Sport

Sík Márton élete első olimpiájára készül

Sík Márton élete első olimpiájára készül

2008. augusztus 2., szombat
Sík Márton élete első olimpiájára készül

Fotók: Gémes Sándor

Drámai izgalmak és az ezekkel járó egyéni tragédiák kísérték az olimpiai férfi K-4 1000 méteres versenyen induló magyar egység kijelölését. A szétlövésen a Sík Márton sztrókolta hajó (Sík, Boros, Bozsik, Beé) centiméterekkel verte a 2006-os világbajnok Gyökös, Kökény, Vereckei, Horváth négyest. Aztán kvótáink száma miatt ezen az egységen is változtatni kellett: Boros helyére Vereckei került be. A 24 esztendős szegedi Sík Márton vezette csapat ugyan csak nemrég óta tud együtt készülni, mégis - tradicionális magyar számról lévén szó, melyben jelenleg is kétszeres címvédőnek számítunk - komoly várakozások előzik meg pekingi szereplését.

- Éppen három hete készül együtt legújabb összeállításában (Sík Márton, Bozsik Gábor, Beé István, Vereckei Ákos) a magyar négyes. Milyen munkát tudtak ezalatt a rövid idő alatt elvégezni?

- Valóban, július 12-én ült össze először az olimpiai egység, azóta heti három alkalommal veszünk részt közös négyes edzésen. Úgy érzem, jó irányba haladunk, kezd már összeállni a hajó, ami nem azt jelenti, hogy a következő egy héten a Maty-éren, majd utána kint Pekingben ne várna ránk még komoly munka. De mentünk már pályát is, illetve rövidebb távokat, gyakoroltuk a technikát, úgyhogy megteszünk mindent, ami egy négyes összecsiszolásához elengedhetetlenül szükséges.

Sík Márton

Születési hely, idő: Szeged, 1984. 01. 28. Egyesület: Démász-Szeged Edző: Hűvös Viktor Olimpiai versenyszáma: Férfi K-4 1000m Legjobb eredménye felnőtt világbajnokságokon: K-4 500m 2. (2006), K-4 500m 3. (2007) Legjobb eredményei felnőtt Európa-bajnokságokon: K-4 500m 3. (2006, 2007), K-4 200m 3. (2008)

Négy profi a hajóban

- Mikor négy remek kajakos először ül egy hajóba, mi szükséges ahhoz, hogy megérezzék egymást, hogy valóban csapatként tudjon működni a hajó?

- Ami a szakmai oldalt illeti, az említett klasszikus négyes edzéseken pályákat, illetve rengeteg résztávot, fokozókat kell menni, s begyakorolni a technikai elemeket: például a kivárásos evezést, az egy oldalt evezést, melyek mind elősegítik az együtt mozgást. Egy négyes ugyanis csak akkor lehet ütőképes, ha minden tagja együtt, egyszerre teszi bele az erőt.

- Beszéljünk az emberi tényezőkről is! Hogyan befolyásolta a hangulatot, hogy a szétlövésen győztes csapatot egy helyen meg kellett változtatni?

- Nyilvánvalóan az lett volna a legelőnyösebb, ha az a négyes állhat rajthoz Pekingben, mely idehaza kivívta az indulás jogát. A kvótáink száma sajnos közbeszólt, de nyugodtan mondhatom, túltettük magunkat ezen. Négy profi versenyző ül a hajóban, akiknek egy a célja: minél eredményesebben szerepelni az olimpián. Ha arra gondolt: nincs semmilyen nézeteltérés közöttünk. S hadd mondjam el, kiemelkedően tiszteletreméltónak tartom

Boros Gergely

hozzáállását, aki ilyen hercehurca után is velünk maradt, az edzéseken tovább segíti a munkánkat.

A szükséges finomhangolások

- A jelenlegi egységben van fiatal, első olimpiás (Sík, Bozsik), idősebb, első olimpiás (Beé) és olimpiai bajnok (Vereckei) kajakos is. Ha elképzeljük a különböző stílusú és tapasztalatú versenyzőkből összeállított ideális négyest, milyen esélyekkel szállna azzal szembe ez a hajó?

- Őszintén szólva korántsem biztos, hogy magától valaha is összeült volna ilyen összeállítású négyes, de egyet nem szabad elfelejteni: csupa olyan kajakos kapott helyet benne, aki hosszú évek óta - nem is akármilyen eredményekkel - teljesít magyar válogatott négyesekben, s hiszek benne, hogy ezt kamatoztatni is tudjuk majd a játékokon.

- Kalandos körülmények között alakult ki az összeállítás, az biztos, hiszen a szezon kezdetén még Csamangó Attila és Gyökös Lajos is próbálkozott együtt Borossal és Bozsikkal, a fő riválisnál pedig Vereckei, Kökény és Horváth mellett Storcz Botond neve is felmerült. Nem hátrányos, ha egy válogatott pár hónappal a nagy verseny előtt még keresi az ideális hajót?

