Sport

Risztov Éva is megúszta már az olimpiai A szintet

Risztov Éva is megúszta már az olimpiai A szintet

2011. június 6., hétfő
Risztov Éva is megúszta már az olimpiai A szintet

A hódmezővásárhelyi születésű Risztov Éva is csatlakozott azokhoz a magyar úszókhoz, akik már a londoni ötkarikás játékok résztvevőinek tekintendők, mivel teljesítették a jövő nyári szerepléshez a nemzetközi szövetség (FINA) által előírt időt, az úgynevezett olimpiai A szintet.

A korábbi sokszoros vb- és Eb-érmes úszó, aki hosszú visszavonultság után két éve kezdte újra a versenyzést, de már nem az ötvenes medencében tempózók, hanem a nyíltvízi maratonisták mezőnyében, a minap régi terepén is kipróbálta magát - sikerrel: a május végi Szlovák Nagydíjon 800 méteren produkált londoni indulást érő időeredményt. "A 27-ei pozsonyi viadalon, ahol a 2003-as, 16:21.82-es országos csúcsomat 16:13.00 percre javítva győztem 1500 méteren, a másfél kilométer teljesítése után egy órával rajthoz álltam 800-on is - mondta hétfőn az MTI-nek

Risztov

, aki eddig magában tartotta ez utóbbi "titkát". - A célba 8:32.07 perc alatt értem be, s mivel az olimpiai A szint 8:33.84, mondhatom, ezzel Londonba úsztam magam." A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola színeiben, Vajda Tamás irányításával versenyző Risztov a két műfajt egyelőre párhuzamosan viszi. A jövő hét végére például egy olaszországi 10 kilométeres viadal van tervbe véve, utána pedig - Debrecenben - június 22. és 25. között következik az 50-es normálmedencébe kiírt országos bajnokság, amelyen az 1500 és a 800 mellett 400 m gyorson is szerencsét próbál. Az "ötvenméteresek" közül amúgy - az időrendben első Risztov Éva után - az elmúlt szombat-vasárnapi, barcelonai nemzetközi versenyen

Kapás Boglárka, Biczó Bence, Cseh László, Kis Gergő

és

Verrasztó Dávid

úszta meg az olimpiai A szintet. Közülük Cseh és Verrasztó a legfrissebb FINA-világranglistán rögtön az élre került 400 m vegyesen: előbbinek nemcsak a katalán fővárosban, hanem a lajstromban is első helyet ért a 4:11.22 perces idő, míg utóbbi 4:11.71-gyel második. A férfi 1500 méteren Barcelonában 15:01.43 perces magyar csúccsal győztes Kis Gergő is nagyot lépett előre: ezzel az időeredménnyel a nemzetközi ranglétrán jelenleg az ötödik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.