Politika

Egy új migrációs válság van kilátásban

Egy új migrációs válság van kilátásban

Az Európai Tanács rendkívüli ülése zajlik Brüsszelben, az uniós állam- és kormányfők szerdán éjszakába nyúlóan tárgyaltak.

2024. április 18., csütörtök
Fotó: Olivier Hoslet
Egy új migrációs válság van kilátásban

Az Európai Tanács rendkívüli ülése zajlik Brüsszelben, az uniós állam- és kormányfők szerdán éjszakába nyúlóan tárgyaltak, terítéken volt Törökország, Ukrajna, a közel-keleti konfliktus és az Európai Unió versenyképessége.

Fotó: Olivier Hoslet. 

 

Törökországról, Ukrajnáról és a Közel-Keletről tudtak közös álláspontot kialakítani a tagállamok vezetői. Az Európai Tanács által elfogadott következtetés egy kollektív döntést és álláspontot képvisel, amit az EU tagállamainak állam- vagy kormányfői hoznak meg. Ezek a  következtetések fontos iránymutatásokat jelentenek az Európai Unió politikájára vonatkozóan.

 

Az EU-csúcs támogatásokat ígér, de tiszteletben tartja egyes tagállamok saját politikáját

Ukrajna jelenlegi válságát vitatták meg, és az annak kezeléséhez szükséges intézkedésekről határoztak. A megfogalmazott következtetések hangsúlyozzák a helyzet súlyosságát és megerősítik az Európai Unió szilárd elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása és területi integritása iránt.

Az Európai Tanács hangsúlyozta az ukrajnai védelmi képességek sürgős megerősítésének szükségességét, ideértve a légvédelmi rendszerek és katonai segítségnyújtás, például tüzérségi lőszer és rakéták biztosítását is.

A humanitárius segítségnyújtás és a civil védelmi segítség fokozása mellett az Európai Unió és tagállamai ígéretet tesznek, hogy ellátják az érintett civileket segítő eszközökkel, például áramfejlesztőkkel és transzformátorokkal, hogy enyhítsék a támadások kritikus infrastruktúrára gyakorolt ​​hatását, különösen az energetikai szektorban.

Az elfogadott szöveg kiemeli, hogy 

a katonai támogatás nyújtására az egyes tagállamok biztonsági és védelmi politikájának teljes tiszteletben tartásával, valamint valamennyi tagállam biztonsági és védelmi érdekeinek figyelembevételével kerül sor.

 

Törökország: óvatos keringő, Ciprus keményen képviselte álláspontját

A tagállamok vezetői stratégiai vitát folytattak az EU és Törökország kapcsolatairól is.

Kiemelték, hogy az Európai Uniónak stratégiai érdeke fűződik a Földközi-tenger keleti részének stabilitásához és biztonságához, valamint Törökországgal kialakított együttműködésének fejlesztéséhez, ami kölcsönösen előnyös.

Az Európai Unió kiemelt fontosságot tulajdonít a ciprusi megoldásra irányuló tárgyalások folytatásának és előrehaladásának, további erősítve az EU és Törökország közötti együttműködést.

 

Közel-Kelet: cél a béke és az újabb migrációs válság elkerülése

Az Európai Tanács határozottan és egyértelműen elítélte Irán Izrael elleni támadását és szolidaritását fejezte ki Izrael népével szemben. A vezetők felszólították Iránt, hogy azonnal szüntessenek be minden támadást, és az összes felet felkérték, hogy a legnagyobb mértékben tartsák vissza magukat, és kerüljenek minden olyan cselekvést, amely növelheti a feszültséget a térségben. Az EU kész arra, hogy együttműködjön az összes partnerrel annak érdekében, hogy elkerülje a feszültségtovábbi növekedését a térségben, különösen Libanonban.

Fontos, hogy más, a migrációt tompító törekvések is megfogalmazódtak. 

A következtetés értelmében felkérték az EU releváns szerveit, hogy vizsgálják felül az EU szíriai menekülteknek nyújtott segítsége hatékonyságát. Ezekből arra lehet következtetni, hogy a vezetők realizálták egy következő migrációs válság kialakulását.

 

(Forrás: Magyar Nemzet)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.