Sport

Aggódik az MTV kuratóriumi ellenzéke a foci-vb közvetítései miatt

Aggódik az MTV kuratóriumi ellenzéke a foci-vb közvetítései miatt

2010. január 14., csütörtök
Aggódik az MTV kuratóriumi ellenzéke a foci-vb közvetítései miatt

Az MTV kuratóriumának fideszes tagjai – köztük az elnökhelyettes, a szegedi Balogh László – aggodalmukat fejezték ki, mivel könnyen előfordulhat, hogy nem jutnak el minden magyar nézőhöz a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseinek közvetítései. Ezzel kapcsolatos felhívásukat egy sajtóközlemény formájában juttatták el szerkesztőségünkbe.

A Magyar Televízió Zrt. Közalapítvány Kuratóriuma elnökségének Fidesz és KDNP által delegált tagjai aggodalommal figyelik, hogy Magyarországon és a magyar nyelvterületen látható lesz-e a 2010-es év legfontosabb sporteseménye, a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság.

A Magyar Televízió a közvetítési jogot az EBU-n (Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége) keresztül szerezte meg. A Magyar Televízió jelenleg sem a közvetítési jogokat, sem a közvetítés közvetlen költségeit nem tudja kifizetni. A közvetítési jogok átruházásának, a futballmérkőzések közvetítése eladásának lehetősége ugyan fölmerült, de az erre jelentkezők közül a legnagyobb esélyes nem rendelkezik Magyarországon olyan műsorterjesztési hálózattal, amelyen a tévénézők többsége megtekinthetné a világbajnokság mérkőzéseit. Ugyanakkor közvetítési jogok eladásából származó bevétel sem maradna a Magyar Televíziónál, mivel azt vissza kellene fizetni az EBU-nak a felhalmozott tartozás törlesztésére. Amennyiben nem fizeti ki adósságát az MTV, akkor a nemzetközi szervezet kizárja tagjai soraiból és elveszi tőle a közvetítési jogokat. Meggyőződésünk, hogy a rendkívüli érdeklődést kiváltó labdarúgó-világbajnokság közvetítése közszolgálati feladat, azaz a közszolgálati Magyar Televízió feladata. A pénzhiány okozta helyzetért, a 10 milliárdos elvonásért egyértelműen a kormány és a Magyar Televízió működési forrásainak felét megvonó parlamenti többség a felelős. Mindent el kell követni, hogy a Magyar Televízió közvetíteni tudja ezt a sporteseményt!

A Magyar Televízió kuratóriumának elnökségi tagjaiként nem segédkezünk ahhoz, hogy a kormány politikai bosszúhadjárata miatt a magyar emberek ne láthassák a mindig nagy közérdeklődésre számot tartó eseményt, a labdarúgó világbajnokságot. Felszólítjuk a Bajnai-kormányt, biztosítson forrást a vb jogdíjának és zavartalan közvetítésének költségeire! Amennyiben ez nem történik meg, minden felelősség azoké, akik az MTV működési költségeinek csaknem 50 százalékát elvonták, ellehetetlenítve ezzel a közszolgálatiság teljesítését, illetve hozzájárulnak ahhoz, hogy az MTV eladja a közvetítési jogokat.

Budapest, 2010. január 12.

Balogh László elnökhelyettes Bordás Vilmos Koltay András Szabó Tibor Ugron Gáspár

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.