Politika

Deutsch Tamás: az EP több millió uniós választópolgár akaratát vette semmibe

Deutsch Tamás: az EP több millió uniós választópolgár akaratát vette semmibe

3 órája
Deutsch Tamás: az EP több millió uniós választópolgár akaratát vette semmibe

Az európai parlamenti képviselők többségét adó baloldali blokk több millió uniós választópolgár akaratát vette semmibe azzal, hogy nem választotta be a háznagyok közé a Patrióták Európáért EP-frakció jelöltjét, Szekeres Pált, a Fidesz-KDNP EP-képviselőjét - jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője Strasbourgban szerdán, a szavazás után Szekeres Pállal tartott közös sajtótájékoztatóján.


A többséget adó baloldali blokk "felhatalmazva érzi magát arra, hogy felülbírálja az európai választópolgárok döntését, visszaél a választóktól kapott mandátumokkal és az EP-pozícióját arra használja fel, hogy átírja az európai választópolgárok EP-választáson kinyilvánított akaratát" - mondta Deutsch Tamás.

Úgy vélte, hogy bár a választók politikai értelemben a változás mellett szavaztak, 

"a baloldali blokk, a néppárt, a szocialisták, a zöldek, a liberálisok és a kommunisták a változatlanság pártján állnak", a választók akaratát akár a demokrácia szabályainak megsértése árán is igyekeznek figyelmen kívül hagyni.

 Ugyanígy akár a demokrácia szabályait, sőt az EP működésére vonatkozó uniós jogszabályokat sem tartják be, ha ez sérti hatalmi törekvéseiket - tette hozzá. A fideszes politikus elmondta, 

"csak növeli a frakció és a Fidesz-KDNP delegáció harci kedvét" a szerdai, háznagyokról szóló választás, illetve az EP keddi, az alelnökök személyéről rendezett voksolása, amelyen a Patrióták Európáért frakció két jelöltje - Klara Dostalova és Fabrice Leggeri - közül egyik sem kapott elegendő szavazatot.

Deutsch Tamás kiemelte: a frakció a harmadik legnagyobb az EP-ben, így ezek a pozíciók jártak volna jelöltjeiknek, ám azt is hozzátette: nem is bíztak benne, hogy megkapják a szükséges szavazatokat. Emlékeztetett arra is, hogy az EP a jövő héten tart szavazást a szakbizottságok elnöki és alelnöki tisztségeiről, amelyeken súlyánál fogva a Patrióták Európáért frakciónak 2-3 elnöki és 8-12 alelnöki pozíció járna. "Nem fogunk kitérni ez elől a megmérettetés elől sem" - mondta Deutsch Tamás, és hozzátette: érvényt fognak szerezni a választópolgárok akaratának.

Kitért továbbá a szerdai szavazás "emberi oldalára" is, szégyenteljesnek nevezte azt, és rámutatott arra, hogy "bár az EP balos képviselői gyakran emlegetik az esélyegyenlőséget és a sokféleséget", mégsem szavaztak bizalmat a fogyatékossággal élő Szekeres Pálnak.

Nem lehet emellett szó nélkül elmenni, és nem is akarunk

 - szögezte le,

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.