Politika

Szijjártó Péter érdemi béketárgyalásokat sürget a háborúzó felek között

Szijjártó Péter érdemi béketárgyalásokat sürget a háborúzó felek között

2024. június 16., vasárnap
Szijjártó Péter érdemi béketárgyalásokat sürget a háborúzó felek között

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

 

A Svájcban zajló békekonferenciára induló miniszter posztjában felidézte, hogy két és fél éve "élünk a szomszédunkban tomboló háború árnyékában", és Magyarország immár két és fél éve mondja - az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett érvelve - "hangosan és világosan", hogy ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren.

Gondoljunk csak bele, hány ember élne még, hány családnak nem kellett volna szétszakadnia, ha a fegyverszállításokra fordított erőfeszítéseknek csak a töredékét fordították volna béketeremtésre?! - fogalmazott Szijjártó Péter.

Leszögezte: minél később kezdődnek meg a tárgyalások, minél később lesz tűzszünet, annál többen fognak meghalni és annál nagyobb lesz a pusztítás. Mindez persze fordítva is igaz: minél előbb ülnek tárgyalóasztalhoz a háborúzó felek, annál több emberéletet lehet megmenteni.

Svájc békéért tett erőfeszítéseit mindig is nagyra becsültük, most is - folytatta a miniszter, megjegyezve ugyanakkor: egy békekonferencia csak akkor érheti el a célját, ha mindkét háborúzó fél ott ül az asztalnál. "Ez most hétvégén nem sikerül(t)" - jegyezte meg.

Ami a szomszédunkban zajlik, az Oroszország és Ukrajna háborúja, nem Európa és Oroszország háborúja, nem a nyugati világ és Oroszország háborúja, egészen egyszerűen azért, mert Oroszország Ukrajnát támadta meg és nem Európát vagy a nyugati világot. Ezért mi továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürgetünk azok között, akik a háborút vívják. A nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet és üljenek végre asztalhoz!

 - írta közösségi oldalán Szijjártó Péter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.