Sport

Kajak-kenu: hétvégén a nők is lapátot ragadnak

Kajak-kenu: hétvégén a nők is lapátot ragadnak

2012. május 17., csütörtök
Kajak-kenu: hétvégén a nők is lapátot ragadnak

Hétvégén kezdődik a kajakos hölgyek első olimpiai kvalifikációs viadala. Pénteken délelőtt a K-1 500 méter küzdelmeiben olimpiai és világbajnokok egész sora száll vízre, és ezen a hétvégén akár már a Londonba utazó női csapathajó összetétele is kiderülhet.

Az idénynyitón már túl jutottunk, hiszen két héttel ezelőtt Szegeden, a Maty-éri síkvízen a férfiak számára már megrendezték a poznani pótkvalifikációs viadalra a válogatót. Most péntektől azonban a „vízi-galaktikusok” következnek: lapátot ragadnak ugyanis a londoni indulásért küzdő női versenyzőink.

Storcz Botond

szövetségi kapitány akár

José Mourinho

cipőjében is érezheti magát, hiszen a magyar csapat a világ legjobbjait tudhatja soraiban, olimpiai érmesek és világbajnokok egész sora áll készenlétben, hogy ezen a hétvégén megküzdjön a négy olimpiai versenyszám (K-1, K-2, K-4 500 m, K-1 200 m) helyeiért. Ami biztos, pénteken K-1 500 méteren már tisztulhat a kép, hiszen a döntőben első két helyen záró kajakos továbbléphet a jövő hétvégi duisburgi világkupára, amely a második válogató lesz ebben a versenyszámban. Az izgalom, a feszültség óriási, és persze a bizonytalanság is, hiszen – mivel ezúttal K-1 és K-2 500 méteren nincs duplázási lehetőség – az egyes győzelem nagyban befolyásolhatja majd a párosok további összetételét. "Azt hiszem, elsődlegesen most mindenki fejében az egyessel kapcsolatos gondolatok pörögnek, ami természetes, a további lépéseket ugyanis annak tudatában lehet megtenni, ha eldől, ebben a számban ki indulhat Londonban" – mondta

Kovács Katalin

. "Én személy szerint hatalmas csatára számítok, senkit sem szabad leírni ebben a versenyben, és bízom benne, hogy a tavaszi sérülésem ellenére is képes leszek kimagasló produkcióra." A szülés után visszatérő, a hazai mezőnyben először bemutatkozó

Janics Natasa

, az EDF Démász Szegedi VE kajakosa is ebben reménykedik. Ő rendkívül hosszú alapozási időszakot tudhat a háta mögött, a szakértők szerint remek formában van, és habitusát ismerve szinte biztos, hogy minden idegszálával megfeszül majd az első helyért. "A világ legjobb kajakosai küzdenek majd, kőkemény csata lesz, de én úgy érzem, készen állok erre a versenyre" – magyarázta

Janics Natasa

, aki szombaton párosban természetesen Kovács Katalinnal egy hajóban ülve veszi fel a kesztyűt a többiekkel.

Benedek Dalma

célja, hogy a legjobb két versenyző között zárjon, mert ha Duisburgban el is bukná az egyes indulás jogát, egyéniben szerzett második helyével biztosan olimpiai csapattag lehetne. "Én már annak nagyon örülök, hogy végre tökéletes felkészülést tudhatok magam mögött, szinte egy napot se kellett kihagynom sérülés vagy betegség miatt" – mesélte Benedek, aki párosban

Csipes Tamarával

indul. "Az egyessel kapcsolatban csak arra vágyom, hogy mindent, sőt még annál is többet kiadjak magamból. Ha így sem vagyok a legjobb négybe, megemelem a kalapom a többiek előtt, bár nagyon fájna, ha ezúttal sem jönne össze az olimpia." Tavaly az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is

Kozák Danuta

indult ebben a számban, és a hírek szerint most is az egyik legnagyobb esélyesként kell emlegetni őt. "Nem szívesen foglalkozom az esélyekkel, sem azzal, hogy mások mire képesek. Én csak azt kívánom, hogy az adott pillanatban tökéletes legyen minden, és akkor nem lesz baj" – tette hozzá Kozák, aki nem felejtette el megjegyezni, öröme akkor lenne teljes, ha a végelszámolásnál párja, Szabó Gabriella is ott lenne magyar küldöttségben. És hogy miként néz ki a női válogató? Íme a hölgyekre vonatkozó „kisokos”, amelyből mindenki tájékozódhat a további lépésekről:

Női kajak szakág:

Alapelvek:

Az NK-1 500 méteres versenyző nem indulhat NK-2 500 méteren, egyébként lehetséges a duplázás az olimpián. Triplázás csak olyan előre nem látható vis major esetében lehetséges, amikor veszélybe kerül, hogy a magyar csapat mind a négy olimpiai számban ütőképes egységgel állhasson rajthoz az olimpiai játékokon, és az csak így biztosítható. A három számban történő indulásról egyedi kapitányi döntés szükséges. (Itt kell megjegyezni, hogy három indulás esetén az illető versenyzőnek az olimpia mind a hat napján indulnia kell valamilyen futamban.)

NK-1 500 méter

Május 18-20-án lesz az első olimpiai válogató, ahonnan az első két egység kiutazik a május 25. és 27. közötti duisburgi világkupára. A két verseny eredménye alapján eldől az olimpiai csapatba kerülés. Amennyiben különböző a nyertes, akkor szétlövés dönt.

K-2 500 méter

Az első válogató május 18-20-án lesz. Abban az esetben, ha olyan egység nyeri, amelyiknek nem tagja az NK-1 500 méteres olimpiai csapattag, akkor ez a páros vezet 1-0-ra a válogató sorozatban. Ellenkező esetben sem a válogató nyertese, sem a mögötte célba érő egységek nem szereznek győzelmet. Június 15-17. között lesz a második válogató. Amennyiben az első válogatón nem volt győztes egység, úgy ezen a válogatón nyertes páros kerül az olimpiai csapatba. Ha első alkalommal volt valódi győztes, akkor vagy itt begyűjti a második győzelmét, vagy más nyer, akkor később szétlövés dönt.

K-4 500 méter

Az első, május 18-20. közötti és a második, június 15-17. közötti olimpiai válogató egyes, illetve páros versenyszámaiban nyújtott teljesítmény alapján a kapitány állítja össze a négyes névsorát. Abban az esetben, ha már az első válogatón kirajzolódik a keret, akkor akár már májusban jelölhet négyest a kapitány.

K-1 200 méter

Május 18-20-án lesz az első, míg június 15-17-én a második válogató. Ha senki sem szerez két győzelmet, akkor szétlövés dönt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.