Sport

Ökölvívás: minden éremből kettő a megyei lányoknak

Ökölvívás: minden éremből kettő a megyei lányoknak

2011. november 28., hétfő
Ökölvívás: minden éremből kettő a megyei lányoknak

Vasárnapra maradtak az elit kategória döntői a III. Junior és XV. Elit Női Országos Ökölvívó Bajnokság Hódmezővásárhelyen megrendezett négynapos versenysorozatán. A hét utolsó napja egyaránt hozott örömet és csalódottságot a döntőbe jutott megyei érdekeltségű ökölvívó hölgyek számára.

48 kg:

Remek mérkőzést vívott az ifjúsági VB bronzéremes Váry és a felnőtt EB-n kétszer is ötödikként végzett Böde. Mindkét lány beleadott apait-anyait, óriási adok-kapok után végül utóbbi némi meglepetésre egyhangú pontozással nyerte első magyar bajnoki címét, pedig lehetett volna akár fordított is a pontozás.

Magyar bajnok: Böde Anita (Edőcs István BC)

2. helyezett : Váry Lili (Vecsés) 3. helyezettek:

Taró Tekla (Hódmezővásárhely)

és Barankai Virginia (Várpalota)

51 kg (olimpiai súlycsoport):

A 2010-es bajnok Mizsei Vivien távollétében az előzetes esélyeknek megfelelően Ancsin és Beri vívta a döntőt. Az első menetben nehezen találták meg a megfelelő ütőtávolságot a lányok, a folytatásban Ancsin valamivel pontosabban ütött, ami - 4-1-es megosztott pontozással - elég volt a bajnoki címhez.

Magyar bajnok: Ancsin Katalin (Központi Sportiskola)

2. helyezett : Beri Krisztina (Debrecen) 3. helyezettek: Varga Izabella (Tápiómente) és Kalderás Erika (Szolnok)

54 kg:

A kétszeres magyar bajnok és EB helyezett rutinosabb Némedi ellen a trónkövetelő, Vennes túl távolról próbált indítani, talán tartott is ellenfelétől, így ritkán talált. Az ellenfelénél alacsonyabb, igen kellemetlen stílusú Némedi beugrásokkal operált, így többet is talált ellenfelénél és egyhangú pontozással győzött.

Magyar bajnok: Némedi Csilla (Sopron)

2. helyezett : Vennes Dzsenifer (Vecsés) 3. helyezettek:

Kecskeméti Imola (Hódmezővásárhely)

és Demeter Zsuzsa ((Harangi Imre SE)

57 kg:

Megélénkült a csarnok, az első hazai érdekeltségű döntő következiett. A piros sarokban Csáki Éva (Hódmezővásárhely), a kékben Rácz Leila (MTK) készülődött. A fizikailag erősebbnek tűnő, ráadásul ellenfelénél tíz centiméterrel magasabb fővárosi lány ellen fantasztikus szívvel küzdött a rutinosabb Csáki, aki a menet végén megsorozta ellenfelét és ezzel nyerte is az első menetet. A második menetben megszólalt a hazai szurkolótábor, érezték, hogy van keresnivalója kedvencüknek. Csáki üzte-hajtotta ellenfelét és egyszer alaposan el is kapta a kétszeres bajnokot. Szerintünk ez a menet is Éváé. A harmadik menetre nagy lendülettel jött ki Rácz. Érezhette, hogy az első két menet valószínűleg nem az övé volt. Csáki testütésekkel próbálta puhítani az MTK-s öklözőt. Ezt a menetet bármelyiküknek adhatták a pontozók. Hogyan bírja a negyedik menetet Csáki? Ez a kérdés a záró negyed előtt. A vásárhelyi lány - Kerekes János tanítványa - remek jobb csapottal kezdett, ami óvatosságra intette ellenfelét. Csáki óriási szívvel küzdött, ismét többször megsorozta Ráczot. Feszült várakozás volt az eredményhírdetés előtt. Végül a pontozók 3-2-es megosztott pontozással Ráczot hozták ki győztesnek. Hatalmas fütty kísérte a döntést, sőt még az eredményhírdetésnél is többen egy bizonyos téli ruhadarabot emlegettek. Szerintünk is Csáki nyert, kérdés, hogy mit láthatott az a három pontozó, aki Ráczot látta jobbnak?

Magyar bajnok: Rácz Leila (MTK)

2. helyezett :

Csáki Éva (Hódmezővásárhely)

3. helyezettek: Erdei Nikolett (Pécs) és Kovács Klára (Nyíregyháza) Csáki Éva:

" Szerettem volna magyar bajnoki címmel búcsúzni, hiszen befejezem sportolói pályafutásomat. Ez volt az ötödik magyar bajnoki döntőm, de 2000, 2001, 2002 és 2006 után ezúttal sem sikerült nyernem. Mindent megtettem a sikerért, úgy érzem, hogy jobb is voltam ellenfelemnél, de a pontozók közül hárman másképp látták. Nagyon csalódott vagyok, hiszen korábban volt olyan döntőm, amelyiken nagynevű ellenfelemet azért hírdették ki győztesnek, hogy bajnoki címmel búcsúzzon az ökölvívástól. Velem nem kellett volna gesztust gyakorolni, én legyőztem Rácz Leilát".

