Sport

Markovics: A kosárlabda iránti alázat a legfontosabb + FOTÓK

Markovics: A kosárlabda iránti alázat a legfontosabb + FOTÓK

2011. augusztus 9., kedd
Markovics: A kosárlabda iránti alázat a legfontosabb + FOTÓK

A Naturtex-SZTE-Szedeáknál munkába állt szerb szakember legfontosabb célkitűzése, hogy megváltoztassa a fiataloknak a sportághoz, az edzésekhez való hozzáállását.

Amint arról korábban beszámoltunk

, a Naturtex-SZTE-Szedeák szakmai stábja az Újvidékről átcsábított

Zoran Markovics

személyében idén nyártól egy kiváló szerb szakemberrel bővült. Az 1967. december 30-án született Markovics egykoron meghatározó játékosa (centere) volt annak a KK Beocsinnak (Belcsény), amely 1996-ban jugoszláv bajnoki döntőt játszott a Partizannal, és a következő idényben a Saporta-kupában szerepelt. Később kosárlabdázott Lengyelországban, Macedóniában és Romániában is, az Arad csapatával bajnoki címet szerzett. Edzőként az újvidéki Sport Key-nél és a KK Slavija csapatánál tevékenykedett, illetve a román korosztályos válogatottak mellett dolgozott az erőnléti felkészítésben és a centerképzésben. Feladata Szegeden egyrészt a minőségi utánpótlás-nevelés megerősítése, egyfajta elitképzés kialakítása lesz. Azt várják tőle, hogy a legtehetségesebb növendékekkel egyénileg is foglalkozzon. Másrészt az U23-as gárdát irányítja majd

Simándi Árpáddal

. Emellett pedig a tervek szerint a felnőtteknél is közreműködik az erőnléti felkészítésben és a centerképzésben. Markovics hétfőn tartotta meg az első edzést az U23-as csapatnak. A kedd reggeli tréning előtt az Etelka sori munkacsarnokban nyilatkozott a SZEGEDma.hu-nak. „Még csak most vágtam bele a munkába, egyelőre ismerkedem a körülményekkel, a játékosokkal. Természetesen hosszabb időre van szükség ahhoz, hogy feltérképezzem a rám váró feladatot. Annyit azonban már most is elmondhatok, azon leszek, hogy a fiatalok játékhoz való hozzáállását alapvetően megváltoztassam. Az az elsődleges, hogy profi mentalitású kosarasokat neveljünk, minden igyekezetemmel ezt a célt kívánom szolgálni” – kezdte.

Aligha szükséges hosszasan ecsetelni, milyen nagyszerű hagyományokkal, kiváló eredményekkel rendelkeznek a szerbek a férfi kosárlabda területén. Az utánpótlásuk jelenleg is a világ élvonalába tartozik, elég, ha csak arra utalunk, hogy idén nyáron az U19-es világbajnokságon, illetve az U18-as Európa-bajnokságon is ezüstérmet szereztek. Vajon mentalitásban tartanak elsősorban előrébb, mint mi, magyarok? – érdeklődtünk. „Érdekes módon Romániában is mindig ezt kérdezték tőlem. Úgy gondolom, minden játékosnak két keze és két lába van, s a szerbek sem földönkívüliek, ugyanúgy emberek ők is, mint mások. A személyiségük, a sport iránti alázatuk, a kosárlabdázásba befektetett munkamennyiségük az, ami igazán előremutató, ezért is tartom fontosnak, hogy megváltoztassam a magyar fiatalok hozzáállását. Arra fogom ösztökélni a játékosokat, hogy minden nap a lehető legnagyobb odafigyeléssel, elszántsággal dolgozzanak, hiszen a munka majd meghozza gyümölcsét” – felelte. Hozzátette, az is lényeges, hogy a fiatalokat annak szellemében neveljék: a kosárlabdát a nézőkért is játsszák, tehát az irántuk való alázat is alapvető része a sportágnak. Zoran Markovics gyakorlati és elméleti téren is igen felkészült szakember, szakdolgozatát a belgrádi kosárlabda-akadémián a centerposzton szereplő kosarasok képzése és a játékosok fizikai felkészítése témakörében írta. A centerképzés erősítésében igen sokat remélnek munkájától a Szedeák vezetői. „A felnőttkeretben egyelőre igazából még csak Nebojsa Dukics játékát ismerem, a többiekét nem. Természetesen Dukicsnak is rengeteg munkára van szüksége, de a hozzáállása példamutató, ami alapot ad arra, hogy továbbra is húzóembere legyen a szegedi csapatnak. Ami a társait illeti, a fiatalokat, rájuk azok érvényesek, amiket az előbb mondtam: sokat kell dolgozniuk, illetve fontos, hogy a sportág iránti alázattal dolgozzanak”– emelte ki a tréner. A szerb mestert arról faggattuk, mikor érdemes egyénileg elkezdni foglalkozni a legtehetségesebb centerekkel, melyik az „aranykor” a középjátékosoknál. Markovics azt mondta: az irányítók és a centerek az átlagosnál később érnek be, mutatják meg kvalitásaikat. „Elég nehéz meghatározni, mikor kell kiemelni a többiek közül egy ígéretes ifjú centert. Minden a fizikai felkészültségén múlik. Nyilván minél előbb érdemes elkezdeni az egyéni felkészítést, de ha szervezete nem érett erre, akkor komoly a sérülésveszély. A teljes, mindent átölelő munkát mindezekkel együtt is legkésőbb 18-19 éves korban már végezni kell” – magyarázta. A szerb szakember úgy összegzett: elsődleges célkitűzése Szegeden, hogy átformálja a játékosok karaterét. Ha ez megvalósult, véleménye szerint már nem lesz nehéz átadni nekik azokat a technikai elemeket, melyek révén egyre jobbak és jobbak lehetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.