Politika

Varga-Bajusz Veronika: a fiatalok sikere a nemzet sikere

Varga-Bajusz Veronika: a fiatalok sikere a nemzet sikere

2 órája
Varga-Bajusz Veronika: a fiatalok sikere a nemzet sikere

A fiatalok sikere a nemzet sikere - hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára szombaton a győri Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karának diplomaosztó ünnepélyén.

 

Varga-Bajusz Veronika elmondta: a kormány minden cselekedetét az vezérli, hogy olyan felsőoktatást építsen, olyan lehetőségeket teremtsen, amelyben az egyetem nemcsak tudásátadó helyek, hanem közösséget is építenek és támogatják a diákokat céljaik elérésében.

Hozzátette: nemzetünk több mint ezeréves küldetését Európa szívében akkor tudja kiteljesíteni, ha gyermekei, fiataljai nevelésére kiemelt figyelmet fordít. Ennek érdekében alkották meg az egyetemekkel, a társadalmi, gazdasági szereplőkkel azt a felsőoktatási modellt, ami versenyképes, identitásőrző és közösségépítő.

A modellnek annak ellenére, hogy két éve indult el teljességében, már vannak eredményei: öt éve hét, három éve kilenc, két éve tizenegy, idén pedig már tizenkettő magyar egyetem van a világ legjobb öt százalékában. Három egyetem szerepel a világ legjobb két százalékában és egy a legjobb egy százalékban - sorolta.

Az államtitkár kiemelte, hogy a Széchenyi István Egyetem a fiatal egyetemek közül az egyik legdinamikusabban fejlődő egyetem, 2022 óta szerepel a világ legjobb öt százalékában.

Varga-Bajusz Veronika szerint a tradíció, az innováció, a hagyományőrzés, a tisztelet, valamint a fejlődés köti össze identitásőrző és erősítő magyar kultúránkat, a fiataloknak hivatást adó felsőoktatást és a jövőt jelentő családokat, és ezek révén lehet a magyar nemzetet megerősíteni, kiteljesíteni egyénenkét és közösségekben is.

Hozzátette: ezért újították meg az egyetemek működését, duplázták meg teljesítményalapon finanszírozásukat és ezért kapcsolták össze az egyetemeket a magyar gazdaság szereplőivel.

Beszédében kitért arra is, hogy a teljesítményfinanszírozással az egyetemek tudományos teljesítménye 30 százalékkal nőtt, csaknem hatezerrel több aktív hallgatója van az intézményeknek, javultak a lemorzsolódási adatok, 3500 diákkal több tudott a képzésben bennmaradni és 1200-an gyorsabban haladnak a tanulmányaikkal.

A diploma hozzáadott értéke folyamatosan nő, 42 nap alatt kap munkát, aki egyetemen végez és a diploma átlagosan másfélszeres bérszorzót jelent - sorolta.

Elmondta azt is, hogy idén ismét 120 ezer fölött van a felvételizők száma, a Széchenyi István Egyetemre több mint ötezren jelentkeztek első helyen, a tavalyi évben pedig több mint 42 százalékkal nőtt a felvettek száma.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány töretlenül hisz abban és minden támogatást biztosít annak érdekében, hogy 2030-ra legyen magyar egyetem a világ legjobb száz egyeteme között.

Ennek érdekében folyamatosan biztosítják a nemzetközi csereprogramokat és erősítik a nemzetközi kutatási együttműködéseket.

Idén elindult a Pannónia Ösztöndíjprogram, ami három pillérrel segíti a hallgatókat abban, hogy nemzetközi tapasztalatot szerezzenek, a világ vezető egyetemein tudást merítsenek, majd a tudásokat itthon hasznosítsák.

A program első elemével az egyetemek részképzésre küldhetik a diákokat a világ bármely vezető egyetemére. A második pillér lényege, hogy a kimagaslóan teljesítő hallgatóknak az intézmények felajánlhatják, hogy a világ legjobb kétszáz egyetemén tanulhatnak fél vagy egy évet az egyetem finanszírozásában.

A harmadik pillér azokat a diákokat segíti, akik a világ legjobb száz egyeteme valamelyikében szeretnének tanulni - mondta az államtitkár.

Simon Róbert Balázs, Győr és térsége fideszes országgyűlési képviselője beszédében azt emelte ki, hogy a Széchenyi István Egyetem a magyar felsőoktatás sikeres és meghatározó intézménye, Győr és a régió fejlődésének a kulcsa, mert felkészült, gyakorlati ismeretekkel rendelkező fiatalokat képez, akikre napjaink társadalmi gazdasági környezetében nagy szükség van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.