Politika

Az óbudai DK-s polgármester letartóztatását indítványozta az ügyészség

Az óbudai DK-s polgármester letartóztatását indítványozta az ügyészség

Az alpolgármester már letartóztatásban van

1 órája
Az óbudai DK-s polgármester letartóztatását indítványozta az ügyészség

Az óbudai korrupciós üggyel összefüggésben kihallgatták szerdán a gyanúsítottak között Kiss László III. kerületi polgármestert, egy önkormányzati vezetőt, valamint a polgármesteri hivatal egy korábbi alkalmazottját. Ők jelenleg őrizetben vannak, és a letartóztatásuk elrendelését indítványozza az ügyészség - közölte Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

 

Azt írták, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség a korrupciós bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában újabb öt személyt hallgatott ki gyanúsítottként, akik közül hárman őrizetben vannak.

Emlékeztettek, hogy a főügyészség szerdán összehangolt "eljárási cselekményeket" hajtott végre az ügyben, amelynek keretében számos helyszínen - köztük Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat épületében, valamint több önkormányzati cégnél - végzett kutatást és lefoglalást.

A főügyészség öt embert hallgatott ki gyanúsítottként, köztük a III. kerületi polgármestert

- tették hozzá.

Úgy folytatták, hogy a polgármesterrel közölt megalapozott gyanú szerint Kiss László (DK-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd) a 2019 októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további - az önkormányzatnál dolgozó - hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni.

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal - közölték, hozzátéve, hogy a valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért.

Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el - írták.

A polgármestert vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével, valamint más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a főügyészség.

Az ügy további két újabb gyanúsítottja egy III. kerületi önkormányzati képviselő, valamint az egyik érintett gazdasági társaság ügyvezetője - fűzték hozzá.

A büntetőeljárásban korábban gyanúsítottként kihallgatott alpolgármester letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság október 20-ig hosszabbította meg - áll az ügyészségi közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.