezdődött a magyar kalapácsvetés sikersorozata, amelynek újabb állomását Pars Krisztiánnak a szintén az angol fővárosban szerzett olimpiai aranyérme jelenti. A 64 évvel ezelőtti játékokon Németh Imre bizonyult a legjobbnak. A következő, 1952-ben rendezett olimpián Csermák József világcsúccsal diadalmaskodott, ő dobott a világon elsőként 60 méter felett (60,34 m). Mindmáig Csermák a szám legfiatalabb olimpiai aranyérmese, Helsinkiben 20 évesen és 161 naposan aratta sikerét. A finn fővárosban Németh a harmadik helyet érdemelte ki. Melbourne-ben, 1956-ban Csermák ötödikként zárt. Az 1960-as játékoktól kezdődően Zsivótzky Gyula gondoskodott az éremről. Rómában és négy évvel később, Tokióban második lett, majd 1968-ban, Mexikóvárosban már nem talált legyőzőre. Ekkor a dobogó harmadik fokára is magyar atléta, Lovász Lázár állhatott fel, az ötödik helyen pedig Eckschmiedt Sándor végzett. A következő medálra viszont 28 évet kellett várni - közben Gécsek Tibor 1988-ban, Szöulban a hatodik, 1992-ben, Barcelonában pedig negyedik lett. A szentgotthárdi atléta volt az első magyar kalapácsvető, aki 80 méter fölé került. Az 1996-os atlantai olimpián Kiss Balázs 81,24 méterrel végzett az első helyen. A sorozat 2004-ben és 2008-ban is folytatódhatott volna, ám Athénban az emlékezetes doppingbotrány során Annus Adriánt megfosztották az aranyéremtől. Pekingben Pars Krisztián eredetileg negyedikként zárt, de átmenetileg ezüstérmesnek tekinthette magát, mivel a második és harmadik fehérorosz versenyzőt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) doppingolás miatt kizárta és eltiltotta. Egy év múlva a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ezt a döntést megsemmisítette.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.