Politika

Külföldi lapok is beszámoltak a magyar eredményekről

Külföldi lapok is beszámoltak a magyar eredményekről

Fontos győzelmeket arattunk egy nehéz csatában, idézte a nemzetközi sajtó Orbán Viktor szavait az EP-választási eredmény kapcsán.

2024. június 10., hétfő
Fotó: Fotó: KISBENEDEK Attila
Külföldi lapok is beszámoltak a magyar eredményekről

A szavazást a magas részvétel is jellemezte: vasárnap a szavazók 58,7 százaléka fordult meg az urnáknál, szemben a 2019-es európai uniós választások 43,4 százalékával – írta a magyarországi EP választások kapcsán a Politico.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban evaluates the preliminary results of the European Parliament elections
Orbán Viktor (C) magyar miniszterelnök a Fidesz tagjai mellett az uniós választásokon a budapesti Bálna épületében 2024. június 9-én. (Fotó: Anadolu/AFP/Kurucz Árpád) 

 

„Ma két választást tartottak, és mindkettőt megnyertük. Fontos győzelmeket arattunk egy nehéz csatában” – fogalmazott Orbán Viktor a választások utáni budapesti nagygyűlésen az aznap lezajlott önkormányzati választásra utalva, idézte a miniszterelnököt a lap.

A Policio szerint „Orbán Viktor megbotlott az EU-választáson. Az új riválisban, Magyar Péterben a miniszterelnök Fidesz-pártjának van igazi kihívója”.

Az AP hírügynökség arról írt, hogy Orbán Viktor pártja kapta a legtöbb szavazatot a magyarországi EU-választáson, de az új kihívó is nagy győzelmet aratott. A hírügynökség a magyar miniszterelnököt idézte:

„Ma legyőztük a régi ellenzéket, az új ellenzéket, és nem számít, mi lesz az ellenzék neve legközelebb, újra és újra legyőzzük őket”.

Az amerikai ABC News szintén az új kihívót említve arról írt, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz a szavazatok 44 százalékát szerezte meg, ami elegendő ahhoz, hogy pártja a Magyarország 21 európai parlamenti képviselői mandátumából 11 küldöttet küldjön az Európai Unió parlamentjébe.

Az amerikai hírügynökség kiemelte, hogy a „szélsőjobboldali” Mi Hazánk párt a szavazatok 6 százalékát szerezte meg vasárnap, így először küldhet képviselőt Brüsszelbe.

A brit Reuters szerint közel két évtizede a legrosszabb uniós eredményét érte el Orbán Viktor magyar kormányfő pártja, ahol egy politikai újonc legyőzte az összes többi ellenzéki pártot. „Magyar Péter jobbközép pártja a második helyen végzett hét mandátummal a szavazatok 30 százalékával, ami több, mint az összes többi ellenzéki párt együttvéve, és jobb eredményt ért el, mint a választást megelőző összes felmérés mutatott” – írta a Reuters.

Háborús helyzetben és nehéz csatában fontos győzelmeket arattunk

– idézték a magyar miniszterelnököt, aki elmondta, hogy az eredmények megerősítik kormánya politikai irányvonalát.

Az Euronews arról ír, hogy Orbán Viktor és a jobboldali Fidesz nagyot nyert a 2024-es európai uniós választáson vasárnap, de jelentős támogatottságot vesztett.

Az európai parlamenti választás eredménye összefoglalva a legjobban egy táviratként fogható fel, írják szintén a miniszterelnök szavaira utalva: „Migráció stop. Gender stop. Háborús stop. Soros stop. Brüsszel stop. ”

Az Euronews azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország júliusban veszi át az EU Tanácsának hat hónapos elnökségét.

Az ukrán lapok szerint Orbán Viktornak új kihívója van, és hiába végzett az első helyen, a Fidesz eredménye az elmúlt két évtized legalacsonyabbja akár országos, akár uniós választáson, fanyalgott a Kyiv Independent.

A CNN azt emelte ki, hogy a Fidesz győzött, azonban ez nagyjából 10 százalékos támogatottság-csökkenés 2019 óta. A második helyen pediug az újonc, Magyar Péter-vezette Tisza-párt 30,7 százalékot ért el. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.