Politika

Zelenszkij köszönetet mondott Orbán Viktornak

Zelenszkij köszönetet mondott Orbán Viktornak

2024. július 3., szerda
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Zelenszkij köszönetet mondott Orbán Viktornak

A tartós és igazságos béke felé vezető útról egyeztetett Kijevben az ukrán elnök és az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke. Volodimir Zelenszkij ezt követően úgy fogalmazott: ezek most teljesen más kapcsolatok Ukrajna és Magyarország között.

Az X közösségi oldalon tett videóbejegyzést az ukrán elnök, miután találkozott Orbán Viktorral, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnökével. Volodimir Zelenszkij leszögezte: Orbán Viktor ukrajnai látogatására hosszú évek és a háború kezdete óta először került sor.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Kijevben 2024. július 2-án. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (balra) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Kijevben 2024. július 2-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

Mint fogalmazott, a találkozó közvetlenül azután történt meg, hogy Magyarország elfoglalta az EU-elnökséget. 

Ez világos jelzés mindannyiunk számára az európai egység és a közös lépések fontosságáról. Megbeszéltük a tartós és igazságos béke felé vezető utat. Megköszöntem a miniszterelnök úrnak, hogy Magyarország részt vett a békecsúcson, és támogatta annak zárónyilatkozatát

– hangsúlyozta Zelenszkij.

A bejegyzésében a kijevi vezető aláhúzta: a második békecsúcsra való felkészülés során elért eredményeiket a csúcstalálkozók között megosztja a partnerekkel. Hozzátette:

jó előrehaladást értünk el, és lesz még több. Felkértem Magyarországot és Orbán miniszterelnököt, hogy csatlakozzanak ezekhez a törekvésekhez.

Volodimir Zelenszkij közölte: vannak pozitív kétoldalú eredményeik is hazánkkal. 

Összességében azt látjuk, hogy ezek most teljesen más kapcsolatok Ukrajna és Magyarország között – konkrétabbak és átláthatóbbak, kölcsönös érdekeket tükröznek. Különféle gazdasági és politikai részletekben állapodtunk meg, amelyeket csapataink kezelnek

– mondta az elnök, aki leszögezte azt is, hogy szerinte fontos, hogy a két ország kapcsolatát és eredményeit egy új, Ukrajna és Magyarország közötti jószomszédi kapcsolatokat meghatározó megállapodásban vázolják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.