- Természetesen az az ideális, ha kialakul egy jó négyes, mely általában együtt is marad, stabillá válik, nálunk viszont az edzők és maguk a versenyzők is mindkét egységen picit javítani akartak még, egyfajta finomhangolásoknak tekinthetők a tavasz óta történt cserék. Ez persze tökéletesen érthető: az olimpia előtt mindenki felfokozott állapotban van, a legjobbat akarja, nem elégszik meg azzal, hogy itthon nyerjen, hanem az lebeg a szeme előtt, hogy kint is a legjobb legyen. Jobb lett volna persze, ha többet mehetünk együtt ebben az összeállításban, de mint mondtam: mindegyikünk évek óta eredményesen szerepel négyesekben (Beé Pista rutinjáról aligha kell beszélnem, Ákos kétszeres olimpiai bajnok, mi pedig Bozsik Gáborral 2004 óta ülünk egy hajóban), így mindenképpen számolniuk kell velünk a legjobbaknak.

Saját magának szeretne megfelelni

- Angyal Zoltán szövetségi kapitány nemrég azt nyilatkozta, a 3-6. helyre várja a férfi kajaknégyest. Önök mivel lennének elégedettek?

- Nem mondanék konkrét helyezéseket. Minden sportolónak az a célja, hogy a legjobb legyen, ez pedig az olimpián is csak egy van, s ezzel akár rövidre is zárhatjuk a kérdést. Nekem személy szerint az az elvárásom magammal és az egységgel szemben, hogy a döntő napján csináljuk meg, amit tudunk, hozzuk ki magunkból, ami bennünk van. Ha ez sikerül, ennek meg is lesz az eredménye, mivel bátran állíthatom: ez a négyes tud nagyon jót menni!

- Mekkora terhet jelent az egység számára, hogy a magyar négyes Sydney és Athén bajnokaként kétszeres címvédő, illetve az utóbbi olimpiákon egyértelműen a kajak-kenu válogatott éremesője segítette hozzá a magyar küldöttséget a honi közvélemény által elvárt szerepléshez?

- Az az igazság, hogy nem érzem ezeknek a súlyát, én a saját elvárásaimnak szeretnék megfelelni, azok szerint szeretnék teljesíteni.

- Milyen érzésekkel várja az augusztus 9-i utazást, majd a pekingi játékokat, élete első olimpiáját?

- Sokan - ismerősök, barátok - kérdezgették már, mit érzek másként, mint korábban, s nekik is azt feleltem: ez is ugyanolyan verseny, mint a világbajnokság. Persze az olimpiára mindenki sokkal jobban kiélezi a csúcsformáját, hiszen ötkarikás játékokat csak négy év múlva rendeznek újra. Biztos izgalmas lesz a hatalmas a körítés, de mivel alapvetően ugyanazok ellen kell versenyezni, mint eddig, nem is vagyok különösebben izgatott, teszem a dolgom, hogy a 22-ei döntőben történő rajthoz állás valóban tökéletes legyen.

Először Csamangó nélkül - Séra Miklós négyesében

- Lesz az olimpián még egy furcsaság, hiszen állandó társa, az ugyancsak szegedi Csamangó Attila nélkül szerepel majd, akivel már utánpótláskorukban is együtt arattak sikereket, szereztek Eb-aranyakat.

- Igen, az idei esztendőben is csak a K-4 1000 méter volt az a szám, ahol külön ültünk. Nyilván kicsit furcsa a helyzet, de így alakult, s biztos vagyok benne, hogy összeköt még bennünket a sors párosban és négyesben is. Attila egyébként teljes mértékben támogat, nincs benne tüske, köszönet neki ezért. Közös cél volt a négyesek finomhangolása, s mint ön is utalt rá, akadt olyan időszak, amikor én figyeltem a partról a többieket... -

Két sajnálatos körülmény is megnehezítette az olimpiai felkészülését: tavaly ősszel elhunyt edzője, Séra Miklós, néhány hete pedig az egész országot megrázta Kolonics György tragédiája. Hogyan befolyásolják ezek egy fiatal sportoló életét, pályafutását?

- Gyuri halála mélyen érintette az egész csapatot, sok mindent át kellett gondolnunk, de az élet sajnos nem állhat meg: érte is küzdünk Pekingben. Ami Séra Miklóst illeti, tulajdonképpen ő indított el bennünket kajakos pályafutásunkon, ez a négyes részben az ő négyese is, hiszen hosszú évek óta próbálkoztunk különböző összeállításokkal. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy olyan edzőt találtunk a télen, aki szakmailag és emberileg is megpróbálja ugyanazt biztosítani nekünk, amit Miki bácsi tudott.

Hüvös Viktorról

beszélek, Miki bácsi tanítványáról, aki bár nem futott be komolyabb kajakos pályafutást, annál nagyobb edzői karrier áll viszont előtte. Nem volt könnyű persze feldolgozni mesterünk elvesztését, de az embert motiválja, hogy tudja, Miki bácsi mit szeretett volna. Ennek a négyesnek a pekingi indulása az ő sikere is, jólesik, hogy valamit vissza tudunk neki adni abból, amit értünk tett, s azért dolgozunk, hogy további sikerélményt is szerezzünk neki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.