Politika

Meglepetést ígér Orbán Viktor, folytatja békemisszióját (videó)

Meglepetést ígér Orbán Viktor, folytatja békemisszióját (videó)

2024. július 6., szombat
Meglepetést ígér Orbán Viktor, folytatja békemisszióját (videó)

Moszkvai békemissziója után Orbán Viktor miniszterelnök a Weltwoche riporterének a repülőn nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy "a következő héten lesz néhány találkozóm, amelyek ugyanilyen meglepőek lesznek” – írja a Magyar Nemzet. A lap arról is beszámolt, hogy a lengyel médiában óriási visszhangot keltett a magyar miniszterelnök moszkvai látgatása és találkozója Vlagyimir Putyinnal. Az MTI arról tudósított, hogy az Alternatíva Németországért (AfD) párt parlamenti (Bundestag-) frakciója üdvözölte szombaton Orbán Viktor magyar miniszterelnök ukrajnai béke érdekében tett erőfeszítéseit.

 

Én vagyok most az egyetlen nyugati vezető, akinek esélye van arra, hogy egyszerre tárgyaljon Kijevvel és Moszkvával

– mondta el az interjúban Orbán Viktor. A miniszterelnök arra emlékeztette az újságírót, hogy „az interjú alatt a fronton minden percben legalább egy tucat fiatal srác hal meg”.

A magyar miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy több mint két éve egyetlen nyugati vezető sem folytatott közvetlen beszélgetést Vlagyimir Putyinnal. Orbán Viktor célja az volt, hogy közvetlenül az orosz elnöknek tegye fel kérdéseit. 

Mint elmondta, három fontos kérdésre kereste a választ.

 Az első kérdés az volt, Vlagyimir Putyin mit gondol a meglévő békejavaslatokról? És mit gondol azokról a tárgyalásokról, ahol csak az egyik, az ukrán fél van jelen.

Azt mondta, hogy nyilvánvaló, hogy valódi tárgyalásokra nem kerülhet sor mindkét fél részvétele nélkül

– tette világossá az orosz elnök Orbán Viktorral folytatott beszélgetésben.

A második kérdésem az volt, elnök úr, hogyan látja az esélyét annak, hogy egy rövid, korlátozott tűzszünet hamarabb létrejöjjön, minthogy a valódi béketárgyalások megkezdődhessenek?

– mondta el a magyar kormányfő.

Erre azt mondta, hogy nem optimista ezzel kapcsolatban. Zelenszkij azt mondta, hogy nem optimista, mert az oroszok ezt az ukránok ellen használnák fel. Putyin azt mondta, hogy az ukránok Oroszország ellen használnák fel.

És a harmadik kérdés az volt, hogy van-e elképzelése Oroszországnak „vagy akár terve, hogy hogyan fog kinézni Európa biztonsági felépítése, ha a háborúnak vége”.

A teljes cikk itt olvasható el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.