Politika

A pedagóguspálya vonzóvá tételén dolgozik a kormány

A pedagóguspálya vonzóvá tételén dolgozik a kormány

Balatoni Katalin mondott beszédet a témában

2024. október 9., szerda
A pedagóguspálya vonzóvá tételén dolgozik a kormány

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy vonzóvá tegye a pedagóguspályát – közölte a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára kedden az Akik arra születtek…- Pedagógus álláshelyek 2024 című rendezvénysorozat győri programjának megnyitóján.

 

Balatoni Katalin azt mondta: "bár vihart kavart" az új pedagógus-életpálya bevezetése, ma már a visszajelzésekből is lehet látni, hogy olyan hátteret sikerült biztosítani minden pedagógusnak, amely az előnyére szolgál, segíti és több lehetőséget, több támogatást ad a mindennapi munkájához.

Kiemelte, hogy az idén januárban bevezetett, történelmi mértékű béremelésnek nem a végén, hanem a folyamatában vagyunk. A januári 32,2 százalékos átlagos béremelést 2025 januárjában egy újabb, körülbelül 20 százalékos emelés fogja követni – ismertette.

Hozzátette: az a feladatuk, hogy 2030-ig folyamatosan szinten tartsák és kövessék a diplomás átlagbért ebben a bérfejlesztési struktúrában.

A helyettes államtitkár közölte, hogy a béremelés az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg: a kormány a 88 százalékát biztosítja hazai forrásból, az unió pedig a 12 százalékát.

Egész Európa azzal küzd, hogy szakembereket tudjon biztosítani, nemcsak az oktatásban, hanem számos már területen - hangoztatta.

A pedagóguslétben jelenleg a legfőbb kulcskompetencia a változásokra való válaszadási készség

– mondta, hozzátéve, hogy a világ gyorsan változik és elsősorban az oktatásnak kell válaszolnia ezekre a változásokra.

Balatoni Katalin elmondta, az Akik arra születtek…program célja az, hogy megszólítsák azokat a fiatalokat, akik pedagógusképzésben vesznek részt.

Hangsúlyozta, szükség van az együtt gondolkodásra és az összefogásra annak érdekében, hogy közös tervek szülessenek.

Ha köznevelésről, az oktatásról, a gyerekekről, a családokról vagy a nemzetről beszélünk, akkor nem a jelenben és a holnapban gondolkodunk, hanem egy hosszú távú folyamatban

– tette hozzá, jelezve, ebben az együtt gondolkodásban számítanak a köznevelésben, a szakképzésben, az oktatásban dolgozó szakemberekre, és azokra is, akik pedagógusnak készülnek.

A Belügyminisztérium köznevelési államtitkársága idén tavasszal indította el a programsorozatot, amely ősszel Győr mellett további két helyszínen folytatódik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.