Politika

Óriási felhatalmazással vehet részt az EU-csúcson Orbán Viktor

Óriási felhatalmazással vehet részt az EU-csúcson Orbán Viktor

2024. június 17., hétfő
Óriási felhatalmazással vehet részt az EU-csúcson Orbán Viktor

Az európai parlamenti választások után az első EU-s csúcstalálkozót tartják a kormány- és államfők, akik fontos személyi kérdésekben egyeztetnek. A kormány- és államfők vegyes eredménnyel a hátuk mögött érkeznek Brüsszelbe.

 

Magyarország miniszterelnöke a második legnagyobb nemzeti felhatalmazással (44,82%) vesz részt az Európai Unió csúcsértekezletén – olvasható a Nézőpont Intézet elemzésében.

A Nézőpont szerint fontos kiemelni, hogy Európai Tanácsban legnagyobb szavazati súllyal rendelkező Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök pártjai nagyon alacsony támogatottságot értek el, 13,9% és 14,6%-ot. Pedro Sánchez spanyol kormányfő (30,18%) sem tudta megnyerni hazájában az EP-választást, míg Giorgia Meloni kormánypártja (28,76%) magabiztos  győzelmet aratott. 

A személyi kérdésekről szóló döntéseket az országvezetők hozzák meg, majd nyújtják az Európai Parlament elé, ahol a képviselők abszolút többségének (legalább 361 képviselő) szavazata kell a Bizottság megválasztására​.

 

 


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.