Politika

Magyarország kiáll a meghurcolt lengyel politikusok mellett

Magyarország kiáll a meghurcolt lengyel politikusok mellett

4 órája
Magyarország kiáll a meghurcolt lengyel politikusok mellett

Magyarország kiáll a Jog és Igazságosság (PiS) lengyel párt politikusai mellett, és elítél mindenfajta politikai alapú meghurcolást - jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Strasbourgban, az MTI-nek telefonon szerdán.

 

A strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) egyhetes őszi ülésszakának szerdai vitanapját követően Németh Zsolt elmondta, a közgyűlés szavazást tartott Marcin Romanowski volt lengyel igazságügyi miniszterhelyettes mentelmi jogának felfüggesztéséről.

Hangsúlyozta: Romanowski a Donald Tusk miniszterelnök vezette lengyel politikai átmenet egyik célpontja, ahogy jelenleg nagyon komoly nyomás nehezedik a lengyel igazságszolgáltatásra is az új lengyel politikai többség részéről.

Németh Zsolt az Európa Tanács konzervatív frakciójának vezetőjeként elmondta: a képviselőcsoport kezdeményezte, hogy a Marcin Romanowski mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó lengyel kérést a testület ne fogadja el. Tájékoztatása szerint azonban a tanács baloldali többsége megszavazta a mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó kérést, ami a konzervatív frakció szerint ellentétben áll a védekezéshez való alapvető normákkal. Várható, hogy ennek nyomán újabb letartóztatás következhet a képviselő ellen - hívta fel a figyelmet a frakcióvezető. Az Európai Konzervatívok és Patrióták frakciója támogatásáról és szolidaritásáról biztosítja Marcin Romanowskit - húzta alá.

Azt mondta, Magyarország elítél mindenfajta politikai alapú meghurcolást, és hozzátette: 

nekünk is volt benne részünk, és nekünk is nagyon fontos volt a lengyelek támogatása. Az érintett politikusok a mi támogatásunkat is élvezik a kétoldalú és a nemzetközi kapcsolatok szintjén egyaránt. Elvárjuk, hogy Lengyelország szavatolja a független igazságszolgáltatás működését.

A parlamenti közgyűlés szerdai vitapontjait sorolva a fideszes politikus a Bosznia-Hercegovináról szóló Európa tanácsi jelentés jelentéstevőjeként elmondta: az országban számos jelentős és meghatározó változás történt a legutóbbi, 2018-as jelentés elfogadása óta. Bosznia-Hercegovina teljesítette mind az Európai Unió, mind pedig az Európa Tanács által szabott feltételeket, egyebek mellett korrupcióellenes, valamint a bíróságok függetlenségéről szóló törvényeket fogadtak el. Ezek lehetővé tették, hogy az ország meginduljon az európai integráció útján úgy, hogy idén márciusban az Európai Unió tagjelölti státuszt adott Bosznia-Hercegovinának - emlékeztetett.

Az európai integráció folyamata nagymértékben hozzájárul Bosznia-Hercegovina belső stabilitásához, valamint az egész nyugat-balkáni térség stabilitásához is

- fogalmazott.

Magyarország érdekelt a térség stabilitásában, úgy a magyar nyelvterületen élők, mint a jó gazdasági, kereskedelmi, politikai és kulturális kapcsolatok fenntartása érdekében - húzta alá a politikus.

Szeretnénk, ha Bosznia-Hercegovina megkezdhetné az érdemi csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval

- fogalmazott Németh Zsolt, majd hozzátette: az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége keresi a lehetőségét annak, hogy meggyorsítsa a Nyugat-Balkán európai integrációs folyamatát, és azt szeretné, ha ezen a területen minden egyes nyugat-balkáni ország már a magyar elnökség ideje alatt komoly előrelépést könyvelhetne el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.