Politika

A köztársasági elnök vasszigorral utasítja el a kegyelmi kérvényeket

A köztársasági elnök vasszigorral utasítja el a kegyelmi kérvényeket

Márciusi hivatalba lépése óta minden kegyelmi kérvényt elutasított az elnök.

3 órája
Fotó: Sulyok Tamás/Facebook
A köztársasági elnök vasszigorral utasítja el a kegyelmi kérvényeket

Sulyok Tamás vélhetően tanult elődje hibájából: Novák Katalin  egy olyan ügyben adott kegyelmet egy nevelőotthon igazgatóhelyettesének, amely széles körű társadalmi felháborodást váltott ki, és végül lemondásához vezetett,de mint kiderült, előtte  is bőkezű volt a kérdésben– írja az index.hu.

Sulyok Tamás (B) vasszigorral utasítja el a kegyelmi kérvényeket
Fotó: Sulyok Tamás/ Facebook

 

A Novák-ügy kapcsán júniusban módosították az alaptörvényt, amelybe bekerült, hogy mostantól a köztársasági elnök egyéni kegyelmezési jogát a kiskorú személy sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény esetén nem gyakorolhatja.

A kegyelmi ügyek statisztikáit eddig az Igazságügyi Minisztérium kezelte, ám mivel a módosítás óta a tárca vezetőjének nem kell ellenjegyeznie a döntéseket, ez a feladat átkerült a Sándor-palotához.

 Erről az államfői hivatal tájékoztatta az Indexet, amikor arról érdeklődtek, miért nem frissülhetett az IM statisztikai tára június 30-a óta, amelyen még mindig az állt, hogy 2024 első fél évében egyetlen kegyelmi ügyben sem született döntés.

377 kérelem, 377 elutasítás


A Sándor-Palota honlapján megtalálhatóak az adatok: 

bőven érkeztek kérelmek Sulyok Tamás asztalára, hivatalba lépése óta tehát összesen 377 kérvényt kapott az államfő,

370-et az igazságügyi miniszter előterjesztése alapján, hetet pedig a legfőbb ügyész előterjesztésében. Sulyok Tamás kivétel nélkül mindet elutasította. Sőt, az új statisztikai adatok között az is szerepel, hogy az Alaptörvény módosításának megfelelően hány ügyet utasított el az államfő. Ezek szerint kilencen próbálkoztak kegyelmet kérni olyan ügyben, amelyben kiskorúak ellen követtek el bűncselekményeket – írja az index. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.