Politika

Orbán Viktor évértékelője nyitja a politikai szezont

Orbán Viktor évértékelője nyitja a politikai szezont

2024. február 9., péntek
Orbán Viktor évértékelője nyitja a politikai szezont

Február 17-én a Várkert Bazárban tartja idei évértékelő beszédét a miniszterelnök. Az esemény hagyományosan a tavaszi politikai szezon kezdetét jelenti, amit a kormánypártok kihelyezett frakcióülése, majd az Országgyűlés aktuális ülésszakának az első napja követ.

 


Megjegyzendő, hogy Orbán Viktor jellemzően nem a szűkebb éves keretek között szokott értékelni, a beszéde tágabb kitekintést nyújt stratégiai ívvel. Az idei lesz egyébként a 25. évértékelő azóta, hogy a miniszterelnök 1999-ben először adott helyzetértékelő beszédet - írja a Magyar Nemzet.

A múltban a baloldal rendre támadta Orbán Viktor beszédeit, ugyanakkor a balliberális politikusok lemásolták a műfajt, és sorban jelentkeztek saját évértékelő beszédeikkel.

Tavaly a kormányfő az évértékelőjében arról beszélt, hogy két ellenség, két veszély leselkedik ránk, az egyik a háború, a másik az infláció. Hosszan beszélt az orosz–ukrán háborúról, Magyarország békepárti álláspontjáról, valamint arról is, hogy Brüsszelből segítség helyett csak szankciók jöttek.

Várhatóan az idei beszédben ismét szóba kerül az orosz–ukrán háború helyzete, az EU-s források ügye, valamint a közelgő európai parlamenti és az önkormányzati választások.

Mint ismert, az évértékelőt követően a kormánypártok február 21–22. között tartják a kihelyezett frakcióülésüket, ahol a tanácskozás első napján Orbán Viktor felvázolja a következő időszak legfontosabb kihívásait, míg másnap sajtótájékoztatón számol be az eseményről Kocsis Máté, a Fidesz, valamint Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője.

Megjegyzendő, hogy az aktuális ülésszak hagyományosan a miniszterelnök napirend előtti felszólalásával indul, amelyben ismerteti a két ülésszak között hozott kormányzati döntéseket.

A teljes cikk itt olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.