60 kg (olimpiai súlycsoport):

A súlycsoport abszolút esélyesének számító Szabó Beáta egyértelműen jobb volt, így nem meglepetés, hogy a pontozóknál is egyhangú pontozással nyert András Nikoletta ellen.

Magyar bajnok: Szabó Beáta (University Box Club)

2. helyezett : András Nikoletta (Tatabánya) 3. helyezettek: Benke Sára (Hranek Box Club) és Jova Alíz (Elek)

64 kg:

Sima döntő. Az MTK-s Papp tecnikásabb, érettebb ökölvívó, mint a soproni Dobos, aki igen tisztességesen odaállt, de ez csak arra volt elég, hogy végig menjen a találkozó, amely egyhangú pontozással zárult.

Magyar bajnok: Papp Nikolett (MTK)

2. helyezett : Dodos Zsuzsanna (Sopron) 3. helyezettek: Kozma Anita ( Kiskunhalas) és Csejtei Csilla (Szombathely)

69 kg:

A második megyei érdekeltségű döntő. A szegedi Nagy Bianka talán a mezőny legszebben bokszoló öklözője, remek egyenesekkel tartotta távol a trónkövetelő egri ellenfelét. A második negyedben még nagyobb volt Bianka fölénye, aki sorozatban ütötte a tiszta találatokat. A folytatásban a junior Eb aranyérmes, magyar bajnok tisza-parti lány remekül használta ki magassági fölényét és hosszabb karjaival esélyt sem adott Oláhnak a közel kerüléshez. Egyértelmű volt Gál László tanítványának győzelme, amelyet a bírók is 5-0-ás pontozással erősítettek meg.

Magyar bajnok: Nagy Bianka (Szeged Box Klub)

2. helyezett : Oláh Eszter (Eger) 3. helyezettek: Süvöltős Renáta ((Harangi Imre SE) és Kozma Beáta (Kiskunhalas) Nagy Bianka:

"Úgy érzem, hogy megérdemelten nyertem. Az elején kicsit idegesebb voltam a kelleténél, de a második menettől felodódott a görcsösségem és ez jót tett a bunyómnak is. Most néhány hét pihenő következik, majd elkezdem a felkészülést a világbajnokságra, hiszen szeretnék kijutni a várhatóan 2012. áprilisában, Kínában rendezendő világeseményre."

75 kg (olimpiai súlycsoport):

A nap döntője következett, hiszen a legjobb magyar női ökölvívónak tartott Kovács Mária a debreceni Nagy Tímeával mérkőzött. Kovács egyelőre még a Pécsi VSK színeiben versenyez, de Szegeden él és felkészülését a szegedi klub edzője, Gál László irányítja. Nagy Tímea eddig igyekezett elkerülni Kovács súlycsoportját, így 69 és 81 kg-ban is nyert már magyar bajnokságot, de az olimpiai súlycsoport miatt most összejött a várva-várt derby. Az első két negyedben még jól tartotta magát Nagy, de a mérkőzés második felében jelentős fölénybe került Kovács, akit debreceni ellenfele többször csak fogással tudott akadályozni. Végül Kovács bizonyította, hogy nem véletlenül tartja Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke is a legnagyobb magyar női ökölvívó olimpiai reménységnek, hiszen egyhangú pontozással nyert és 11-dik magyar bajnoki címét ünnepelhette.

Magyar bajnok: Kovács Mária (Pécs)

2. helyezett : Nagy Tímea (Debrecen) 3. helyezettek: Török Nikolett (Fitt Box) és Horváth Barbara (Szombathely)

81 kg:

A harmadik megyei érdekeltségű döntő sajnos nem hozott sikert. A szegedi Angeli Cserne tisztességgel küzdött ugyan, de szolnoki ellenfel jobb volt és egyhangú pontozással nyert.

Magyar bajnok: Monostori Klaudia (Szolnok)

2. helyezett : Angeli Cserne (Szeged Box Club) 3. helyezett : Kecskés Dominika (HTS)

+81 kg:

Az utolsó megyei érdelkeltségű döntőben a vásárhelyi Angyal Afrodité elsöprő lendülettel kezdte a döntőt és ez a taktika bevállt, hiszen ellenfel, az egri Ipacs már az első menetben feladta a számára kilátástalannak tűnő küzdelmet.

Magyar bajnok: Angyal Afrodité (Hódmezővásárhely)

2. helyezett : Ipacs Patrícia (Eger) 3. helyezett : Orbán Adrienn (Juta BC) Összességében 36 egyesület 92 női bokszolója állt rajthoz és 52 mérkőzésen dőlt el a helyezések sorsa. A megyei eredményeket értékelve elismerés illeti a szegedi és vásárhelyi lányokat és felkészítőiket, hiszen a felnőtteknél két-két arany-, ezüst- és bronzérem, a junioroknál két ezüst- és két bronzérem a Csongrád megyei versenyzők OB mérlege, ráadásul a felnőtteknél a Hódmezővásárhelyi Boksz Klub érdemelte ki a legeredményesebb csapatnak felajánlott különdíjat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.